Arama sonuçları

Tekin: Eğitim sistemini tepeden tırnağa revize etmek gerek

Tekin: Eğitim sistemini tepeden tırnağa revize etmek gerek

Tekin: Eğitim sistemini tepeden tırnağa revize etmek. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Türkiye'deki eğitim sistemini tepeden tırnağa revize etmek gerektiğini belirterek, "Bu sınav odaklı, başarıyı sınava ve sınav başarı notuna endeksleyen anlayışı terk etmek gerekiyor" dedi. Tekin, İbn Haldun Üniversitesi Müfredat Çalışma Merkezi tarafından düzenlenen "Ortaöğretime Geçiş Sistemini Değerlendirme Çalıştayı"nda yeni sistemle alakalı değerlendirmelerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın her yeni düzenleme öncesinde konunun paydaşlarıyla bir araya geldiğini dile getiren Tekin, konuların derinlemesine görüşüldüğünü söyledi. İşte Tekin’in açıklamaları: 

2013’TEKİ NOTLAR HALA ELİMİZDE: 

2013'te Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kurgulanırken değişik çalışma grupları oluşturulmuştu. Akademisyenler, gazeteciler, aydınlar, eğitimle alakalı sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler, veliler, öğretmenler ve idarecilerin katılımıyla 200'ün üzerinde çalıştay yaptık. Hala kayıtları ve notları elimizdedir.Kademeler arasındaki geçiş sistemine ilişkin üniversitenin düzenlediği çalıştayda notları alacağız. 

EĞİTİM SİSTEMİ KADEMELER ARASI SINAV ÜZERİNE KURGULANIYOR: 

Türkiye'de eğitim sistemiyle alakalı tartışmalar maalesef kademeler arasındaki sınav üzerine kurgulanıyor. Burada eğitim alanında çalışma yapmış çok sayıda arkadaş var. Bir eğitim sistemini değerlendirmek, analiz etmek, parametre değişikliklerini izlemek sadece sınav sistemleri üzerinden yapılmamalı. Sınav sistemleri bu değişimin bir göstergesi değil. Bu değişim içerisindeki küçük bir nüans olsa gerek. Maalesef Türkiye'de bu çok yoğun olarak tartışılıyor. 

TEPEDEN TIRNAĞA REVİZE ETMEK GEREKİYOR:

Aslında bu tartışmalar, 'Eğitim sistemi çok değişiyor' önermesini delillendirmeye çalışmak aslında Türkiye'deki eğitim sistematiğinin değişmesini engelleyen bir önerme. ‘Zaten çok değiştirdiniz. Artık değiştirmeyin’ demek aslında değişmeyen bir şeyi değiştirmeye yönelik iradeyi zayıflatmak için oluşturulan bir önerme kişisel kanaatim. Türkiye'deki eğitim sistemini tepeden tırnağa revize etmek gerekiyor. Bu sınav odaklı, başarıyı sınava ve sınav başarı notuna endeksleyen anlayışı terk etmek gerekiyor.

KADEMELER ARASI GEÇİŞ UFAK BİR ALAN: 

Eğitimde reform tartışmaları konusunda kademeler arasındaki geçiş ufak bir alan işgal ediyor. Fikir alışverişi devam etmeli. Sınav sistemleri veya kademeler arası geçişin tartışılması eğitimin tartışılması demek değildir. 

YENİ SİSTEM YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞİ DE KAPSIYOR: 

Şu anda üzerinde çalıştığımız mekanizma tek başına temel eğitimden ortaöğretime geçişi değil yükseköğretime geçişi de barındırıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile uzun zamandır beraber çalışıyoruz. 

Çalıştayın açılışında İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, Rektör Prof. Dr. Recep Şentürk, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Özden kısa birer değerlendirme konuşması yaptı. Basına kapalı devam eden çalıştayda, "Eğitimde Kademeler Arası Geçiş", "Geçmişten Günümüze Ortaöğretime Geçiş Sınavları", "Lise Türlerine Göre Seçme ve Yerleştirme Sorunları" konularında oturumlar gerçekleştirilecek.

Çalıştayın yarınki bölümünde ise "Geçmişten Günümüze Ortaöğretime Geçiş Oturum Raporunun Müzakere Edilmesi", "Lise Türlerine Göre Seçme ve Yerleştirme Sorunları Oturum Raporunun Müzakere Edilmesi", "Eğitimin İhya ve İnşası Türkiye'nin İnsan Kaynağının Yetiştirilmesi" oturumları yapılacak. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş da "Ortaöğretime Geçiş Süreci ve Çözüm Önerileri" başlığında bir sunum gerçekleştirecek.

04-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş