Arama sonuçları

Sayısal bölümde süre sıkıntısı yaşanabilir

Sayısal bölümde süre sıkıntısı yaşanabilir

Sayısal bölümde süre sıkıntısı yaşanabilir. Kayı Okulları Eğitim Danışmanı Deniz Demirtaş, Liseye Geçiş Sınavı’na  (LGS) katılımın isteğe bağlı olmasına rağmen yaklaşık 1 milyon öğrencinin sınava gireceğini hatırlatarak, “Bu da sınav gerçeğinin sürdüğünü gösteriyor” dedi.

Demirtaş, LGS’ye girecek öğrencilere şu önerilerde bulundu:

SAYISAL BÖLÜMDE SIKINTI OLABİLİR

Çoktan seçmeli soruların yer aldığı yeni sistemde sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. İki bölüm arasında 45 dakikalık bir mola olacak. Sözel bölümde 50 soruya 75 dakika, Sayısal bölümde 40 soruya 60 dakika verilecek. Molalı bir sistem olarak iki ayrı bölümün düzenlenmesi bu yıl karşımıza çıkan bir yenilik. Eski sisteme göre soru başına düşen süre sayısı da yarım dakika azaldı. Matematik ve Fen Bilimleri sınav sorularının aynı bölümde yer alması nedeniyle öğrenciler süre sıkıntısı yaşayabilmekteler. Çoktan seçmeli sorulardan oluşacak sınavda sorular bu yıl sadece 8'inci sınıf müfredatından çıkarken diğer bir önemli değişiklik ise bu yıl 3 yanlışın 1 doğruyu götürecek olması.

SORU KÖKÜNÜ İYİ OKUMAK GEREK

Başta Türkçe, İnkılap Tarihi gibi sözel dersler olmak üzere aslında tüm sorularda soru kökünü ve ne sorulduğunu doğru anlamak önem taşıyor. Olumsuz ifadelere dikkat edilerek, istenen cevap öncelikle tespit edilmeli, verilen bilgi paragrafı ve soru bu doğrultuda doğru bir şekilde okunmalı. Öğrenciler verilen metni kendi bilgilerine ya da yorumlarına göre değil, parçaya göre cevaplamaları gerektiğini unutmamalılar.

SORUYA TAKILMADAN GEÇİN 

Matematik dersinde tek bir soruya dakikalar harcamak doğru olmayacaktır. Öğrenciler bir soruya takılmadan, öğrendikleri kazanımları soruyla ilişkilendirerek hareket etmeliler. Mantık yürütebilen, yorum yapabilen öğrenciler soruları rahatlıkla cevaplayabilecekler. Matematik ve Fen dersi sorularında verilen bilgiyi iyi analiz etmeleri, grafikleri iyi okumaları gerekiyor.

İNGİLİZCE İÇİN KELİME BİLGİSİ ÖNEMLİ

İngilizce dersinde kelime bilgisi önem taşıyor, diyalog sorularının iyi okunup, verilen ile istenen arasındaki ilişkiyi doğru kurmak gerekiyor. İnkılap Tarihi dersinde yorum ve bilgi içerikli soruların yanı sıra çeldirici sorular karşımıza çıkabilir. Din Kültürü dersinde de verilen paragrafların iyi okunması ve ders kapsamındaki kelime bilgisinin önceden edinilmiş olması önem taşıyor.

 LGS PUAN HESABI NASIL OLACAK?

Ağırlıklı standart puan hesaplanırken kullanılacak ağırlık katsayıları Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri dersi için 4 iken, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil için ağırlık katsayısı 1. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimlerinde her dersin 20 sorusu bulunduğu için, puanlamada bu üç dersin etkisi büyük olacaktır. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayılarının belirlenecek, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak (yani 3 yanlış 1 doğruyu götürecek) ve böylece her bir öğrencinin her bir ders testine ait ham puanı belirlenecek. Her bir ders testinin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilecek. LGS puanları hesaplanırken okul notlarının bir etkisi olmayacak. LGS puanı sadece öğrencilerin sınavdaki performanslarına göre hesaplanacak. LGS'den tek puan türü çıkacak. Puanlama sonrasında öğrencinin yer alacağı yüzdelik dilim başarı durumunu belirleyecek.

SON GÜNLER NASIL ÇALIŞMALI?

Sınava çok az süre kala öğrencilerin öncelikle uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Ağır fiziksel aktivitelerle kendilerini yormadan, rahatlatıcı etkinliklere katılmalarını öneriyoruz. Yine, bol oksijen alabilecekleri, kendileri teknoloji kullanımı ile fazla yormayacakları birkaç gün geçirmeleri, bir başka önerimiz. Kendi rutinlerini çok fazla bozmadan olumsuz düşünceleri ve endişeleri zihinlerinden uzaklaştırarak, nefes egzersizleri ile sınava odaklanmayı öğütlüyor; sınava az süre kalmışken hiç bilmedikleri bir konuyu sıfırdan öğrenmek yerine eksik kazanımları oldukları bölümlere göz atmalarını salık veriyoruz. Bu süreçte, deneme sınavlarında takıldıkları soruları öğretmenleri eşliğinde tekrar çözmeye çalışmaları, bu sorular hakkında ders öğretmenlerinden yardım istemeleri faydalı olacaktır. Son günü ise dinlenmeye ve rahatlamaya ayırmaları gerekiyor.

HANGİ SORUDAN BAŞLAYACAĞINIZA KARAR VERİN

 

Sınava hangi dersin sorularından başlayacaklarına önceden karar vermiş olmalılar. Yıl boyunca hazırlandıkları denemelerde hangi sistemi uyguladılarsa onu yapmaları, alıştıkları rutini bozmamalarını tavsiye ediyoruz. Öğrencilere sınavdan erken çıkmaya çalışmamalarını, sorulara takılmadan ilerleyerek, daha sonra takıldıkları sorulara geri dönmelerini, cevaplayamadıkları sorular üzerinde tekrar düşünmelerini öneriyoruz.

 SINAV STRESİNİ AZALMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Sınav stresi yaşıyorlarsa önceden proteini bol, az yağlı yiyecekler tüketerek sınava girmelerini, nefes egzersizleri ile kendilerini rahatlatmalarını öneriyoruz. Bölümler arasında 45 dakika mola olacağı için mola süresince birbirlerini olumsuz etkileyecek konuşmalardan kaçınmalarını büyük önem taşıyor.

 

 

30-05-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş