Arama sonuçları

Seçime 4 gün kala yönetmelik değişliği etik mi?

 Seçime 4 gün kala yönetmelik değişliği etik mi?

Seçime 4 gün kala yönetmelik değişikliği etik mi? Yargı karar vereli aylar oldu. Yargının kararını aylarca bekleten Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yönetici Atama Yönetmeliği’ni seçimlere 4 gün kala Resmi Gazete’de yayımladı.

Bu durum ne kadar etik kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Böylece sadece sözlü sınavı esas alan yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.  Yapılan değişinkliklere göre yönetici görevlendirme iki kategoriye ayrıldı. 

1- İlk defa yönetici olacaklar için,

2- 4 ya da 8 yılını dolduran yöneticilerin yeniden görevlendirilmeleri.

 

SEÇİME 4 GÜN KALA YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ ETİK Mİ?

Bunları kısaca bakacak olursak;

Öncelikle vurgulayalım müdür başyardımcılığı kadrosu kaldırıldı. Başyardımcıların görevi 4 yılları dolana kadar devam edecek. 4 yılını dolduran müdür başyardımcıları yeniden görevlendirme sürecinde müdür yardımcısı olabilecekler. Müdür yardımcılarının yeniden görevlendirmesi sürecine tabi olacaklar.

 

İLK KEZ YÖNETİCİ OLACAKLAR İÇİN

 

1-İlk defa yönetici olacaklar için görevlendirme süreci;

İlk kez müdür ve müdür yardımcısı olacaklar için görevlendirmeye esas puan; yazılı sınavın yüzde 60'ı, sözlü sınavın yüzde 40'ı alınarak bulunacak. Sözlü sınava, yazılıda en yüksek puan alan 3 katı aday çağrılacak.  Bu şekilde hesaplanan puan üstünlüğüne göre görevlendirme yapılacak.

İlk defa müdür olmak için en az bir yıl yöneticilik yapmış olma şartı var.

Yazılı yada sözlü sınav başarı puanı ise 60.

 

YENİDEN YÖNETİCİ OLARAK ATANACAKLAR

2- Yeniden görevlendirme

Yöneticilik süresi 4 yıl olarak düzenleniyor. (Kanun gereği böyle olmak zorunda) Aynı kurumda en çok 8 yıl görev yapılabilecek.

Yöneticilik yapmakta olanlardan aynı kurumda 4 yılını dolduranlar eğer yöneticiliğe devam etmek istiyorlarsa ek-1 değerlendirme formu puanı üstünlüğüne göre değerlendirilecekler.

Müdürlük ve müdür yardımcılığı için aynı durum geçerli.

 

BU DEĞİŞİKLİĞİ NASIL DEĞERLENDİRME GEREKİYOR?

Genel değerlendirme ve yürürlük durumu:

Bu yönetmelik değişikliğinin seçim öncesi yapılmış olması doğru olmamıştır. Bakanlık yanlış yapma ısrarını sürdürüyor. Sonuç puan hesaplanırken yapılan düzenleme de getirilen sözlü (mülakat) sınavının sonuca etkisinin yüzde 40 olması “biz yine sözlü sınavı esas alacağız” demektir. Üstelik yapılacak sözlü sınavda objektifliği sağlayacak hiçbir tedbir alınmamaktadır. Ne sözlüyü yapacak komisyon üyelerinin yeterliliğine ne de sesli ve görüntülü kamera kaydına dair hiçbir düzenlemeye yönetmelikte yer verilmemiştir.

GEÇİCİ MADDE NE ANLAMA GELİYOR?

Yürürlük durumuna baktığımızda;

"Geçici Madde 1 - (1) Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde başlatılan iş ve işlemler, aynı Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılır."maddesi var.

Yani şu anda sözlü sınavı yapılan ve görevlendirme bekleyenler için süreç eski yönetmeliğe göre devam edecek.

 

YÖNETMELİK BİR YIL SONRA GEÇERLİ OLACAK

Yani yazılı sınav da yapılmadığına göre seçim sonrası görevlendirme eski sisteme tabi olacak. Yazılı ilanı, insanların yazılıya girmesi, yazılı sonuçlarının açıklanması, mülakat ilanı ve mülakat sonuçlarının açıklanması gibi süreçler değerlendirildiğinde bu yönetmeliğin gelecek bir yıl için hiç anlamı yok diyebiliriz.

 

BU DÜZENLEME YARGIYA ‘HÜLLE’ YAPIYOR

 

Sonuç olarak, MEB geçmişte yaptığı yanlış uygulamaları gelecekte de yapmaya devam edeceğini söylemektedir. Bir adaya sözlü sınavın alt sınırı olan 60 puanın altında yani 59 puan vererek sistem dışına itmek olasılık dahilindedir. Ya da yazılıdan zar zor 60 puan alan birine sözlüde 100 verilerek her türlü avantajlı duruma getirilebilir. Geçmişte yapılan uygulamalarda benzer binlerce örneğe rastlamak mümkündür. Düzenleme yargıya “çalım atma” veya hukuksak tanımı ile yargıya “hile/hülle” yapma düzenlemesidir. O nedenle seçim öncesi yapılan bu değişikliği etik bulmadığımı, liyakat, yeterlilik, nitelik ve alanında uzmanlaşmayıölçmeyi esas alan yazılı sınavlardan belirlenen puan barajını geçenler arasında aday olacakları, eğitim emekçilerinin doğrudan katılımıyla yapılacak demokratik seçim sonuçlarına bakarak yapılacak görevlendirme dışındaki düzenlemelerin objektif olmayacağını belirtmek isterim. Bunun dışında yapılacak bütün atama yöntemlerinin bir biçimde kadrolaşma eleştirilerini haklı çıkaracak eleştiriler olduğunu ifade etmeliyim.

21-06-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş