Arama sonuçları

Sayıları katlanarak, artıyor: 137 bin kişi yurtdışına gitti

Sayıları katlanarak, artıyor: 137 bin kişi yurtdışına gitti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, beyin göçünün Türkiye'nin en yakıcı sorunlarından birisi haline geldiğini belirtti. Açıkel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bu konudaki açıklamalarını "talihsizlik" olarak değerlendirdi. Açıkel, 2016'da 69 bin 400 kişi olan yurtdışına giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısının 2018'de yaklaşık 137 bine yükseldiğini vurguladı.

HAYALLERİNİ YURTDIŞINDA ARIYORLAR

Gençlerin hayallerini yurtdışında aramak zorunda bırakıldığını savunan Açıkel, şunları kaydetti:

"CHP, vasıflı iş gücümüzün dışarıya kaçmasına, yüksek teknoloji alanında istihdamı artırarak ve ulusal düzeyde yüksek yetenek inşasını hızlandırarak son verecektir. Ulusal kalkınmamız için yüksek yetenekli insan kaynaklarımızın korunması, stratejik planlama anlayışının yeniden yerleştirilmesi ile mümkün olacaktır. CHP iktidarında, gençler özgür düşünce ve yaratıcılık iklimine kavuşacak, istihdam atılımı gerçekleştirilecek ve gençler işsizlik çıkmazından kurtarılacak, plansız eğitim politikalarına son verilerek eğitim ve istihdam arasındaki bağlantı yeniden inşa edilecektir. Etkin ve kapsamlı politikalar neticesinde, gençlerimizin hayalleri için yurt dışına çıkmasına gerek kalmayacaktır."

DÜNYAYI TANIYORLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı panelde gençlerin yurtdışına gidişleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Geleceğe dair en büyük güvencemiz gençlik. Şu anda Türkiye'nin yurtdışında doktora yapan 30 bin genci var. Dünyanın en iyi üniversitelerine gidip orada bir Türk gencine rastlarsanız. Bunlardan endişe duymamak lazım. Dönenler, oralarda kalanlardan daha çok. Türkiye eski Türkiye değil. Genetik biyoloji alanında uzmanlık yapmış biri eskiden döndüğünde çalışacak yer bulamazdı. Genetik laboratuvarı yoktu. Şimdi ülkemizin her alanda yatırım yapmış işletmeleri, üretim tesisleri ve laboratuvarı var. Gençlerin yurtdışına gitme hevesi eğitimli gençlerde daha fazla. Gençlerdeki bu arzunun olması doğal. 'Türkiye'den kaçmak istiyorlar' diye bakmamak lazım. Gençler dünyayı tanımak istiyorlar. Dünyayı tanıyacak bilgiye ve donanıma sahipler."

15-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş