Arama sonuçları

Sınıfların havası korona için uygun mu?

Sınıfların havası korona için uygun mu?

Sınıfların havası korona için uygun mu? Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası öncülüğünde hazırlanan rapora göre sınıflar salgın koşullarına göre yapılmadığı için hava kalitelerinde de sorun var. Bu nedenle de Kovid-19 riski sürerken yüz yüze eğitimin yapılması sakıncalı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası’nın öncülüğünde çeşitli meslek kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan İklimlendirme Teknik Kurulu'nun, "Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri Rev1" ile "Gıda Tesisleri Et Kombinaları ve Soğuk Odalarda Pandemi Tedbirleri" başlıklı raporları açıklandı.

SINIFLARIN HAVASI KORONA İÇİN UYGUN MU?

MMO Yönetim Kurul Başkanı Yunus Yener, mevcut yapıların salgın koşulları göz önüne alınarak tasarlanmadığına işaret ederek "Bu şartlar altında hiçbir yapının bu halleriyle kullanılması doğru değildir" dedi.  Raporların sunumunu yapan Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği Genel Sekreteri Gürkan Arı da Kovid-19'a karşı tedbirlerin "maske-mesafe-hijyen" kuralı ile sınırlandırıldığını, oysa okullarda bunun yeterli olmadığını söyledi.

OKULLAR İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

"Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri Rev1" raporuna ilişkin bilgi veren Arı, şöyle dedi:

"Maske, mesafe ve hijyen önemlidir ama yeterli değildir. Olay sadece Kovid-19 vakalarıyla alakalı değil. Özellikle sınıflardaki iç hava kalitesi konusunda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Çocuklar sınıflarda solumaları gereken temiz havanın ancak 5'te birini alıyor. Ders saatlerinin 30 dakikaya düşürülmesi de buna çözüm değil. Sınıflar mevcut halleriyle öğrencilerin temiz hava ihtiyacını karşılamıyor. Sınıflarda yapılmış ölçümlerle bir öğrencinin aynı havayı defalarca kullanma zorunluluğu düşünüldüğünde, okulların yüz yüze eğitime açılmasının büyük risk oluşturduğu açıktır. Kış mevsiminin gelmesiyle soğuk iklim kuşaklarında camların açılamaması nedeniyle bütün eğitim kurumlarında bu problemler çok daha fazla artacaktır."

GIDA TESİSKELERİNDE HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Arı, "Mevcut Gıda Tesislerinde Covid-19 Pandemi Tedbirleri" raporunda söz konusu tesislerin salgın sürecinde çalışma şekli ve en iyi performansı gösterebilmesi için gerekli değişiklik önerilerine yer verildiğini söyledi. Arı, mezbaha, et kombinaları ve et soğuk depolarındaki kapalı alanlara ilişkin mekanik tesisat, hijyenik kullanım ve bakım kuralları açısından pandemi senaryolarının oluşturulmasının önemine işaret etti. Arı, mevcut yapıların salgın şartları düşünülerek tasarlanmadığını, tesislerin mutlaka Gıda Güvenlik Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olması gerektiğini vurguladı.

03-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş