Arama sonuçları

Sınav TEOG derslerinden mi yapılacak?

Sınav TEOG derslerinden mi yapılacak?

Sınav TEOG derslerinden mi yapılacak? TEOG yerine gelen yeni sistem açıklandı ama tartışmaları bitmiyor. Özellikle Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın sınavla öğrenci alacak 600 okul için “nitelikli okullar” tanımını yapması yeni sistemin en çok konuşulan konularından biri oldu. Sonunda Yılmaz, “nitelikli okul”u “sınavla öğrenci alan okul” olarak değiştirdi ama “nitelikli okul” tanımı da nitelikli-niteliksiz okul tartışmasını Türkiye’nin gündemine sokmuş oldu.

Habertürk yazarı Pervin Kaplan bugün TEOG yerine getirilen sınavın hangi dersleri kapsayacağını yazdı. Kaplan’ın yazısı şöyle: 

SINAV TEOG DERSLERİNDEN Mİ YAPILACAK?

Günlerdir açıklanan liselere geçiş sistemiyle ilgili akla gelen soruları yazıyoruz, henüz Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu konularla ilgili velileri aydınlatacak, sorulara yanıt verecek bir açıklama da gelmiş değil. Bu sorulardan biri de öğrencilerin yüzde 8’inin 600 okula yerleşeceği sınavla ilgili. 

Bu sınavın soruları hangi derslerden oluşacak? Bakan sınavın sorularını“temel dersler” olarak tanımladı. Bu durumda TEOG’un da temel derslerden yapıldığı dikkate alındığında sorular Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden mi çıkacak? 

60 SORULUK SINAVDA HANGİ DERSTEN KAÇ SORU ÇIKACAK?

Sınav soruları yalnızca 8’inci sınıf müfredatından değil, 6 ve 7’inci sınıf konularından da oluşacak. Oysa öğrenciler TEOG’da yalnızca 8’inci sınıf müfredatından sorumluydu. Öğrencilerin en büyük talebi ise tıpkı TEOG’da olduğu gibi bu sınavın da son sınıf konularını kapsaması. Çünkü sınava yaklaşık 6 aylık süre varken, 6 ve 7’inci sınıf konularına da geri dönmeleri gerekecek. 

60 soruluk sınavda hangi dersten kaç soru çıkacak, soruların sınıflara göre dağılımı nasıl olacak, soru sayısının artması gündeme gelecek mi? Bu sorular da yanıt bekliyor. 

Bir başka aydınlatılması gereken nokta ise sözel ve sayısal testlerden oluşacağı söyleyenen bu sınavda farklı puan türleri çıkacak mı ve okullara bu puan türüne göre mi yerleştirme yapılacak? Örneğin fen liseleri sayısal puanla mı öğrenci alacak?

İşte başta sınav olmak üzere öğrencilerin yüzde 92’sinin de adrese göre yerleştirileceği yine sistemin bilinmeyenlerinin açıklanması gerekiyor. 

EĞİTİM GÖÇÜ MERKEZ İLÇELERE Mİ OLACAK?

Öğrencilerin yüzde 92’sinin yani 1.1 milyonunun adrese göre yerleştirilecek olması “eğitim göçü” sorununu gündeme getirecek mi? Yanıtı aranan sorulardan biri de bu. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi’nin yürüttüğü “Mahallem İstanbul” araştırması sorumlularından  Prof. Dr. Murat Şeker İstanbul’da merkez ilçelerden dış ilçelere doğru bir göçün tersine dönebileceğini söylüyor. 

Çünkü lise yoğunluğu merkez ilçelerde kümelenmiş durumda. Örneğin 189 bin nüfuslu Beşiktaş’ta 18 lise varken, 795 bin nüfuslu Esenyurt’ta sadece 17 lise var. 959 mahalleden yalnızca 420’sinde lise bulunuyor. Çünkü bu bölgeler daha önce köy iken mahalleye dönüşmüş.  Nüfusu 10 bini geçen yaklaşık 200 mahallede lisenin olmaması, bu mahallerde yaşayan öğrencilerin komşu mahallelerde, hatta ilçelerdeki okullara kayıt yaptırmalarına neden olacak. 

EN YÜKSEK PUANLI LİSELER NEREDE?

Şeker, 2017 taban puanlarına göre liseleri kategorize ettiklerini söylüyor. Buna göre  İstanbul’daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise Fatih, Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Bakırköy, Beşiktaş ve Şişli’de yoğunlaşırken, ikinci 100 lise bunların dışında Ümraniye, Ataşehir, Pendik, Maltepe ve Bağcılar’da kümeleniyor.  Şeker, merkez ilçelerin, çevre ilçelere göre okul çeşitliliği ve yüksek tercih edilme oranı açısından göreceli olarak üstünlüğü olduğunu vurgulayarak, “ Böylelikle İstanbul’da son yıllarda izlenen kentin merkez ilçelerinden dış ilçelere doğru nüfus hareketliliği tersine dönebilir" diyor. 

09-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş