Arama sonuçları

Sayıştay’dan ÖSYM sansürü: O bölüm rapordan çıkarıldı

Sayıştay’dan ÖSYM sansürü: O bölüm rapordan çıkarıldı

Sayıştay BaÅŸkanlığı’nın Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi (ÖSYM) BaÅŸkanlığı 2020 yılı taslak denetim raporu ortaya çıktı. TBMM KÄ°T Komisyonu üyesi CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın ulaÅŸtığı raporda milyonlarca gencin hayatını ilgilendiren sınav iÅŸlemlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına iliÅŸkin ihalelere yıllardır tek firmanın katıldığı vurgulandı. Sayıştay ihalelerin yaklaşık maliyetin üzerinde sonuçlandığını tespit etti. 

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Sayıştay’ın geçen temmuz ayında hazırladığı ÖSYM BaÅŸkanlığı 2020 yılı taslak denetim raporunda “Sınav iÅŸlemlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına iliÅŸkin ihalelere yıllardır tek firmanın katılması ve yaklaşık maliyetin üzerinde sonuçlanması” adlı bir bölüm yer aldı.

Raporda ÖSYM tarafından 2019 yılında 8 milyon 145 bin 628 kiÅŸinin girdiÄŸi 40 sınav, 2020 yılında 10 milyon 698 bin 552 kiÅŸinin girdigi 36 sınav yapıldığı ve 2021 yılında da yaklaşık 8 milyon 241 bin 96 kiÅŸinin gireceÄŸi tahmin edilen 22 sınav yapılmasının planladığı belirtildi. 

O BÖLÜM SANSÜRLENDÄ°

Rapora ulaÅŸan TBMM KÄ°T Komisyonu üyesi CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Sansürlenen Sayıştay’ın ÖSYM Taslak Raporu’nu ortaya çıkardık. Sayıştay’ın yayımlanan raporunda yer alması engellenen, sansürlenen çok önemli bulgular, bu taslak raporda yer alıyor. Taslak rapora göre ÖSYM’nin, sınav iÅŸlemlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına iliÅŸkin ihalelere yıllardır sadece tek firma katılıyor. Böylelikle maliyetin altında kırımlı fiyat teklifleri alabilecekken yıllarca ihaleler ya yaklaşık maliyet etrafında ya da yaklaşık maliyetin üzerinde sonuçlanıyor. 2020’de nakliyat ve dağıtım dahil tüm sınav iÅŸlemleri için belirlenen yaklaşık maliyet 289 milyon lira. Ancak ihale, 294 milyon lira üzerinden baÄŸlanıyor. ÖSYM bu ihalede en az 5 milyon lira zarar ediyor. Son 10 yılda ihalelerin yedisi yaklaşık maliyetin üzerinde, yalnızca üçü ise yaklaşık maliyetin yüzde 1 altında. ÖSYM hemen her yıl zarar ettiriliyor. Soruları çalınan, geçen yıllarda gençlerin geleceÄŸinin karartılmasından sorumlu yetkililerin cirit attığı ÖSYM’nin, 2021’de 8 milyon 241 bin 96 kiÅŸinin gireceÄŸi 22 sınavı liyakatli bir ÅŸekilde yapıp yapamayacağı soru iÅŸareti yaratıyor.

Bu bulgunun yayımlanan ÖSYM 2021 Yılı Sayıştay Raporu’ndan neden çıkarıldığı ise ÅŸüpheleri artırıyor.”

MALÄ°YETÄ°N ÜZERÄ°NDE BEDEL

Raporda,  “2020 yılında uygulanacak olan sınavlara yönelik sınav evrakı baskı, paketleme, tarama, arÅŸivleme ve sınav malzemelerinin ÅŸehirlerarası nakli ve ÅŸehir içi dağıtımına yönelik hizmet alım iÅŸi” ihalesine çıkıldığı kaydediliyor. Raporda ihalenin yaklaşık maliyetinin 289 milyon 8 bin 185 lira olarak belirlendiÄŸi anlatıldı. Raporda ihaleye tek firmanın katıldığı vurgulanarak, ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Firmanın ilk teklifi 387 milyon 229 bin 847 TL olmuÅŸ, ihale komisyonu ihaleye açık eksiltmeyle devam etmiÅŸ ve firmadan 6 tur teklif alınmıştır. Son tur teklifi olan 294 milyon 30 bin 926 TL üzerinden ihale sözleÅŸmeye baÄŸlanmıştır. Ä°halenin bedeli yaklaşık maliyetten yüksek olmakla birlikte ihale komisyonu gerekçesinde ‘ihaleye baÅŸka teklif veren olmaması, 2020 yılı sınav takviminin ilan edilmiÅŸ olması ve baÅŸkaca seçeneÄŸin olmaması nedeniyle isteklinin vermiÅŸ olduÄŸu son teklifin yaklaşık maliyetin üzerinde olmasına raÄŸmen, ödeneÄŸinin olması ve kamu yararı ve hizmetin gerekleri dikkate alınarak’ ihaleyi sonuçlandırmak durumunda kalmışlardır.”

FÄ°RMA SAYISI ARTIRILMALI

Raporun bu bölümünde son olarak ÖSYM gider bütçesinde önemli bir paya sahip olan söz konusu ihaleler için ihaleye katılımcı firma sayısını artırmak amacıyla tedbirler alınması ve sınav maliyetlerinin düÅŸürülmesi gerektiÄŸine deÄŸinilerek, ÅŸu ifadeler kullanıldı: “Konsorsiyumlara ihalelerde teklif verilmesi, mal ve hizmet alımı ile nakliye ve ÅŸehir içi dağıtım iÅŸlerinin ayrı ayrı, sınav uygulamasının saate entegre kamera ile kayıt altına alınması ve el detektörü hizmet alımı iÅŸinin yıllık olarak ihale edilmesi, ihalelerin en geç kasım ayı içinde yapılması maliyetlerin düÅŸürülmesi açısından önem arz etmektedir.”

01-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ