Arama sonuçları

Sınavla alan liselere nasıl yerleştirileceksiniz?

Sınavla alan liselere nasıl yerleştirileceksiniz?

Sınavla alan liselere nasıl yerleştirileceksiniz? Sınavla öğrenci alacak okullara yerleştirmelerde hangi kriterler geçerli olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavla öğrenci alan liselerin sayısını 1373 olarak açıkladı. Kontenjan ise yine 126 bin 510 olarak kaldı.

SINAVLA ALAN LİSELERE NASIL YERLEŞTİRİLECEKSİNİZ?

Tercihlerden sonra en sık gelen sorulardan biri de yerleştirmelerin nasıl olacağına ilişkin oluyor. Bu yazımızda sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerin hangi kriterlere göre yapılacağını anlatacağız.

Kaynağımız da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan tercih ve kontenjan kılavuzu.

Sınavla öğrenci alan liseler için okul türü ve il-ilçe sınırlaması olmadan 5 tane tercih yaptınız.

Peki okullara nasıl yerleştirileceksiniz?

Bakın kılavuza göre bu yerleştirme işlemi nasıl yapılacak?

 

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE YERLEŞME OLACAK

 

Okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacak.

 

EŞİT PUANLI ÖĞRENCİLERDE KİM AVANTAJLI OLACAK?

 

Eğer puan eşitliği olursa bakın sırasıyla hangi kriterlere bakılacak.

1.ORTAOKUL BAŞARI PUANI (OBP)

 

Puan eşitliği durumunda ilk kriter Ortaokul Başarı Puanı (OBP) olacak. Bu puan 6, 7 ve 8’inci sınıf yılsonu başarı puanlarından hesaplanacak. Kılavuzda da bu hesaplamanın nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor: Ortaokulun 6, 7 ve 8’inci sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması. Bu puanın hesaplanmasında 5’inci sınıf notlarının etkisi yok.

 

2.DOĞUM TARİHİ-YAŞ

 

OBP’de eşitlik bozulmazsa ikinci kriter öğrencinin doğum tarihi olacak. Yaşı küçük olan öncelik kazanacak. Bir öğrencinin annesinin onu ne zaman doğurduğu bir okula girmesinde okul notundan sonra etkili olacak. Bu kural yeni mi? Hayır değil, önceki yıllarda da liseye yerleştirmelerde kullanılıyordu. Hatta üniversite yerleştirmelerinde de kullanılır. Yani puan eşitliği durumunda “yaş kriterinin dikkate alınacağı her kılavuzda var. Ama “yaşı küçük olana öncelik” kuralı en son başvurulacak kriter olurken, bu yıl burada annenin doğurduğu tarih ikinci kriter oldu.

 

3.OKUL NOTLARINDAN 8. SINIFA BAKILACAK

 

Eşitlik bozulmadığında üçüncü kriter ise öğrencinin 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) olacak. Bu puanı yüksek olan öncelik kazanacak.

 

4.KRİTER 7’İNCİ SINIF NOTLARI

 

Eşitlik bozulmadığında dördüncü kriter öğrencinin 7’inci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) olacak. Bu puanı yüksek olan öncelik kazanacak.

 

5.BEŞİNCİ KRİTER 6’INCI SINIF NOTU

 

Hala eşitlik bozulmuyorsa bu kez beşinci kriter olarak öğrencinin 6’ınci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) olacak. Bu puanı yüksek olan öncelik kazanacak.

 

6.OKUL NOTLARINDAN SONRA DEVAMSIZLIK

 

OBP, yaş ve 8, 7, 6 bu sınıflardaki notlarla da eşitlik bozulmadığı takdirde bu kez 6’ıncı kriter olarak devamsızlık kullanılacak. Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı etkili olacak. Yani daha az devamsızlık yapan öncelik kazanacak. Yerel yerleştirmede yalnızca 8’inci sınıftaki devamsızlık oranlarına bakılacağı belirtilirken, burada böyle bir bilgi olmaması tüm yılların devamsızlık oranlarına bakılacağı anlamına geliyor.

 

MERKEZİ YERLEŞTİRMEDE YERLEŞEMEZSİNİZ?

 

Evet hepiniz sınavla öğrenci alan liseleri tercih edebilmek için önce yerel yerleştirme tercihleri de yaptınız. İşte bu yerel yerleştirme tercihleriniz, sınavla alan okullardan birine yerleştirseniz dikkate alınmayacak. Ama LGS puanınızla yerleşemezseniz o zaman yerel yerleştirme tercihlerinize bakılacak. Bunda da yerleşemeyen açık liseye kaydedilecek.

20-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş