Arama sonuçları

Sahtekarın da sahtekarı çıktı: Sahte diploma dolandırıcıları

Sahtekarın da sahtekarı çıktı: Sahte diploma dolandırıcıları

Yıllarca okumak yerine emek hırsızlığı yapıp 2 günde sahte diploma almak isteyenler de dolandırılıyor. Sosyal medyadaki sahtekârlar, “e-Devlet onaylı, tüm kurumlarda geçerli” diploma vaat ediyor sonra da parayı aldıkları gibi ortadan kayboluyorlar.

Hürriyet'ten Melike Çalkap'ın haberine göre, bir üniversite diploması almak için en az 16 yıl dirsek çürütmek gerekiyor. Ancak son zamanlarda sosyal platformlarda sayıları hızla artan dolandırıcılar, istediğiniz okulun diplomasını birkaç gün içinde vermeyi vaat ediyor.

SOSYAL MEDYAYI KULLANIYORLAR

Adresleri ve telefonları bulunmayan bu sahtekârlar, sadece sosyal medya hesaplarından ve internet adresleri üzerinden servis veriyor. Bu sitelerin artması üzerine biriyle yazışarak bir üniversite diplomasına ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz. İşte yanıtı:

"E-DEVLET ONAYLI" VAADİ

“Tüm belgelerimiz e-Devlet, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Noter, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onaylıdır. İlköğretim ve lise için sadece açık öğretim üzerinden mezuniyet sağlayabiliyoruz. Önlisans, lisans ve yüksek lisans için istediğiniz üniversiteyi seçebilirsiniz. Tercihlerinizi e-devlette görebilmeniz için 2008 sonrası mezuniyet tarihi seçmelisiniz.”

SORBONNE, OXFORD, HARVARD

Sahte diplomacılar dünyanın en saygın üniversitelerine ait belgeleri bile hazırladıklarını söylüyor. Eğer bu yola başvuruyorsanız iki yanlış birden yapıyorsunuz. Birincisi, diplomayı emek harcamadan almaya çalışmak. İkincisi ise dolandırıcıların ağına düşmek. Çünkü ücretin yüzde 50’sini yatırdıktan sonra sahte diplomacıyla bir daha görüşme şansınız olmuyor. Yani dolandırmak isterken dolandırılıyorsunuz. İşte ava giderken avlanan mağdurların şikâyetlerinden birkaç örnek:

- Bu site para yattıktan 5 dakika sonra kayboldu.

- Parayı gönderdikten sonra beni engelledi. Mağdur edildim.

- Bunlar adlarını değiştirip farklı adreslerle devam ediyor.

İŞTE TARİFE

İlkokul: 5 bin TL
Lise: 7 bin TL
Önlisans ve lisans: 9 bin
Yüksek lisans: 15 bin TL.

YARISI PEŞİN YARISI İŞ BİTİNCE

Diplomacı ile anlaşmaya karar verdiğimizde şu bilgileri veriyor: “Ücreti iki taksitte alıyoruz. İlk ödeme işlem başlatma aşamasında fiyatın yüzde 50’si, ikinci ödeme teyitler yapılıp belgenizi teslim aldıktan sonra.”

KURUMLAR NASIL TEYİT EDEBİLİR?

İnsan Kaynakları Derneği Genel Sekreteri Evren Aynacıoğlu işyerlerinin sahte diplomaya aldanmamaları için şu öneride bulunuyor: “İş başvuru sürecinde adaylar Kişisel Verileri Koruma Kanunu koşullarını kabul edip deneyim ve mezuniyetle ilgili belgelerini e-Devlet üzerinden alınabilen barkodlu kontrol sistemiyle teslim etmelidir. Bugüne kadar e-Devlet onaylı Sahte Diploma ile hiç karşılaşmadık.”

AİLEYE GÖSTERMELİK

WhatsApp üzerinden görüştüğümüz bir diplomacı şunları söylüyor: “Normal diplomanın 699 TL ücreti var. e-Devlet onaylı diplomalar ise 4 bin 499 TL. Normal diplomalar sadece aileye veya yakınlara göstermelik, hiçbir geçerliliği yok.”

SAHTE BELGELERLE DOÇENT OLMUŞTU

Aksaray Üniversitesi’nde doçent unvanıyla akademisyen olarak görev yapan Zehra Zulal Atalay Laçin’in geçen yıl ekim ayında üniversite diplomasının ve doçentlik belgesinin sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Dolandırıcılık ve evrakta sahtecilikten tutuklanan Laçin, “Belgelerimi Google’daki diploma örneklerinden hazırladım” demişti.

20-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş