Arama sonuçları

Selçuk: Tüm okulları tam zamanlı açmaya hazır değiliz

Selçuk: Tüm okulları tam zamanlı açmaya hazır değiliz

Selçuk: Tüm okulları tam zamanlı açmaya hazır değiliz. Milli Eğitim Bakanı Selçuk okulların kontrollü olarak açılması gerektiğini söyleyerek, “Hepsini niye açmıyoruz? Ben, hazır olduğumuzu düşünmüyorum. Bunu Milli Eğitim Bakanı olarak söylüyorum” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Selçuk, Avrupa'da bir çok ülkede okulların açıldığını, Avrupa'da "Kesinlikle yüz yüze eğitim olmalıdır." yaklaşımı olduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Bu, kesinlikle ulusal çıkarlarımız çok önemli" açıklamaları yaptığını aktaran Selçuk tüm kademelerde okulların açılması için Türkiye’nin hazır olmadığını söyledi.

SELÇUK: TÜM OKULLARI TAM ZAMANLI AÇMAYA HAZIR DEĞİLİZ

İngiltere, Fransa ve Türkiye'deki vaka sayılarına baktıklarını ifade eden Selçuk, şöyle devam etti:

"Bu vaka sayılarını karşılaştırarak, Türkiye'deki toplumsal hareketliliğe, turizme, bir çok parametreye bakarak: 'Biz ne yapmalıyız?' Bizim kontrollü olarak okulları açmamız gerekiyor, gördüğümüz şey bu. Hepsini niye açmıyoruz?

Ben, hazır olduğumuzu düşünmüyorum. Bunu Milli Eğitim Bakanı olarak söylüyorum. Tüm okulları tam zamanlı olarak, 5 gün ve bütün sınıflar, bütün öğrenciler aynı sınıfta, bunun için biraz Türkiye'nin hazırlanması gerekiyor. Bu yüzden bunu açmıyoruz.

SINIFLARI YÜKSELTEREK AÇABİLİRİZ

Bunu, bu süreçte peyderpey sınıfları yükselterek, öğretmenlerimizin, velilerimizin bu konudaki duyarlılıkları, toplumumuzun salgının artmasına yol açan bir takım sosyal faaliyetleri, bütün bunlarla ilgili bir dönüşüm lazım.  Son 2 haftada Türkiye'de verilerde inanılmaz bir düşüş var. Ankara'da çok büyük bir düşüş var, İstanbul'da da var. Bütün bu verilere baktığımızda bu düşüşün olması gerekiyor. Bilim insanlarına elbette danışacağız. Bu 'bana göre, sana göre' işi değil. Bu, bilim işi ve bilimin yol göstericiliğine bakmak lazım burada. Bu veriler oldukça da biz, tüm sınıfları da açarız, açmak da istiyoruz." 

Selçuk, salgının ilk dönemlerinde okulları açıp daha sonra kapatan ülkelerin kontrollü ilerleme gerektiğini fark ederek, belirli tedbirleri aldıktan sonra okulları tekrar açtığını hatırlattı. Selçuk, şöyle dedi:

"Bizim de öğretmen eğitimi, temizlik, maske, mesafe gibi bütün bu tedbirleri, hijyenle ilgili bütün hususları, servis meselesini, Sağlık Bakanlığıyla ilgili iletişim yazılım altyapısını, otomasyon süreçlerini hepsini hazırlamamız gerekiyordu ki onları hazırladık. O yüzden artık daha rahat hareket ediyoruz. Önümüzdeki kabinede belki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeni bir değerlendirme yapılacak, yeniden belli hususlar gündeme gelebilecek."

'UYMAYAN OKUL DA OLDU, SAPTADIK VE MÜFETTİŞLERİMİZ HAREKETE GEÇTİ'

Kurallara uymayan özel okullar olduğu iddiasına yönelik soru üzerine Selçuk, şöyle konuştu:

"10 binin epey üzerinde özel okulumuz var. Özel okullar bizim paydaşımız ve bu ülkenin eğitim sistemine çok ciddi katkılar sunan kurumlarımız. Elbette herhangi bir hastanede de herhangi bir kafede de herhangi bir şirkette de istisnai olarak hata yapan gibi bir sürü durum olabilir hayatın her kesiminde. Buna uymayan okul da olabilir ki oldu, bunu saptadık ve ilgili müfettişlerimiz de harekete geçti. Ama okulların çoğunu bir zan altında bırakmamak lazım. Bunların  sayısı o kadar az ki. Birkaç tane okuldan söz ediyorum ve o okullarla ilgili derhal tedbir alındı, soruşturma yapıldı ve maddi ceza olarak, belli bir süre sonra okul kapatmaya kadar giden yaptırımlarımız var. Bunların hepsini harekete geçiririz. Eğer kendilerine diğer okulların açmadığı bir durumda bir avantaj sağlayıp da tabi olmaları gereken yasal ve ahlaki hükümlere uymamanın bir bedeli olmalı." 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2+5 ile ilgili ortaya konulan kuralın yeni açılan sınıflar için de geçerli olduğunu, onların da 2 gün devam edeceğini belirterek, "'Özel okular 5 gün açarsa' bu varsayımsal bir şey. Açarsa, bunun bir müeyyidesi var. Yaptık ve yapıyoruz, yapacağız" dedi. 

Kreşlerle ilgili 2 gün şartı getirilmediğini, resmi anaokullarda da diğer sınıflara göre daha esnek olduklarını ifade eden Selçuk, kronik hastalığı olan öğretmenlere yönelik önlem alındığını, kronik hastalığı olan, 60 yaş üstü 62 bin civarında öğretmen olduğunu kaydetti.

Selçuk, yeni öğretmen ataması yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya, "Eylül'ün başında 20 bin öğretmen aldık çünkü bu dönemde ihtiyacımız oldu. Diğer öğretmenlerimizle ilgili de diyelim başka bir yerde başka bir açığımız var ne kadar açığımız varsa şimdilik ücretli öğretmenlerimizle bu açığımızı kapatıyoruz. Diyelim ki 10 bin daha lazım, 10 bin daha kapatırız. Hemen 2021 içinde yeni sözleşmeli öğretmen almakla ilgili çalışmalar başlamış durumda" karşılığını verdi.

'ÇOCUKLARIMIZ BUNA UYUM SAĞLADIKLARINDA GELECEĞE DÖNÜK OLARAK TOPLUMUN RİSKİNİ AZALTACAK'

Selçuk, çocuklara şöyle seslendi:

"Benim çocuklarımdan ricam şu, eğer okulda, serviste kurallara uyarlarsa, bir arkadaşlarına, bir öğretmenlerine, evdeki bir nineye, dedeye zarar vermemiş olurlar. Biz onlara güveniyoruz ve asıl taşıyıcı, bu konuda en duyarlı, en bilinçli kesim bizim çocuklarımız olacak ve onlar anne babalarını da uyaracaklar. Hijyen, tedbirler konusunda bizim çocuklarımız bu ülkenin taşıyıcısı olacaklar. Ben onlara güveniyorum ve hepsinin neyi nasıl yapması gerektiğini, öğretmenleri adım adım oyunla gösterecek. Çocuklarımız evde de sokakta da dışarıda da buna uyum sağladıklarında geleceğe dönük olarak toplumun riskini azaltacaklar."

Lise de ortaokul da ilkokul da olsa özel gereksinimli tüm çocukların 12 Ekim'de okula başlayacağını bildiren Selçuk, köy okullarının açılacağını, köy okullarındaki öğrencilere çalışma setleri, eğitim takvimi verildiğini anlattı. 

Selçuk, 2019 KPSS'de ölçmeyle ilgili bir takım hataların olduğu iddiasına ilişkin, ÖSYM'nin çok güçlü bir ölçme değerlendirme altyapısı olduğunu, o sınavda aynı branştaki öğretmenlerin listelenmesi ve tüm öğretmenlerin tek bir listede listelenmesiyle ilgili bir farklılık bulunduğunu, 3 kez ÖSYM'den resmi görüş alarak bu konuya eğildiklerini ve bilimsel ölçütler dahilinde kesinlikle bir hatanın söz konusu olmadığını söyledi. 

"İlkokullara beden eğitimi öğretmeni atanacak mı?" sorusunu Selçuk, "Şu anda yok ama tasarım beceri atölyelerimiz var. Bir yılda 10 binin üzerinde atölye açtık. Bunu inşallah 100 bine çıkaracağız. Bu atölyelerin çok önemli bir kısmı spor ve sanatla ilgili. Biz oralarda öğretmenlerimizden yararlanmak istiyoruz" diye yanıtladı.

'EĞİTİMİN NİTELİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN HİZMET EDİYORUZ'

Selçuk, eğitimin niteliğini artırmak ve eğitimi bir sıçrama merkezi olarak görüp çocukların eksiksiz yetişmesini sağlamak için hizmet ettiğini dile getirerek, "Problemimiz yok mu? Problemimiz çok ama biz problemimiz var diye oturmayız. Yapmamız gereken iş, 'Kafayı takıp da o işi nasıl yüceltiriz?', bunun peşinde olmak" ifadelerini kullandı.

Eğitimle ilgili uluslararası mesafe almayı hedeflediklerini belirten Selçuk, Türkiye'nin PISA'daki bütün sınavlarda her sene aşağı düştüğünü ama bu yıl 8-10 ülke yukarı çıktığını anımsatarak, kasımda ilan edilecek PISA'nın müfredat merkezli versiyonu olan TEAM sınavında da Türkiye'nin yukarı çıkacağını dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, velilere "Okul başarısı, hayat başarısı demek değil. Çocukların kişilik gelişimi hayatlarının omurgası. Akademik eksiklikle ilgili endişe duymam ama kişilik gelişimiyle ilgili duyarım. Bizi ayakta tutan şey şahsiyetimizdir. Çocuklarımızın güçlü şahsiyetler görmeye ihtiyacı var. Çocukların yanında sürekli kötümser, karamsar, şikayet eden ve olumsuzluklardan bahseden bir bakış açısını onların dünyasını zehirler. O yüzden daha olumlu. Ebeveynler olarak aramızda konuşalım, çocuklar varken daha dikkatli olalım. Çocukların umuda ihtiyacı var" diye seslendi.

Selçuk, salgının eğitimi değerlendirme anlamında bir fırsat olduğunu, eğitimde daha iyi olmak için umutlarının arttığını sözlerine ekledi.

07-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş