Arama sonuçları

Tam gün eğitime geçmek için 77 bin derslik gerek

Tam gün eğitime geçmek için 77 bin derslik gerek

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ikili eğitimin son bulması için gereken derslik sayısının 77 bin olduğunu söyleyerek, “Kaynak da milletimizdir" dedi.

Yılmaz, TED Sivas Koleji'nin açılışına katılarak konuşma yaptı. İşte Yılmaz’ın konuşması:

EĞİTİME KAYNAK AYIRDIK: Geçmiş dönemlerde olmadığı kadar eğitime kaynak ayırdık. Bizden önceki dönemde 7.5 milyar Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi vardı, 2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi 122 milyar lira. 10 katından fazla eğitime kaynak ayırdık. Bir ülkede hükümetin hangi sektöre hangi alana önem verdiğinin göstergesi bütçeden ayırdığı kaynakla belli olur. Biz bütçede yüzde 20 payı eğitime ayırıyoruz.

21. YÜZYIL BECERİLERİ: Eğitim yoluyla 21. yüzyılın gerektirdiği temel becerileri öğrencilere kazandırmak; yeteneklerine, eğilimlerine uygun çağdaş, bilimsel eğitim vermek istiyoruz.

OECD ÜLKELERİNE GÖRE: Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 5.1'i eğitime harcanıyor. OECD ülkeleri de 5.2'sini ayırıyor. Bu kaynağı etkin ve verimli kullanmak önemli. İnşallah, önümüzdeki dönem bu ülkeden alınan kaynakları tekrar milletin evlatların eğitim yoluyla aktardığımızda, bu eğitimin etkin olmasını sağlayacağız. Eğer, Türkiye bugün milli gelirde dünyada ilk 20 ülke arasındaysa bunu bu eğitim kurumlarında yetişmiş insanlarla sağladık. Eğer Türkiye bugün kendi tankını, Atak helikopterini, eğitim uçağı Hürkuş'u üretiyorsa bunu bu eğitim sisteminden yetişen insanlarımızla üretiyoruz. Ve şimdi de 'savaş uçağı da yapacağız' diyoruz.

EĞİTİM İYİ BİR NOKTADA: Eğitim iyi bir noktada. Derslik sayısı 2002'de 379 bindi, şimdi 671 bin. Devlet bizim dönemimizde 270 bin derslik yaptık. Adeta 80 yılda yapılanlara eş desek yeridir. Resmi ve özel öğretmen sayısı 2002'de 559 bindi şimdi 1 milyon 47 bin. Şu an gördüğünüz her 3 öğretmenden 2'si bizim dönemimizde atanmıştır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokullarda 18'e, ortaöğretimde 15'e düştü. Önümüzdeki dönemde mesleki ve teknik eğitime çok önem vereceğiz.

MESLEKİ EĞİTİMİN PAYI: İnşallah, tüm Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimdeki oranı yüzde 44'lerden yüzde 60'lara çıkaracağız. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alacağız. İkili eğitime son vereceğiz. İkili eğitime son vermek için de 77 bin dersliğe ihtiyacımız var. Kaynak da milletimizdir. Sayın Başbakanımız '2019 yılı sonuna kadar ikili eğitimi kaldıracağız' dedi.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ZORUNLU: Okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren de pilot illeri seçerek 5. sınıfları yabancı dil ağırlıklı hale getireceğiz. Öğretmen eğitimini de çağın ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandıracağız. Önümüzdeki yıldan itibaren eğitim fakültelerine taban puanı getireceğiz. Çünkü eğitim fakültelerine giren öğrencilerin seviyesi yükselirse oradan mezun olan öğretmenin seviyesi yükselecektir. Eğitim seviyesi yükselmiş kaliteli öğretmenlerle de biz evlatlarımıza daha iyi daha kaliteli eğitim verebileceğiz.

15 TEMMUZ GENÇLERİNİ YETİŞTİRİYORUZ: Öğrencilere 15 Temmuz ruhunun, iradesinin aktarılması gerek. İnsanın ölünce küçülmediğini aksine devleştiğini 15 Temmuz'daki Ömer Halisdemirleri evlatlarımıza göstererek en iyi şekilde anlatabiliriz. İnsanın yaşarken ölümlü olduğunu, vatanı için, bayrağı için, değerleri için hayatını verdiğinde Ömer Halisdemirler gibi ölmediğini, ölümsüzleştiğini yine biz evlatlarımıza aktararak, gelecek yılı Türkiye'nin yüzyılı yapabiliriz.

Bu blog AA abonesidir

 

 

03-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş