Arama sonuçları

Siyer ve hadis dersleri projeyi saptırdı

Siyer ve hadis dersleri projeyi saptırdı

Siyer ve hadis dersleri projeyi saptırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okullarda okuyan öğrenciler ile lise mezunu öğrencilerin “akademik gelişimlerine katkı sağlamak” amacıyla hayata geçirilen destekleme ve yetiştirme kursları, temel amacından giderek uzaklaştı. BirGün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre,  açılan kurs sayısı ve ders türlerinin fazlalığı, eğitim bütçesi üzerinde ciddi bir yük haline geldi.

MEB, bu kursları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile kapatılan dershanelere alternatif model olarak devreye sokmuştu.

SİYER VE HADİS DERSLERİ PROJEYİ SAPTIRDI

Bakanlığın resmi verilerine göre, mevzuat kapsamında yalnızca beş ve 12’nci sınıf öğrencilerinin katılabildiği kurslar, uygulamada hemen her okulda açıldı. Öğrencilerin akademik gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan kurslarda Siyer, Hadis, Beden Eğitimi gibi dersler de açılınca maliyetler giderek katlandı. Mevzuata aykırı şekilde yedi, sekiz, 11 ve 12’nci sınıflar için açılan kurslardan bazıları; Müzik, Yaşayan Diller, Görsel Sanatlar alanlarında oldu.

SİYER VE HADİS KURSU TALEP GÖRMEDİ

Destekleme ve yetiştirme kursları adı altında açılan derslerin katılım durumuna ilişkin veriler ise öğrencilerin tercihini ortaya koydu. Öğrenciler en çok Matematik, Türkçe ve Fen Bilimleri derslerine yönelik kurslara katılırken, Siyer ve Hadis derslerinin kursları en az tercih edilen kurslar arasında yer aldı.

Destekleme ve yetiştirme kurslarında görev yapan öğretmenlere ödenen ders ücretlerinin genel müdürlüklere göre dağılımı da dikkati çekti. Akademik eğitim veren Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu gibi lise türlerini çatısı altında toplayan Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 261 milyon TL kurs ücreti ödemesi yaptı. İmam hatipleri bünyesinde bulunduran Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün kurs ücreti ödemesinin ise 256 milyon TL olduğu bildirildi.

KURSLARIN İÇERİĞİ DOLDURULAMADI

Eğitim uzmanı ve CHP Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan, bu kursların amacına ulaşamadığının Sayıştay raporlarında açıkça görüldüğünü söyledi. Destekleme ve yetiştirme kurslarının her dönem başında yoğun olarak açıldığını, ancak bir kısmının dört hafta sonra devamsızlık nedeniyle kapandığını belirten Taştan, şunları kaydetti:

“Milli Eğitim Bakanlığı bu kursların programlarını ve içeriğini dolduramamıştır. Öğretmen ve öğrencilere gerekli olan dökümanlar yeterli değildir. Ayrıca tüm derslerden destekleme ve yetiştirme kursu açılması doğru değildir. İhtiyaç duyulan alanlar dışında kalan derslerle ilgili sadece etkinlik düzeyinde faaliyet yapılmalıdır. Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin en fazla tercih edilmesinden bakanlık gerekli mesajı almış olmalıdır.”

08-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş