Arama sonuçları

Sınıf anneleri öğretmenlerden rol çalıyor

Sınıf anneleri öğretmenlerden rol çalıyor

Sınıf anneleri öğretmenden rol çalıyor. Okullarda iyi niyetle oluşturulan sınıf anneleri eğitimde bir sorun haline geldi. Hürriyet’ten Nuran Çakmakçı sınıf annelerinin nasıl öğretmenlerden “rol çaldığını” yazdı.

İşte Çakmakçı’nın yazısı

Ama devlet ilkokullarında hangi okula gitseniz neredeyse öğretmenle eşdeğer bir ‘gönüllü anne’, “sınıf annesi” “sınıf temsilci velisi’ ile karşılaşmak mümkün. İyi niyetle oluşturulan ve okul-aile birliği çalışmaları içinde tamamen gönüllü olması önerilen bu proje zamanla yön değiştirdi.

SINIF ANNELERİ ÖĞRETMENLERDEN ROL ÇALIYOR

Öğretmenin iş yükünü alıp, okulun ihtiyaçlarına katkıda bulunarak organizasyon yapan ‘sınıf anneleri’ zamanla farklı rollere büründü. Veli ile öğretmen arasında köprü oluşturmak, öğretmen ve öğrencilerin isteklerini gidermeye çalışmak, onları desteklemek için ihtiyaç duyulan annelerden bazıları zamanla öğretmenden rol çalmaya, kendilerini sınıfın ikinci öğretmeni olarak görmeye, hatta onlarla güç savaşına girip, diğer velilere caka satmaya başladı.

Normalde sınıfa pek de girmemesi gereken bu ‘anneler’ fırsat bulduğu anda işi, öğretmen masasına oturup çocuklara ödev hatta ders vermeye kadar vardırdı.

WHATSAPP GRUPLARININ DEĞİŞMEZ LİDERLERİ

Birinci sınıfta diğer annelerin oyuyla ya da öğretmenler tarafından genelde çalışmayan veliler arasında seçilen, ancak gücü sevdiği için o koltuğu bırakmayıp, okulla bütünleşen ‘sınıf anneleri’ WhatsApp gruplarının da değişmez liderleri oldu.
Ancak aynı zamanda bazı öğretmenler de onları istekleri için kullanır hale getirdi. Velileriyle arasına ‘sınıf annesi’ duvarını ören bazı öğretmenler isteklerini onların kanalıyla yaptırabiliyor.

BAZI ÖĞRETMENLERLE İLİŞKİLERİ TARTIŞMALI

Aralarındaki ‘sıkı fıkı’ ilişki sonucunda diğer velilere sınıf annesinden ‘emirler’ yağabiliyor. “Öğretmenimiz bekâr, çeyizlik hediye alalım” ya da “Öğretmenimize güzel bir taşlı yüzük alalım” denildiği de oluyor.
Öğretmenler Günü geçeli bir hafta oldu, ama durun! Daha yeni yıl var, karne günü, doğum günü bilimum özel günleri yakından takip edip, liste yapıp isteyecekleri ücreti belirleyip, bilanço defteri tutanlar da bulunuyor. 

EĞİTİME DESTEĞİ OLAN DA VAR

Bu arada ‘özgüveni’ pek yüksek bu anneler öğretmenlerin angarya olarak gördüğü işleri yükleniyor. Tüm gün okulda olup, devletin sağlayamadığı projeksiyonu edinmek, perdeleri yıkamak, ecza dolabının ihtiyaçlarını gidermek gibi işleri yapanların da hakkını vermek gerekiyor. Aslında tüm şimşekleri üzerine çekmelerine rağmen sınıftaki, okuldaki eksikleri gidermeye çalışanlar devlet ilkokullarında eğitimin en büyük destekçileri kuşkusuz.

MEB DE FARKINDA, DAHA ÖNCE UYARDI

Neredeyse her devlet okulunda iş çığrından çıktığı için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2011’de 81 ile bu konuda uyarı göndererek, “Bazı okullarımızda sınıf anneleri adı altında velilerden görevlendirmeler yapıldığı, görevlendirilen bu kişilerin sınıfın çeşitli ihtiyaçları için velilerden aidat adı altında paralar topladığı, ders araç-gereci temini yönünde faaliyetlerde bulunduğu, zaman zaman derslere müdahil oldukları dile getirilmektedir” demişti ama değişen bir şey olmadı.
Peki tek suçlu sınıf anneleri mi? Bakanlık da, okul müdürü de yaşananların farkında. Bunlar bilindiği halde karşılıklı niye bu kadarına göz yumuluyor?

Korkmayın anneler size üstten bakan, öğretmenden rol çalan bu annelerden. Nasılsa çocuklarınızdan not kıramaz, onları okuldan atamazlar. Öğretmene hediye alacağız diye direten bu ‘sınıf anneleri’ne itiraz edin.

 

01-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş