Arama sonuçları

Tarihte hafızası güçlü olan kazanıyor

Tarihte hafızası güçlü olan kazanıyor

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında sorular bilgiye dayalı olduğu için bilgisi eksik öğrenciler zorlanıyor. Özellikle de ronolojik sıralama sorularında; "Milli Mücadele döneminde yaşanan ........, gelişmelerin kronolojik sırası nasıl olmalıdır?" ile "neden-sonuç" ve "kanıt oluştur" ifadelerini içeren sorular hataya yol açıyor.
Kongreler dönemi de yine hata yaptıran bir başka konu. Genelde yorum eksikliğinden kaynaklı hatalar yapılmakta, şıklarda yer alan "Yalnız I,I-II,III-IV" tarzındaki öncüllü sorularda bilgiden tam emin olamayan öğrenci yanlış cevabı işaretliyor.

SINAVDA SORUMLU OLUNACAK KONULAR

Atatürk'ün hayatı: Atatürk'ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısı. Atatürk'ün öğrenim hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk'ün askerlik hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk'ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla askerî yeteneklerini ilişkilendirme. Atatürk'ün fikir hayatının oluşumu ve gelişiminde Selanik, Manastır, Sofya ve İstanbul şehirlerindeki ortamın rolü. Atatürk'ün 1919'a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri, üstlendiği Millî Mücadele liderliği açısından yorumlama.

Millî uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler: 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin durumunu, topraklarının paylaşılması ve işgali açısından değerlendirme. Mondros Ateşkes Anlaşması'nın imzalanması ve uygulanması karşısında Osmanlı yönetiminin, Mustafa Kemal'in ve halkın tutumu. Kuvâ-yı Millîye ruhunun oluşumunu, millî cemiyetleri ve millî varlığa düşman cemiyetlerin faaliyetleri. Mustafa Kemal'in Millî Mücadelenin hazırlık döneminde yaptığı çalışmaları millî bilincin uyandırılması, millî birlik ve beraberliğin sağlanması açısından değerlendirmesi. Misak-ı Milli'nin kabulünü ve Büyük Millet Meclisi'nin açılışını "ulusal egemenlik", "tam bağımsızlık" ilkeleri ve vatanın bütünlüğü esası ile ilişkilendirme. Mustafa Kemal'in Millî Mücadeleyi örgütlerken karşılaştığı sorunlara bulduğu çözüm yollarını, onun liderlik yeteneği ile ilişkilendirme. Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nun çıkarılma gerekçelerini ve uygulama süreci. Sevr Antlaşması'na karşı Mustafa Kemal'in ve Türk milletinin tutumu. Kurtuluş Savaşı'nda Doğu ve Güney cephelerinde yapılan mücadeleleri, sebep ve sonuçları açısından değerlendirme.

İNGİLİZCEDE DİYALOG SORULUYOR

İngilizce sorularında ise diyalogları anlama ve uygun karşılığı veren ifadeyi bulma tarzı sorular çok yer alıyor. Yine diyolog tamamlama soruları bulunuyor. Geçen yıl tablo yerine görseller kullanıldı.

 

Fotoğraf: Saint Benoit Fransız Lisesi 

21-11-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş