Arama sonuçları

Subaylık için önce ALS barajı geçilecek

Subaylık için önce ALS barajı geçilecek

2016 ALS 3 Nisan’da yapılacak ve sınav için son başvuru tarihi 22 Şubat’ta doluyor. Sınav ücreti 55 TL. Bu ücreti ödemek için de son tarih 23 Şubat.

Askeri liselerde okumak ve subay isteyen öğrencilerin ilk geçmeleri gereken aşama Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu'nda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı'na (ALS) katılmak. Ardından sınav barajını aşanlar fiziki yeterlilik testlerine ve mülakat sınavına girecek. TEOG sonuçları bu sınavları etkilemiyor. 

İşte ALS ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:

SINAVI KİM YAPIYOR?

Sınav Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılıyor.

ALS YILDA KAÇ KEZ YAPILIYOR?

Bir kez. 2016 ALS ise 3 Nisan Pazar günü yapılacak. 

SINAV ÜCRETİ NEDİR?

2015 yılı sınav ücreti 50 TL iken 2016 yılı sınav ücreti 55 TL oldu.

SINAVIN SÜRESİ NEDİR?

120 dakika (2 saat)

SINAV HANGİ LİSELER İÇİN YAPILIYOR?

Askeri liseleri kazanan adaylar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) için ayrı ayrı belirleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Kuleli Askeri Lisesi ve Maltepe Askeri Lisesi'nde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar Heybeliada Deniz Lisesi'nde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar ise Işıklar Askeri Hava Lisesi, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) adına seçilenler ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Maltepe Askeri Lisesi ile Kuleli Askeri Lisesi'nde öğrenim görme hakkını elde ediyor.

ALS'NİN KAPSAMI NEDİR?

İlköğretim (ilkokul, ortaokul) düzeyinde sayısal, sözel ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerinizin ölçüleceği ve 100 sorudan oluşan bir sınava gireceksiniz. Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak. Tüm testler tek kitapçıkta toplanacak. Sorular çoktan seçmeli olacak ve 120 dakika yani 2 saat süreniz olacak.

ALS SORULARININ İÇERİĞİ NEDİR?

Türkçe'de okuduğunu anlama ve Türkçeyi doğru kullanma ile ilgili 30 olacak. Sosyal Bilimler'deki temel kavram ve ilkelerle düşünme soruları yer alacak. Bu testin içinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile ilgili 7, Milli Tarih ve Türkiye Coğrafyası ile ilgili 4'er soru yer alacak. Matematik'te ise matematiksel ilişkilerden yararlanma gücünü sorgulayan 30, Fen Bilimleri'ndeki de temel kavram ve ilkelerle düşünme ile ilgili 9 Fizik, 8'er de Kimya ve Biyoloji soruları yer alacak.

SINAV BARAJI NEDİR?

Sınav barajı Kuvvet komutanlıkları tarafından açıklanacak..

SINAV SONUÇLARI NE KADAR SÜRE İLE GEÇERLİ?

Yazılı sınavın yapıldığı yıl için geçerli. Bir daha sonuçları kullanma şansınız yok.

SINAVA KİMLER KATILABİLİR?

Sınavın yapıldığı yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokulların 8. sınıfında okuyor olmak ve o yılın haziran döneminde doğrudan mezun olmak.

OKUL NOTU ETKİLİ Mİ?

Evet önemli. Okul bitirme derecesi (ilköğretim 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf yılsonu puanlarının aritmetik ortalaması)  Askeri liseler için en az 75.00, Bando Astsubay Hazırlama Okulu için en az 65.00 olmalı. Bu bilgiler sınav yapıldığı tarihte henüz belli olmayacak. Ama belirlenen baraj puanını aşanlar ikinci aşama sınavlarında onaylı bu belgeleri yanlarında getirecek. İstenen not ortalamasının altında kalanlar ise haklarını kaybedecek.

SINAV MERKEZLERİ NEDİR?

Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Niğde, Ordu, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Kırıkkale.

SINAVA BAŞVURU KOŞULLARI NEDİR?

Sınava başvurmak için ayrı ayrı medeni, cinsiyet, fiziksel özellikler dikkate alınıyor. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

1- Erkek ve Türk vatandaşı olmak

2- Evli, dul, nişanlı olmamak, bir kadınla nikahsız, birlikte yaşamamak

3-Türk Silahlı Kuvvetleri Ortaöğretim Okulları Yönetmeliği’nin 13. maddesinde belirtilen giriş koşullarını taşımak

4- Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak

5- Yapılacak özel güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,

6- Okul idaresine karşı öğrencinin sorumluluğunu üstüne alacak bir veli göstermek. Veli, baba, anne veya mahkemece tayin edilmiş bir şahıs olabilir

7- TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nin askeri okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine uygun olmak, vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak, göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düz taban olmamak, duymasında en ufak bir kusur bulunmamak, her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak, lazer ameliyatlısı olmamak, kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak, sağlık raporu almak

8- Sınavın yapıldığı tarihte en fazla 16, en az 13 yaşında olmak,

9- Türkçeyi kusursuz konuşmak. Dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk vb. olmamak

10- Yaş boy ve kiloda belirlenen ölçütlere uymak

13 yaş için: En az 140. 5 cm, 30 kg. En fazla 171.5 cm, 67.5 kg.

14 yaş için: En az 146.5 cm, 34.2 kg. En fazla 178.5 cm, 72.8 kg

15 yaş için: En az 152.5 cm, 39.5 kg. En fazla 182.5 cm, 77.6 kg

16 yaş için: En az 158 cm, 44.9 kg. En fazla 185 cm, 80.8 kg

 

15-03-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş