Arama sonuçları

Soru ve cevaplarla ek yerleştirmenin kuralları

Soru ve cevaplarla ek yerleştirmenin kuralları

Soru ve cevaplarla ek yerleştirmenin kurallarıEk yerleştirmenin kuralları nedir? Yükseköğretim kurumlarında boş kalan 273 bin kontenjan için yapılacak ek yerleştirme açıkta kalan adaylara ikinci kez üniversiteli olma şansı verecek. Ancak bu şansı doğru kullanabilmeniz için ek yerleştirmenin kurallarını da bilmeniz gerekiyor. 

Ek yerleştirmenin kurallarını bilmezseniz hatalı tercih yapmanız ve açıkta kalmanız mümkün.

EK YERLEŞTİRMENİN KURALLARI NEDİR?

Adaylardan gelen soruları dikkate alarak biz de ek yerleştirmenin kurallarını sizin için hazırladık. İşte soru ve cevaplar ile ek yerleştirmenin dikkate alacağınız kuralları. 

Ek yerleştirmeye her isteyen aday katılabilir mi?

Adayların en fazla yanıldıkları nokta ek yerleştirmeye puanı hesaplanan her adayın katılabileceğini düşünmeleri oluyor. Oysa ek yerleştirmenin temel kuralı başvuruların her adaya açık olmaması. Ancak tercih yapan ve yerleşemeyen ile merkezi yerleştirmede tercih yapmayan adaylar ek yerleştirmeye başvurabilir. Bir de özel yetenek sınavları ile bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adayların hakkı var. 

Üniversiteye yerleştim ama kayıt yaptırmadım, ek yerleştirmeye başvurabilir miyim?

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adaylar kayıt yaptırmasalar bile ek yerleştirmeye başvuramazlar. 

Yerleştiğim bölümü beğenmiyorum ama açıkta da kalmamak için kayıt yaptırdım, ek yerleştirmeye katılabilir miyim?

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın ek yerleştirmeye başvuramazlar. 

Ek yerleştirme başvurusu yalnızca internetten mi yapılıyor?

Evet. ÖSYM'nin internet sitesine girerek, TC kimlik numaranız ve aday şifreniz ile tercihlerinizi yapacaksınız. Tercihler ise 5 Eylül Salı günü saat 23.59'da son bulacak.

Tercihlerimi yaptım ama bazı bölümleri değiştirmek istiyorum, nasıl yapacağım?

Tercihlerinizi değiştirmek için başvuruların son bulacağı 5 Eylül saat 23.59'a kadar zamanınız var. Aday sayfanızdan başvurular son bulana kadar değişiklik yapabilirsiniz. 

Ek yerleştirme başvurusu için ücret ödemek gerekiyor mu?

Evet. Ek yerleştirmeye katılacak adaylar ise 15 TL başvuru ücreti ödeyecek.  Eğer bu ücreti ödemezseniz başvurunuz geçerli olmayacak. 

Geçen sene sınava girmiştim ve şu anda öğrenciyim, bölümümü değiştirmek istiyorum, ben de ek yerleştirmeye katılabilir miyim?

Hayır katılamazsınız. Ek yerleştirmeye katılabilmeniz için 2017 ÖSYS'ye girmeniz ve puanlarınızın hesaplanmış olması gerekiyor. 

Ek yerleştirme için de başarı sırası barajı geçerli mi?

Evet. Tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih listenize alacaksanız YÖK'ün bu programlar için getirdiği başarı sırası barajına uymanız gerekiyor. En düşük başarı sırası barajları bölümlere göre şöyle: Tıp: 40.000, Hukuk: 150.00, Mimarlık: 200.000, Mühendislik: 240.00 (Ziraat fakültesi gıda mühendisliği dahil), Öğretmenlik: 240.000 (PDR dahil) 

Hangi tabloyu kullanacağımızı nasıl anlayacağız?

Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösteriliyor. İlgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını YGS/LYS'de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alanlar Tablo 4'teki lisans programlarını tercih edebilirler. 

Boş olan her kontenjanı tercih edebilir miyiz?

Hayır. Eğer seçtiğiniz programın karşısında puan yazıyorsa bunun anlamı o bölüm için en küçük puan oluşmuş demektir. Yani bu programın kontenjanı merkezi yerleştirmede dolmuş ama yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalmış. Bu durumda puanınız en küçük puana eşit ya da değilse tercih edemezsiniz. Ama programın karşısında puan yoksa o zaman ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilir. 

Özel koşullar ne demek? Bu koşulları nasıl anlayacağız?

Tablolarda programların karşısında özel koşullar başlığı altındaki sütunda rakamlar göreceksiniz. Bunların açıklamaları Tablo-4'ten sonra yer alıyor. Özel koşulların ne olduğuna gelince; bu programlara göre değişiyor. Kimi programlar boy, yaş, kilo olabileceği gibi programların hazırladıkları meslekte başarılı olmayı engelleyici bir bedensel ya da ruhsal engeliniz bulunmadığını kanıtlamanız için tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık raporu isteyebiliyor. Programların aradığı koşulları taşıyorsanız, listenize alın. Aksi halde yerleşmiş olsanız da kayıt yaptıramazsınız. 

Ek yerleştirme tercihlerinde başarı sırası önemli değil mi?

Ek yerleştirmenin ilk yerleştirmeden en büyük farkı tercihlerinizi yaparken başarı sırası değil, puanı dikkate almanız. Çünkü ek yerleştirmede artık önemli olan puanlar. Çünkü ilk yerleştirmede programların puanları oluştu. Bu yüzden de ancak bu puanları dikkate alarak, tercih yapabilirsiniz. Zaten kılavuzda da programların karşısında sadece puanların olduğunu göreceksiniz. 

Yerleştiğim halde kayıt yaptırmazsam ne olur?

Gelecek sene sınava girdiğinizde puanınız düşer. Kayıt yaptırmasanız da ÖSYM'de bir yükseköğretim programına yerleştiğiniz görünüyor. Bu yüzden seneye sınava girdiğinizde yerleştirme puanının üzerine eklenen Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) çarpılacağı katsayı yarıya düşüyor. Bu kayıp da 30 ile 15 puan arasında değişiyor. 

 

 

04-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş