Arama sonuçları

Seçmeli derslerde karaborsa oluştu

Seçmeli derslerde karaborsa oluştu

ODTÜ’de öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seçmeli dersler karaborsaya düştü. Aldıkları dersleri başkasına satan öğrencilerin talep ettiği ücretler 110 dolara kadar çıkıyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, üniversitelerde bu haftalarda ders seçimi yapılıyor. Ancak öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seçmeli derslerde kontenjanlar çok çabuk bitiyor. Bu durumu fırsat bilen kimi öğrenciler, ihtiyacı olmadığı halde ders alıp o dersi başka öğrencilere satmaya çalışıyor. Öyle ki ücretler, derse gösterilen talebe göre 110 dolara kadar çıkabiliyor.

Bu konuda mağduriyet yaşayan ODTÜ Makina Mühendisliği öğrencisi Sezgin Karataşcı tepkisini şöyle dile getirdi: “Mezun olabilmemiz için vermemiz gereken bölüm dışı seçmeli dersler var. Bu derslere talep fazla, fakat kontenjan az.

"KAPANIN ELİNDE KALIYOR"

Bu durumda örneğin çok hızlı davranan 2. sınıf öğrencisi dersi alıyor, fakat 4. sınıf olan biri kontenjan kalmadığı için alamıyor. Uyanıklık yapıp ihtiyacı olmadığı halde dersi alanlar, ihtiyacı olanlara ‘Bana bir miktar para ver, ben dersi bırakayım’ diye teklif ediyor. Eğer anlaşılırsa dersi sisteminden siliyor, 1 kişilik yer açılınca parayla alan da dersi kendisi ekliyor.”

Karataşçı’nın verdiği bilgiye göre dersi satan öğrenci attığı mesajla “Garanti AA, BA olduğu için 110 dolara bırakırım, diğer dersler ise 75 dolar yeterli” diyerek pazarlık da yapıyor.

Konuyla ilgili görüş aldığımız bir başka ODTÜ’lü öğrenci ise “Genel olarak ders seçimi konusu çok sıkıntılı, insanlar dersleri seçerken yarışmak zorunda kalıyor. Ve bazı kişiler bu fırsatçılar yüzünden derslere kaydolamıyorlar ve istemeden de olsa bu insanlardan parayla ders alıyorlar” diye konuştu.

ODTÜ’de doktora yapan başka bir öğrenci de bu durumun yıllardır var olduğunu söyledi. Ancak bu kadar yüksek ücretleri ilk defa gördüğünü aktaran öğrenci, “Dersler aynı anda açılıyor, kapabilenin elinde kalıyor. Fırsatçılık sonuçta” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA İLAN

Ders arayışları, arkadaş grupları içerisinde ya da üniversite öğrencilerinin açtığı çeşitli sosyal medya sayfalarında yapılıyor. Gruplarda bazı öğrenciler, gerçekten birbiriyle yardımlaşmak amacıyla dersleri ücretsiz şekilde vereceğini söylerken bazı öğrenciler dersin ismini yazıp ücretli olduğunu belirtiyor.

Örneğin bir ilanda “Ben NTE dersi almayı düşünüyorum bir ücret karşılığında satmayı düşünen varsa yazabilir” denilirken bir başka ilanda, “Elinde seçmeli dersi olan varsa para karşılığında anlaşabilir miyiz?” ifadeleriyle pazarlık için kapı aralanıyor.

07-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş