Arama sonuçları

Sosyal Etkinlik Karnesi: Yeni sınav sistemine hazırlık mı?

Sosyal Etkinlik Karnesi: Yeni sınav sistemine hazırlık mı?

Sosyal Etkinlik Karnesi: Yeni sınav sistemine hazırlık mı? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilkokul, ortaokul öğrencilerinin bilim, sanat, kültür, spor ve toplum hizmeti konularında yaptığı etkinliklerin ‘belgelendirilmesini’ istedi. Bu belge öğrencilere akademik başarılarını gösteren karnenin yanında “Sosyal etkinlik belgesi” olarak verilecek. Bu yıl ilk kez bu belge öğrencilere karnelerinin yanında verilecek. Bu da akla ‘Liseye ve üniversiteye geçişte yeni modelin hazırlıkları mı?’ sorusunu getiriyor.

Öğrencilerin sosyal etkinliklerinin belgelendirilmesi için 2017'de bazı illerde pilot olarak uygulanan çalışmanın bu yıl tüm ilk, orta ve lise öğrencilerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldığını söyleyen MEB, bununla ilgili bir yazıyı da illere gönderdi. "Sene sonu yapılması gereken iş ve işlemler" ile ilgili yazıda ise sosyal etkinlik belgelerinin bu yıl verilmeye başlanacağı belirtildi. Buna göre, okul müdürlüklerince sosyal etkinlik modülü uygulama kılavuzunda belirtildiği gibi öğrencilerin okuldan bağımsız olarak okul dışında velilerinin kontrolünde gerçekleştirdikleri sosyal etkinliklerin, okul dışı bireysel etkinlikler adıyla kayıt altına alınması gerekiyor. 

SOSYAL ETKİNLİK KARNESİ: YENİ SINAV SİSTEMİNE HAZIRLIK MI?

 

Öğrencilerin, okul dışı bireysel etkinlik kapsamında katıldıkları etkinlikler, isteğe bağlı olarak veliler tarafından "sosyal etkinlik bilgilendirme formu" ile belgelendirilecek. Bakanlığın illere gönderdiği yazı ile e-okulda kayıtları tutulan sosyal etkinliklerin öğrencilere karneleriyle birlikte "belge" şeklinde verilmesi gerektiği de bildirildi. Böylece 2017'de pilot uygulaması yapılan, bu yılın ikinci döneminden itibaren ülke genelinde kayıtları tutulan sosyal etkinlikler, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine belge şeklinde de verilecek. Ayrıca sosyal etkinlik belgelerine e-okul üzerinden de erişim sağlanabilecek. 

YENİ LİSE MODELİNDE NE VAR?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan azaltılmış ders saatleri ile seçmeli dersler ile sertifikalar, portfolyolar üzerine oturan yeni lise modeli ve bu model ile yapılacak üniversite sınavlarında da bunlar etkili olacak.

2023 Eğitim Vizyonu’nda da hedef olarak “merkezi sınavlara ihtiyacın azaltılacağı” belirtiliyor. Vizyon belgesinde “Ortaöğretime ve yükseköğretime geçişte orta vadeli hedefimiz yarışma ve elemeye yönelik sınava olan ihtiyacın azaltılmasıdır” denilerek, şunlara yer veriliyor:

2023 EĞİTİM VİZYONU NASIL ANLATIYOR?

“Orta vadede temel amacımız başta merkezî sınavlara olan ihtiyacın azaltılması ve çocuklarımızın ihtiyaç duyduklarında, öğrenme amaçlı destek hizmetlerine erişimini kolaylaştırmaktır. Bu amaçla çocuğu merkeze alarak ev, okul, dijital ve sosyal medya gibi çocuğun bulunduğu ortamlarda çeşitlendirilmiş, birbiriyle ilişkili ve sunum biçimi farklı bütünleşik bir öğrenme destek ekosistemi oluşturulacaktır. Türkiye’nin yetkin akademisyenlerinden oluşturulacak olan akademik heyet, yapılacak çalışmaların kalitesi konusunda dış değerlendirme vazifesi görecektir.

SOSYAL ETKİNLİKLER DEĞERLENDİRİLECEK

Akademik başarının ölçülmesinde kullanılan ölçütler ve değerlendirme biçimleri çeşitlendirilecektir. Tüm çocuklarımızın sosyal, sportif ve kültürel etkinlikleri e-portfolyo içerisinde derlenecektir. Ortaya çıkacak dosyanın verileri öğrencinin ihtiyacı olan çeşitli değerlendirme süreçlerinde kullanılacaktır.”

Bu veriler dikkate alındığında da sosyal etkinlik belgelerinin değişecek liseye yerleştirme sistemi hatta üniversiteye geçiş için de kullanılması için altyapı hazırlığı olarak yaşama geçtiği görülüyor.

12-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş