Arama sonuçları

Teftişte çift başlılık

Teftişte çift başlılık

İllerde, maarif müfettişleriyle aynı yetkiye sahip eğitim müfettişleri görevlendirilmesi kararlaştırıldı. MEB müfettişleri, “Zaten kadük durumda olan mekanizma iyice etkisizleşecek, çift başlılık olacak” dedi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, eğitimde kritik bir karar daha taraflarıyla değerlendirilmeden bir gecede alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile maarif müfettişleriyle aynı yetkiye sahip olan eğitim müfettişi kadrosu belirlendi. Yeni kadro, iktidarın teftiş sistemi üzerindeki kontrolünü artırma çabası olarak değerlendirilirken MEB müfettişleri, “Zaten kadük durumda olan teftiş mekanizması iyice etkisizleşecek” yorumunda bulundu. Sayıştay’ın, “İstikrarlı bir yapı ve işleyişe kavuşturulamadı” diyerek MEB’i uyardığı teftiş sistemine ilişkin yeni bir adım atıldı.

ÇİFT BAŞLILIK OLACAK

İl milli eğitim müdürlüklerinde eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcısı istihdam edilebilmesine ilişkin düzenleme dün hayata geçirildi. Eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcılarının, mali, sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları açısından maarif müfettişi ve maarif müfettiş yardımcılarına denk olacağı bildirildi. İllerde görevlendirilecek eğitim müfettişlerinin, maarif müfettişleri ile aynı yetkilerle donatılacak olması, “Çift başlılığa neden olacak, teftiş mekanizması daha da zayıflayacak” yorumlarına yol açtı.

DENETİM KADÜK

Karara yönelik değerlendirmelerde bulunan maarif müfettişleri, teftiş sisteminin tek çatı altında birleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Ancak bakanlık bu yöne gitmedi, farklı bir yapılanma ile Türkiye’yi 500 kişiyle denetlemeye çalıştı” dedi. Yeni karar ile ikili bir yapıya dönüldüğünün altını çizen müfettişler, “Bu yapı doğru değil. İllerde kurulacak bu yapının sağlıklı yürümeyeceğini göreceğiz” diye konuştu.

Eğitim teftiş sistemi kapsamında hazırlanan raporların gereğinin çoğu zaman yerine getirilmediğine dikkat çeken müfettişler, “Rapor takibi mümkün değil. Denetim kadük durumda, yeni karar ile bu durum iyice kötüye gidecek” ifadelerini kullandı. Sayıştay’ın da kadrolaşmaya dikkat çekerek etkisiz olduğu konusunda uyardığı teftiş sistemine yönelik atılması gereken adımlarla ilgili ise müfettişler, “Bütün maarif müfettişlerinin MEB bünyesine toplanması ve yalnızca merkeze bağlı çalışması gerekiyor” yorumunu yaptı.

BELİRSİZLİKLE DOLU

Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü de iktidarın eğitim denetim alanındaki kontrol ısrarının devam ettiğini ifade etti. Kararın konunun tarafları ile tartışılmadan alındığının altını çizen Köklü, şunları kaydetti: “Taşra teşkilatını oldukça yakından ilgilendiren ve eğitim sürecini ciddi şekilde engelleyecek bir müfettişlik kadrosu oluşturulması demokratik değil. Hiç kimseyle konuşmadan, hangi ihtiyacın karşılayacağını net olarak belirtilmeden gece yarısı karar alındı. Belirsizliklerle dolu yeni düzenleme beraberinde birçok soru işaretini de getirdi. MEB’in hızlıca açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor.”

07-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş