Arama sonuçları

Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi: Hangi dillerde hazırlık sınıfı açılıyor?

Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi: Hangi dillerde hazırlık sınıfı açılıyor?

Bu yıl hazırlık sınıfı açılacak liselerden birisi de Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi. Lisede Almanca ve İngilizce hazırlık sınıfları ilk öğrencilerini alacak. Peki hazırlık sınıfı açılması açılması yüzdelik dilimleri nasıl etkiler? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Kurtay sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları:

HAZIRLIK SINIFI AÇILMASI NASIL ETKİLER?

-1991-1992 eğitim öğretim yılında hazırlık sınıfı olan lise olarak eğitime başlayan okul, 2005-2006 yılında hazırlık sınıflarının kaldırılması kararı üzerine diğer liseler gibi hazırlık sınıfını kaybetti. 16 yıl sonra tekrar hazırlık sınıfı açılıyor. Tekrar hazırlık sınıfı açılması kararı nasıl alındı?

Okulumuz İstanbul’un ilk Anadolu liselerinden biri. Fatih’teki binasından Zeytinburnu-Davutpaşa’daki binasına taşındıktan sonra da “akademik başarı, kültürel birikim” vizyonunu devam ettirdi.  Buna ek olarak fiziki donanımı ve kapasitesi daha da arttı.  özellikle yeniden hazırlık sınıfına müracaat sürecinde İstanbul’daki hazırlık sınıfı geleneği olan bir Anadolu lisesi olarak kurumumuzun bir kazanımını yeniden canlandırmak istedik.  Bu bağlamda sur dışında hazırlık sınıfı bulunan Anadolu lisesi türünde bir okul olmayışı,  velilerimizin okulumuzu ziyaretleri sırasındaki talepleri, öğretmenlerimizin bu yöndeki düşünceleri doğrultusunda başvurumuzu yaptık.

KONTENJANI NE OLACAK?

-İngilizce ve Almanca olmak üzere 2 hazırlık sınıfı açacaksınız. Bu sınıfların kontenjanları ne olacak? Sınıflar kaç kişilik olacak?

Sınıflar 30 kişi olacak. İngilizce kontenjanı 120, Almanca kontenjanı 90 olacak.

-Hazırlık sınıfı zorunlu olacak mı? Yoksa yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün olacak mı? Seviyelerine göre sınıflar oluşacak mı?

İngilizce için bir seviye tesbit sınavı yapılacak. Bunu velilerimize duyuracağız. Bu yıl için hazırlık atlamak mümkün olmayacak. Çünkü bu yıl 9. Sınıfımız olmayacak.

HAFTADA KAÇ SAAT DERS OLACAK?

-Haftada kaç saat dil dersi olacak? İkinci dil ve saatleri nedir?

24 saat olacak. 20 saati 1. Yabancı dil, 2. Yabancı dil 4 saat şeklindedir. Bu çerçevede okulumuzda hazırlık sınıfı açılmadan önce de bugüne kadar  öğrenci değişim programları, konuşma kulüpleri, e-twinning projeleri, dilfest etkinlikleri, tiyatro oyunları, dil sınıfları,  İngilizce ve Almanca dergilerimiz, yarışmalarımız ile öğrencilerin dili kullanma ortamlarını artırma yönünde aktif çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalar hazırlık sınıflarının açılması ile daha da artacak ve öğrencilerimizin öğrendikleri dili hayatın içinde yaşayarak kullanmaları yönündeki bu tip çalışmaları artıracağız. Bunlara ek olarak öğrencierimizn akademik ve bilimsel anlamda makaleler, bildiriler, edebi eserler okuma yazma becerilerini artıracak projeler yürütülecektir.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?

-Geçen sene kontenjanınız kaçtı ve son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

Geçen sene kontenjanımız 240 idi. Yüzdelik dilim ilk yerleştirmde 2.24-4.54. aralığında idi. 

-Nakiller döneminde puanlar ne oldu?

Yüzdelik dilim son yerleştirmede 4.61 oldu.  Puan 421

Görüldüğü gibi nakiller döneminde yüzdelik dilim ve puanlarda büyük değişmeler söz konusu olmuyor.

 -Bu yıl hazırlık sınıfı açılıyor olmasının nasıl etkili olacağını düşünüyorsunuz? Geçen sene hazırlık sınıfı açılan liselerde yüzdelik dilimler yükselmişti. Siz de yükselme bekliyor musunuz?

Genel olarak bir yükselme bekliyoruz. Velilerin ve öğrencilerin bu yönde ciddi talepleri var. Bu da hazırlık olan okulları daha çok öğrencinin tercih listelerinde üst sıralara yazacağını gösteriyor. Bu noktada da sıralaması daha üstte olan öğrenciler kendiliğinden hazırlıklı okullara yerleşmiş olacaklar.

ULUSLARARASI PROGRAM VAR MI?

-Hazırlık sınıfı açılan liselerde bir beklenti oluşuyor. Sonraki adım olarak uluslararası programlar IB, AP gibi gelişme bekleniyor. Var mı planlarınız arasında uluslararası programlar?

Planlarımız arasında İngilizce’de uluslar arası programlar var. Ayrıca Almanca için Goethe Enstitüsü sınavları ile sertifika alımı yönünde çalışmalarımız var. Tabi bunlar bir süreç gerektiriyor siz de biliyorsunuz. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor.

UZAKTAN EĞİTİMDE NELER YAPILDI?

-Umarız bu yıl yüz yüze eğitim başlar. Ama yine uzaktan devam ettiğinde hazırlık sınıfı öğrencileri için nasıl bir öğretim programı düşünüyorsunuz?

Tabii ki öncelikli beklentimiz yüz yüze eğitime başlamak yönünde olacaktır. Ancak Okulumuz uzaktan eğitim sürecini çok verimli geçirdi. Okulumuz sanal okula dönüştü ve tüm derslerimiz çevirim içi platformlar üzerinden devam etti. Bu anlamda uzaktan eğitim devam ederse hazırlık sınıfları için uzaktan eğitimde de aktif olarak derslerimiz devam edecektir. Ayrıca yine çevirim içi platformlar üzerinden hazırlık sınıfı dersleri devam edecektir.

-Geçen 1.5 yıl uzaktan eğitim nasıl geçti, bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Uzaktan eğitimde öğrencilerimize akademik, sosyal, kültürel, sportif tüm alanlarda etkin bir eğitim öğretim ortamı sunmaya devam ettik.  Derslerimiz aktif olarak devam etti. Ayrıca çevirim içi platformlar üzerinden etkinliklerimizi gerçekleştirmeye devam ettik. Mart- Haziran 2020 arasında 3662 saat canlı ders gerçekleştirdik. Öğretmen ve öğrenci aktiflik oranında %100 e yakın bir performans sergiledik. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde ise tüm derslerimizi çevirim içi platform üzerinden sanal okul olarak sürdürdük.

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Hazırlık sınıfıyla birlikte yabancı öğretmen de olacak mı? Ya da dışarıdan destek mi alınacak?

55 öğretmenimiz var. Deneyimli bir kadromuz var. Onlarla işbirliği içinde çalışacak ve aynı zamanda öğrencilerimizin dil öğrenme süreçlerine katkıda bulunacak, özellikle konuşma becerilerini artıracak yabancı öğretmenleri öğrencilerimizle buluşturma yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir.

- Okulda yatılı okuma imkanı bulunuyor mu?

Pansiyonumuz yok. Şimdilik böyle bir hizmet veremiyoruz.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? İstanbul dışından öğrenciniz var mı?

İstanbul dışından öğrencimiz yok. 868 öğrencimiz var.

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Özel bir burs sistemimiz yok. Ancak gerek okul-aile birliğimiz, gerek mezunlar derneğimiz, gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma kulübümüz ile öğrencilerimize eğitim desteği vermekteyiz. Ayrıca mezun takip sitemi içinde bu öğrencilerimizin üniversite dönemlerini de takip etmekteyiz.

OKULDA SOSYAL YAŞAM NASIL?

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuzun vizyonu akademik başarı, kültürel birikimdir. Dolayısıyla okulumuzda çok etkin bir sosyal yaşam bulunmaktadır Temel hedeflerimiz içinde öğrencilerimizin kendilerini birey olarak tanımalarını, yeteneklerini keşfetmeleri bizim için önemlidir.

ÖĞRENCİLER HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYOR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Okulumuzda ana dağılım Mühendislik, tıp fakültesi ve sağlık bilimleri ve hukuk dallarınadır. Geçmiş yıllarda tıp fakültesi yerleştirme sıralamarındaki  öğrencilerimizn de mühendislik tercihlerinde bulunuyorlardı. Son yıllarda bu durum özellikle tıp fakültesi yönüne doğru ağırlık göstermektedir. Bununla beraber mesla geçen sene sayısalda  Türkiye 99. ‘su olan öğrencimiz Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini tercih etti.

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

YKS için hazırlık kurslarımız destekleme yetiştirme kursları ile gerçekleşiyor. Deneme sınavlarımız tüm sınıf seviyelerinde düzenli olarak yapılmaktadır.

-Binanın depreme dayanıklılığı ile ilgili soru gelir. Bununla ilgili de bilgi verebilirsiniz.

Binamız 2017 yılı yapımı. Depreme dayanıklıdır. Okul içinde afet eğitimi ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

-Neden sizin lisenizi tercih etsinlir?

Öncelikle akademik eğitimi, kültürel etkinlikleri ve projeleri ile bir bütün halinde güçlü bir okul iklimi vardır.

Öğrencilerimiz okullarında bir aile sıcaklığı içinde olurlar ve kendilerini gerçekleştirme imkanı bulurlar.

Öğrenci merkezli bir eğitimimiz vardır.

Etkin ve deneyimli bir eğitim kadromuz bulunmaktadır.

Mezunlarımızın tamamı üniversiteye yerleşmektedir.

Okulumuz İstanbul’un köklü Anadolu liselerinden biridir. Sonradan Anadolu lisesi olmuş değildir. Kurulduğundan beri sınavla öğrenci alan bir kurumdur. Bu noktada yerleşmiş bir Anadolu lisesi geleneğine sahiptir.

 

06-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş