Arama sonuçları

Suriyeli çocuklara 26 ilde eğitim

Suriyeli çocuklara 26 ilde eğitim

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplanan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Göç ve Uyum Alt Komisyonu'nda, “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PİKTES)” kapsamındaki çalışmalar ele alındı. Komisyona bilgi veren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, projeyle 26 ilde Suriyeli çocuklara eğitim verildiğini söyledi.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre, Yılmaz, Uslu’nun, “Proje ile mültecilerin dışlanmasının azaltılmasına katkı sunuldu mu?” sorusuna, “Lokal problemli olan yerler oluyor. Hem çocukların hem ailelerin uyumu noktasında ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Türkçe öğrenimiyle bu uyumun sağlandığını söyleyebilirim" yanıtını verdi.

Komisyona sunum yapan Milli Eğitim Bakanlığı Proje Direktörü Levent Özil, projenin 400 milyon avroluk bütçeye sahip olduğunu söyledi. Çalışmada 8 bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Özil, projenin üç yıl daha uzatılması için AB ile müzakere sürecinden geçildiğini aktardı. Özil, "Proje 750 bin öğrenciye hitap ediyor. 8 bin personele maaş ödeniyor. Suriye'ye dönüşler nedeniyle 2020-2022’de eğitim alan öğrenci sayısında azalma oldu. 26 ilde okullaşma oranı yüzde 64 olarak belirlendi. Yüzde 68'e doğru çıkan bir oran var. Yoğunluk daha çok İstanbul'da görülüyor. Türkçe eğitimde 550 bin öğrenciye nitelikli dil eğitimi veriliyor. Önümüzdeki süreçte dil eğitim sınavı yapılacak" diye konuştu.

"AB DESTEKLİ"

Levent Özil, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın “Proje bitiminde öğretmenler ne olacak?” sorusu üzerine “3 bin 357 öğretmen var. Proje bitimine kadar görevlerini yapacaklar. Maaşları 7 bin 500 TL. Tamamen AB destekli. Şu ana kadar 210 bin milyon avro harcandı” dedi. HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın, “Kürtçe eğitim yok, ana dili unutturmama anlamında çalışma var mı?” sorusunu ise Nazif Yılmaz, “Türkçe eğitime ağırlık veriyoruz. Çünkü bizim için önem arz etmekte ancak kendi ana dilleri Kürtçe veya Arapça dillerini de seçmeli olarak okullarında okuyabilirler” ifadeleriyle yanıtladı.

19-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş