Arama sonuçları

Sosyal’de haritalı ve grafikli sorulara dikkat

Sosyal’de haritalı ve grafikli sorulara dikkat

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) 4 testinden birini de Sosyal Bilimler Testi oluşturuyor. Bu testte 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe ve 5 Din Kültünü ve Ahlak Bilgisi, 5 alternatif felsefe sorusu olmak üzere toplam 45 soru yer alıyor, cevap kağıdında da 45 alan bulunuyor. Ancak her aday 40 soru çözmek zorunda. Din dersinden muaf olanlar alternatif olarak felsefe sorularını çözecek. 

SORULARI NASIL ÇÖZECEKSİNİZ?
YGS'ye giren tüm adaylar ilk 35 sorunun tümünden sorumlu. Aday Başvuru Formu'nda "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım" seçeneğini işaretleyenler ilk 40 soruyu yanıtlayacak. 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kağıdında bu soruların karşılığını boş bırakacak. Din dersinden muaf olanlar ilk 35 sorudan sonra 41., 42., 43., 44, ve 45. sorularını çözecek, cevap kağıtlarında bu bölümü işaretleyecek. Onlar da 36., 37., 38., 39. ve 40. yanıtlarını işaretlemeyecek. 

Bu test YGS'de adayların Türkçe'den sonra en yüksek başarı gösterdiği test. Geçen yıl 40 sorunun yapılma ortalaması 10.7 oldu. Adaylar en fazla hatayı harita ve grafik sorularında yapıyor. 

Uğur Eğitim Kurumları uzmanları Sosyal Bilimler Testi'nde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: 
TARİH: YGS'de tarih soruları ağırlıklı olarak bilginin yorumlanması şeklindedir. Yorum yapılırken günümüz değerleri değil, o günkü koşullara göre yorum yapılmalı. Tarihte en çok hata yaptıran sorular, çeldiricisi en yüksek olan öncüllü sorulardır. Genellikle iki seçenek arasında tercih yapılmak zorunda kalınır. Öğrenciler olaylar arasındaki neden sonuç ilişkisini doğru olarak kuramadıkları için hata yaparlar. Bu ilişkinin doğru kurulamamasının temel nedeni ise olaylar arasındaki ilişkinin varsayımsal olarak kurulmaya çalışılması yani bilgi eksikliğidir.
COĞRAFYA: YGS'de coğrafya soruları çok zor olmuyor. Coğrafyada harita, grafik, tablo ve paragraf okuma, okuduğunu algılama ve yorumlama çok önemli. Coğrafyanın doğa -insan etkileşimini konu edindiği, dağılış, karşılıklı bağıntı ve sebep sonuç ilkeleri ile yakından ilgili olduğu unutulmamalı.
FELSEFE: Öğrenciler YGS'de felsefe sorularını çözerken okudukları paragrafın felsefenin hangi bölümü veya problemi ile ilgili olduğunu tespit etmelidir. Genelde felsefi akım isimlerinin yazılı olmadığı seçeneklerin her biri bir görüşü ifade etmektedir. Uzun paragraf demek mutlaka zor soru demek değildir. Bu önyargıyla yaklaşan öğrenci hata yapabilmektedir. Felsefe sorularında çeldiricileri aşmanın yolu, seçeneklere gelmeden paragrafı doğru yorumlamaya dayanmaktadır. Doğru yorum yapan ve bilgisini kullanan öğrenci ilgili felsefi görüşe benzemeyen seçenekleri rahatlıkla eleyecektir.

11-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş