Arama sonuçları

Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

16 yılın ardından 2021-2022 öğretim yılında hazırlık sınıfı açılan Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği ve üniversiteye yerleştirme oranları nedir? Okulun Müdürü Emine Seval Yardım, pervinkaplancom için sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

-Geçen sene 16 yıl sonra tekrar hazırlık sınıfı açıldı. İngilizce ve Almanca olmak üzere 2 hazırlık sınıfı açıldı. Kontenjanlar ne oldu? Geçen seneye göre değişiklik var mı? Azalan artan?

Okulumuz İstanbul’un ilk Anadolu liselerinden biri.  Fatih’teki binasından Zeytinburnu-Davutpaşa’daki binasına taşındıktan sonra da “akademik başarı, kültürel birikim” vizyonunu devam ettirdi.  Buna ek olarak fiziki donanımı ve kapasitesi daha da arttı.  Hazırlık sınıfı geleneği olan 30 yılı aşan köklü bir Anadolu lisesi olarak çalışmalarımız devam ediyor. İngilizce ve Almanca olarak 2 ayrı dilde hazırlık sınıfı açılacak. Buna göre İngilizce kontenjanı 90, Almanca kontenjanı 90 olacak.  Sınıflar maksimum 30 kişi olacak.

 -Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yoksa yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü? Seviyelerine göre sınıflar oluşacak mı?

İngilizce için bir seviye tesbit sınavı yapılacak. Bunu velilerimize duyuracağız.

Hazırlık atlama durumu yönetmelik ile belirlenen esaslara göre yapılacak. Yönetmeliğin 60. Maddesinde

 “(3) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Hazırlık sınıfında öğrenim görmeden aynı okulun 9'uncu sınıfına doğrudan geçmek isteyen öğrencilerin velileri, yeterlilik sınavından 5 gün önce okul yönetimine yazılı olarak başvurur. Başvurusu alınan öğrenciler, birinci yabancı dil dersiyle Türkçe dersinden ekim ayının ilk haftası içinde yeterlilik sınavına alınır. Bu sınavlar, sorumluluk sınavlarıyla ilgili usul ve esaslara göre yapılır. Her iki dersten de en az 70 puan alan öğrenciler başarılı sayılarak 9 uncu sınıfa devam ettirilir. Başarılı olamayan öğrenciler hazırlık sınıfına devam eder.”

Hazırlık sınıfında yeterlilik sınavı ve 9 uncu sınıfa geçiş için Ekim ayının ilk haftası içinde bir yeterlilik sınavı yapılacak. Başarılı olan öğrenci hazırlık sınıfını atlayabilir.

KAÇ SAAT YABANCI DİL EĞİTİMİ VAR?

-Haftada kaç saat dil dersi olacak? İkinci dil ve saatleri nedir?

24 saat olacak. 1. Yabancı dil: 20 saat, 2. Yabancı dil: 4 saat şeklindedir. Bu çerçevede okulumuzda hazırlık sınıfı açılmadan önce de bugüne kadar öğrenci değişim programları, konuşma kulüpleri, e-twinning projeleri, dilfest etkinlikleri, tiyatro oyunları, dil sınıfları,  İngilizce ve Almanca dergilerimiz, yarışmalarımız ile öğrencilerin dili kullanma ortamlarını artırma yönünde aktif çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalar hazırlık sınıflarının açılması ile daha da artttı ve öğrencilerimizin öğrendikleri dili hayatın içinde yaşayarak kullanmaları yönündeki bu tip çalışmalar devam ediyor. Bunlara ek olarak öğrencilerimizin akademik ve bilimsel anlamda makaleler, bildiriler, edebi eserler okuma yazma becerilerini artıracak projeler yürütüyoruz.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

-Geçen sene son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? Bu öğrencinin hangi testte kaç boş, yanlışı vardı?

Geçen sene kontenjanımız 210 (İngilizce:120, Almanca:90) idi. Yüzdelik dilim ilk yerleştirmede 1,86 – 4,38 aralığında idi.

-Nakiller döneminde puanlar ne oldu?

Nakiller döneminde puan tablosunda büyük hareketlenmeler olmuyor. Geçen yıl İngilizce için 120 öğrenci aldık ve 26 Temmuz tarihli ilk yerleştirmede 409,88 idi.09 Ağustosta son yerleştirmede 412 puan ile kapandı. Almanca’da 90 öğrenci aldık. İlk yerleştirmede 404,97 puandı. Son yerleştirmede 409,46 puan oldu.    Görüldüğü gibi Nakiller döneminde yüzdelik dilim ve puanlarda büyük değişmeler söz konusu olmuyor.

BU SENE BEKLENTİ NEDİR?

-Bu yıl yüzdelik dilim beklentiniz nedir?

Genel olarak bir yükselme bekliyoruz. Tam puan yapan öğrenci sayılarına ve belirli bir aralıkta görülen yığılmaya bakılacak olursa genel anlamda bu sene puanlarda yükselme beklentisi bulunmaktadır. Ancak diğer taraftan özel okula gidecek öğrenci sayısı yerleşme dağılımını etkiler diye bir öngörüde bulunulabilir. Bu bağlamda özellikle hazırlık olan okullara velilerin ve öğrencilerin ciddi talepleri var. Bu da hazırlık olan okulları daha çok öğrencinin tercih listelerinde üst sıralara yazacağını gösteriyor. Bu noktada da sıralaması daha üstte olan öğrenciler kendiliğinden hazırlıklı okullara yerleşmiş olacaklar.

-Hazırlık sınıfı açılan liselerde bir beklenti oluşuyor. Sonraki adım olarak uluslararası programlar IB, AP gibi gelişme bekleniyor. Var mı planlarınız arasında uluslararası programlar?

Planlarımız ve süreç takibimiz devam ediyor.  İngilizce’de uluslararası diploma programları, Almanca için Goethe Enstitüsü sınavları ile sertifika alımı yönünde çalışmalarımız var. Tabi bunlar bir süreç gerektiriyor siz de biliyorsunuz. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor.

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Hazırlık sınıfıyla birlikte yabancı öğretmen de olacak mı? Ya da dışarıdan destek mi alınacak?

58 öğretmenimiz var. Deneyimli bir kadromuz var. Onlarla işbirliği içinde çalışacak ve aynı zamanda öğrencilerimizin dil öğrenme süreçlerine katkıda bulunacak, özellikle konuşma becerilerini artıracak yabancı öğretmenleri öğrencilerimizle buluşturma yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir.

- Okulda yatılı okuma imkanı bulunuyor mu?

Pansiyonumuz yok. Şimdilik böyle bir hizmet veremiyoruz.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? İstanbul dışından öğrenciniz var mı?

İstanbul dışından öğrencimiz yok. Toplam 868 öğrencimiz var.

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Özel bir burs sistemimiz yok. Ancak gerek okul-aile birliğimiz, gerek mezunlar derneğimiz, gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma kulübümüz ile öğrencilerimize eğitim desteği vermekteyiz. Ayrıca mezun takip sitemi içinde bu öğrencilerimizin üniversite dönemlerini de takip etmekteyiz.

OKULUN SOSYAL YAŞAMI

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuzun vizyonu akademik başarı, kültürel birikimdir. Dolayısıyla okulumuzda çok etkin bir sosyal yaşam bulunmaktadır Temel hedeflerimiz içinde öğrencilerimizin kendilerini birey olarak tanımalarını, yeteneklerini keşfetmeleri bizim için önemlidir. Bu yönde kulüp çalışmaları, sosyal etkinlikler, toplum hizmeti çalışmaları, ulusal ve uluslararası projeler etkin bir şekilde sürdürülmektedir.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Okulumuzda ana dağılım mühendislik, tıp fakültesi ve sağlık bilimleri ve hukuk dallarınadır. Geçmiş yıllarda tıp fakültesi yerleştirme sıralamalarındaki  öğrencilerimizin de mühendislik tercihlerinde bulunuyorlardı. Son yıllarda bu durum özellikle tıp fakültesi yönüne doğru ağırlık göstermektedir. Bununla beraber mesela evvelki sene sayısalda  Türkiye 99. ‘su olan öğrencimiz Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini tercih etti.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

YKS için hazırlık kurslarımız destekleme yetiştirme kursları ile gerçekleşiyor. Deneme sınavlarımız tüm sınıf seviyelerinde düzenli olarak yapılmaktadır.

-Neden sizin lisenizi tercih etsinler?

Öncelikle akademik eğitimi, kültürel etkinlikleri ve projeleri ile bir bütün halinde güçlü bir okul iklimi vardır.

Öğrencilerimiz okullarında bir aile sıcaklığı içinde olurlar ve kendilerini gerçekleştirme imkanı bulurlar.

Öğrenci merkezli bir eğitimimiz vardır.

Etkin ve deneyimli bir eğitim kadromuz bulunmaktadır.

Mezunlarımızın tamamı üniversiteye yerleşmektedir.

Okulumuz İstanbul’un köklü Anadolu liselerinden biridir. Sonradan Anadolu Lisesi olmuş değildir. Kurulduğundan beri sınavla öğrenci alan bir kurumdur. Bu noktada yerleşmiş bir Anadolu Lisesi geleneğine sahiptir.

Daha geniş bilgi için okul sitemizde bulunan tanıtım kitapçığı incelenebilir.

-Okulun servis ve yemek olanakları nedir?

Okulumuzun Avrupa yakasında farklı noktalara Servis hizmeti vardır. Servis sayısı ve güzergahları her yıl servis talepleri doğrultusunda yeniden şekillendirilmekte ve duyurulmaktadır.

Okulumuzda yemekhane yoktur, öğrencilerin yemek ve beslenme ihtiyaçları okul kantini ile giderilmektedir.

-Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi Müdürü Emine Seval Yardım sorularımızı yanıtladı

01-07-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş