Arama sonuçları

Tablet ve bilgisayarlar çocuk bakıcısı mı?

Tablet ve bilgisayarlar çocuk bakıcısı mı?

Bir zamanlar evlerde en çok tartışılan "Çocuklar ne kadar televizyon izlemeli?” sorusuydu. Günümüzde ise bu soru artık “Ne kadar tablette ve akıllı telefonda zaman geçirmeli?” haline dönüştü. 

Ailelerin son yıllardaki en büyük kaygılarından birini "teknoloji" oluşturuyor. Çocuklarının tablet ve bilgisayarlar ile cep telefonları arasında uzun saatler geçirmesi onları kaygılandırıyor. Birçok evde teknoloji kullanımına ilişkin sınırlamaların getirip getirilmemesi tartışılıyor. Aileler bir yandan çocuklarının teknolojiden uzak kalmasını istemiyor, bir yandan da "sosyalleşmelerini" engellediği endişesini yaşıyor. 

Peki doğru olan nedir? 

Teknoloji gerçekten çocukların ruh sağlığını bozabilir mi, teknolojiyi tamamen ret etmek mi teslim olmak mı gerekiyor? 

Teknoloji kullanımında doğruları nasıl bulacağız?
İşte bu soruların yanıtları Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneği (PREP) ve Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölümü ortaklığıyla Okul ve Ruh Sağlığı sempozyumunda aranıyor.

TEHLİKELİ OLARAK KABUL EDELİM Mİ? 

PREP Derneği Başkanı Meltem Kora teknolojinin çocuk ve gençler üzerinde yarattığı değişikliklerin onların gelişim ve ruh sağlıkları üzerinde etkili olduğunu ancak fayda ve riskleri belirlenmeden teknolojinin tehlikeli olarak ilan edilmemesi gerektiğini söylüyor. 

Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda uzman Prof. Dr. Yankı Yazgan ise ebeveynlerin çoğunun tablet ve akıllı telefon konusunda "Çocuk teknolojiyi erkenden öğrensin" yaklaşımında olduklarını söyleyerek, aslında bu gerekçelerle teknolojinin bir çocuk bakıcısı durumuna dönüştürüldüğünü belirtiyor. 

KENDİ RAHATLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN Mİ?

Yazgan, "Ebeveynler bu cihazları çocuklarını emanet ettikleri bir bakıcı olarak görüyor. Buradaki önemli nokta ebeveynlerin kendi rahatları için çocuklara özgürlük ya da fayda adı altında gereksiz teknoloji kullanımının önünü açmamaları" diyor.
Çocukların teknolojiyle tanışma yaşı için "3 yaşı" öneren Yazgan,"Akıllı cihazların kullanımı 5 yaşına kadar günde maksimum 1 saat, 5 yaşından sonra günde 2 saat olarak ayarlanmalı" diyor. Ebeveynlere önerisi ise çocuklarının sosyal medya hesaplarını istismar olasılığına karşı kontrol etmek ve oynadığı oyunlar hakkında bilgi sahibi olmak. 

Marmara Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman ise Sağlık Bakanlığı ile yapılan "internet bağımlılığı" konusundaki araştırmadan söz ediyor. Araştırmanın 12-17 yaş arası internet bağımlılarının sigara ve enerji içeceğini daha fazla kullandığını, daha sık uyku bozukluğu yaşadıklarını, sosyal becerilerinin daha zayıf olduğunu ve duygusal sorunlar yaşadıklarını gösterdiklerini anlatıyor. Ancak bilgisayar ve internetin tek başına bağımlılık nedeni olmayacağını da söyleyerek, sosyalleşmenin önemine dikkat çekiyor. Arman, "Çocukların sanal dünya dışında sosyalleşebilecekleri etkinliklere yönlendirilmeleri büyük önem taşıyor" diyor. 

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır.

 

23-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş