Arama sonuçları

TED, okulları akredite edecek ve danışmanlık verecek

TED, okulları akredite edecek ve danışmanlık verecek

TED, okulları akredite edecek ve danışmanlık verecek. Türk Eğitim Derneği (TED) özel okullar için hem akreditasyon hem de danışmanlık sistemi başlatıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) belirleyeceği devlet okullarına ücretsiz verilecek bu hizmetten elde edilecek gelir ise öğrencilere burs olacak.

Uluslararası akreditasyon kuruluşları gibi okulları ‘kredilendirecek’ sistemin yaşama geçiriliş nedeni ise ‘özel okul sektörünün nitelikli gelişimine ve okullar arasında bölgesel eğitim farklarının azaltılmasına katkı sağlamak” olarak açıklandı.

TED Akreditasyon ve Danışmanlık (TEDAD) hizmetleri ile ilgili bilgiyi Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile TED Genel Müdürü Sevinç Atabay verdi.

Pehlivanoğlu, TED’in 92 yıl önce Ulu Önder Atatürk’ün talimatları doğrultusunda kurulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Kurulduğu günden itibaren eğitim alanında faaliyet gösteren TED, yeterli maddi olanağa sahip olmayan başarılı çocukların eğitimlerini destekliyor. Dernek, Türk eğitim sistemine çok yönlü katkı sağlıyor. TED, kurumsal değerlerinin ülke genelinde yaygınlaşmasını artırmak ve özel okul sektörünün nitelikli gelişimine katkı sağlamak amacıyla mevcut okullara akreditasyon ve danışmanlık yapmaya başlıyoruz.

EĞİTİMDE EŞİTLİK VE ADALET

Eğitim sisteminde eşitlik ve sosyal adalet yok. Parası olanla parası olmayan arasında eşitlik sağlanmalı. Okullar arasında eşitlik, öğretmen ve yöneticiler arasında yetkinlik sağlanmadığı sürece bu adaletsiz yapı genç nüfusun bir fırsat değil, tehdit olmasına neden oluyor. Çocukların kariyer planı amca ve dayılarına bağlı olmamalı.

TED olarak 40 okulumuz var. Her yerde okul açamayız ancak 92 yıllık birikimimizle özel ve devlet okullarına dokunma şansımız var. Burada amaç eğitimin kalitesini yükseltip, okullar arasında eşitsizliği gidermek. Akreditasyon ve danışmanlık için hizmet almak isteyen okullara bu hizmeti vereceğiz. MEB’in belirlediği okullarda da bunu ücretsiz ve pilot çalışma olarak yapacağız.

BAĞIMSIZ KURULUŞLAR DENETLEMELİ

Bizim okullarımız da dahil olmak üzere birçok özel eğitim kurumunun uluslararası akreditasyonları var. Ancak ulusal bir akreditasyon da olmalı. K-12 seviyesinde tüm okulların denetlenmesi ve akredite edilmesi gerekiyor. Bu devlet okulları için de geçerli. Ama bu akreditasyonu atanmışlar değil, bir devlet kurumu yapmamalı. Tüm okullar devletten ayrı bağımsız bir kuruluş tarafından objektif kriterlere göre denetlenmeli. Bu raporlar da hem okulun web sitesinde açık biçimde konmalı ve velilerle paylaşılmalı. Zaten bu koşulu kabul etmeyenlere akreditasyon hizmeti vermeyeceğiz.

TİCARET EĞİTİMİN ÖNÜNE GEÇTİ

Bugün bazı okullarda ticari anlayışın eğitimin önüne geçtiğini görüyoruz. Bunun önlenmesi gerekiyor.

 

TECRÜBEMİZİ AKTARACAĞIZ

Okullara Türk Eğitim Derneği'nin tecrübesinden, nitelikli eğitim sisteminden yararlanma fırsatı sunmak için isteyen özel okullara yönelik bir “akreditasyon ve danışmanlık” süreci başlatıyoruz. Bu projeyle hedefimiz; Türk Eğitim Derneği'nin öğretime bakışı ile hem öğrencilere hem öğretmenlere gelecekte ihtiyaç duyacakları donanımı sağlamak. Türk Eğitim Derneği'nin öncelikli var oluş sebeplerinden biri, deneyimlerini paylaşarak tüm ülkeye yararlı olmaktır. Bunu yaparken de ince eleyip sık dokuyarak oluşturduğumuz kriterlerimiz mevcut. Öyle ki hassasiyetlerimizi dikkate almayan eğitim kurumlarıyla birlikteliğimiz hiçbir koşulda mümkün olmayacaktır.

AKREDİTASYON VE DANIŞMANLIK NASIL YAPILACAK?

TED Genel Müdürü Sevinç Atabay ise TEDAD hizmetlerinin nasıl yürütüleceğine ve sisteme ilişkin şu bilgileri verdi:

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ AKREDİTASYONU

Akreditasyon sürecinde, halen faaliyet göstermekte olan bir özel okul, gerekli şartları taşıması ve geçiş dönemini başarıyla tamamlaması halinde TED Okulu olarak faaliyetlerine devam edebiliyor. Bir okulun akreditasyon sürecine kabul edilebilmesi için eğitsel, fiziksel, mali ve yönetsel yetkinliklerinin TED Okulu olmaya uygun olması gerekiyor. Akreditasyon için kabul edilen okullar, en az iki, en çok üç yıl sürecek “geçiş dönemini” başarıyla tamamladıkları takdirde TED Okulu adını alıyor.
 
KURUMSAL EĞİTİM DANIŞMANLIĞI

Danışmanlık kapsamında ise mevcut özel okullar, eğitim süreçlerinin kalitesini artırmak amacıyla kurumsal eğitim danışmanlığına başvurabiliyor. En az bir eğitim-öğretim yılı süren ve her yıl yenilenebilen bir uygulama olan kurumsal eğitim danışmanlığı kapsamında okullara insan kaynakları süreçleri, müfredat geliştirme ve yabancı dil eğitimi alanlarında bütünleşik bir danışmanlık içeriği sunuluyor.


 
OKUL AÇMA SÜRECİ DANIŞMANLIĞI

 

Özel okul açmak isteyen yatırımcılara, okul açma sürecinin aşamalarıyla ilgili olarak TED’in kurumsal bilgi birikiminden faydalanma imkanı sunuluyor. Bu danışmanlık hizmeti kapsamında fiziksel yapı inceleme, mimari yapı planlaması ve okul açma süreci konularında rehberlik hizmeti veriliyor. Okul açma süreci danışmanlığı, ideal olarak yatırım planı yapılmış, ancak inşaatı henüz başlamamış okullar için talep ediliyor.

EN AZ 32 KRİTER OLACAK

Akreditasyon alacak okullar en az 32 kriter başlığı altında denetlenecek. Bu başlıklar altında farklı kriterler de yer alacak. Amaçlardan biri de öğretmen eğitimini sağlamak.

 

BİZİM OKULLARLA REKABETİMİZ YOK

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. “Sizin de özel okullarınız var, neden özel okullar sizden akreditasyon almak isteyecekler?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bizim rekabetimiz yok. Biz birikimimizi paylaşmak istiyoruz. Okullarımızın olduğu her ilde hem özel hem de devlet okullarıyla bu birikimi gönüllü olarak paylaşıyoruz. Sadece bizim okullarımızda çocukların iyi eğitim almasını değil, tüm ülkenin çocuklarının aynı eğitimi almasını istiyoruz. Çünkü bu dernek bunun için kuruldu. Bu konuda da tecrübemiz var. Birlikte çalıştığımız akademik başarısı düşük okullarda 3 yıl içinde eğitimin kalitesinin nasıl artığını biliyoruz.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NI DA AKREDİTE EDECEK MİSİNİZ?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ve Milli Eğitim Bakanı’nın da akreditasyonun yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Pehlivanoğlu şöyle dedi:

“Ben Atatürk dışında devrim yapabilecek biri olduğuna inanmıyorum. Ama evrime inanıyorum. Evrim de bir süreçtir. MEB’in de Bakan’ın da bir yerden başlaması gerekiyordu. TED olarak biz eğitim sistemine ilişkin değerlendirme raporlarımızı zaten hazırlayıp, kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yakında yine bir değerlendirme raporumuz çıkacak.”

  

15-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş