Arama sonuçları

Seneye TEOG'da ‘açık uçlu’ soru var

Seneye TEOG'da ‘açık uçlu’ soru var

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), gelecek yıl 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenecek Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarında (TEOG) açık uçlu sorular yöneltileceği bildirildi. 

MEB, öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ortamlar oluşturma politikası hedefiyle "açık uçlu soru" dönemi başlatıyor. Bu kapsamda TEOG birinci ve ikinci dönem sınavlarında açık uçlu soru uygulaması gelecek eğitim-öğretim yılında hayata geçecek.  

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, TEOG sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenecek birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarında 2017-2018 eğitim öğretim yılında açık uçlu soru sormak için çalışmalara başladı. Uygulamayla öğrencilerin yeni müfredat süreci ile uyumlu bir biçimde analitik düşünebilmeleri, olay ve konular arasında ilişki kurabilmeleri ve ifade yeteneklerini güçlendirmeleri hedefleniyor.

EN FAZLA 6 İLA 8 ARASINDA AÇIK UÇLU SORU

TEOG'da öğrenciler, bazı derslerden 2'şer olmak üzere en fazla 6 ila 8 arasında açık uçlu soru cevaplayacak. Açık uçlu soruların yöneltileceği dersler henüz netleşmezken, Bakanlık tarafından öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri, bildiklerini yazıya dökme konusunda sorun yaşamayacakları ve yorum içermeyen sorular hazırlamak için çalışma yürütülüyor.

En az iki puanlayıcının açık uçlu soruları okuyacağı sınavda, puanlayıcılar değerlendirdiği sınavın hangi öğrenciye ait olduğunu bilmeyecek. İki puanlayıcının puanı farklı olursa, öğrencinin cevabı soruyu hazırlayan üst puanlayıcı tarafından değerlendirilecek. TEOG puanları açıklandığında, öğrencilere soruların imajları doğru cevaplar ile sunulacak.

KURSLARDA ALIŞTIRMA YAPILACAK

MEB, öğrencileri TEOG'daki açık uçlu sorulara hazırlamak amacıyla destekleme ve yetiştirme kurslarında sunulan, kazanım kavrama testlerinde açık uçlu soru yöneltecek. Kazanım kavrama testlerindeki açık uçlu sorularla öğrenciler, TEOG sınavındaki yeni uygulama için "tatbikat" yapmış olacak.

NEDİR BU AÇIK UÇLU SORULAR?

Bu yıl üniversiteye geçişte ikinci aşama olan 5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları’nda İlk kez adayların karşısına çıkmıştı. YGS başvurularının başladığı gün yayımlanan 2017 ÖSYS Başvuru Kılavuzu’nda LYS’lerde açık uçlu soruların da yer alacağı ortaya çıkanca ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir bu sorularla ilgili açıklama yapmış, ardından da ÖSYM örnek açık uçlu sorular yayımlamıştı. 

Kamuoyunda “Tek tip çoktan seçmeli sınavlara çocuklarımız mahkum oluyor, seçenekler verdiğinizde ancak cevaba gidebiliyorlar. Bunun dışında da sorular sorulsa iyi olur”beklentisini karşılamak amacıyla başlatılan “açık uçlu” soruların "cevap alanı sınırlanmamış", "cevap alanı sınırlanmış" ve "kısa cevaplı" olmak üzere çeşitli türleri var. LYS'de bu türlerden "kısa cevaplı" sorular yer aldı. LYS'de her bir oturumda 3'er soru soruldu. Bu sorularda, adaylara “Sorunun cevabı aşağıdaki şıklardan hangisidir?” şeklinde değil, “nedir” şeklinde soru soruldu. Adaylar, cevap için ayrılan alana sorunun yanıtını yazdı ve kodladı. Demir  “adayın yazım okunmazsa” kaygısı yaşamaması için kodlama yaptırdıklarını açıklamıştı. 

LİSELERDE YAZILI SINAVLAR AÇIK UÇLU

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te liselerde yazılı sınavların açık uçlu maddelerden oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılması düzenlemesi getirildi. Buna göre, yazılı sınavların açık uçlu maddelerden oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılacak, ancak her dersin sınavlarından biri, kısa cevaplı, doğru-yanlış, eşleştirmeli veya çoktan seçmeli testlerle de yapılabilecek.

17-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş