Arama sonuçları

Teknolojinin olmadığı Waldorf eğitim sistemi de online eğitime geçti

Teknolojinin olmadığı Waldorf eğitim sistemi de online eğitime geçti

Teknolojinin olmadığı Waldorf eğitim sistemi de online eğitime geçti. Teknolojinin girmediği bir eğitim sistemi var mı? Bu sorunun yanıtı tam da uzaktan eğitim ile teknoloji yaşamın her alanına girmiş iken, Waldorf eğitim sistemi kuruluşundan bu yana teknolojiden uzak durdu. Fakat koronavirüs (Kovid-19) salgını, tüm dünyada olduğu gibi, Waldorf eğitim sistemini de teknolojiyle işleme durumunda bıraktı.

Günümüz teknolojisinin çocuklara aşılanmaya çalıştığı bir çağda, hem de teknolojinin kalbi olan Silikon Vadisi’nde teknolojiden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışan bir eğitim sistemi var. E-Bay, Google, Apple ve Yahoo gibi teknoloji devlerinin çocuklarını yolladığı Waldorf eğitim sisteminin özelliği nedir?

TEKNOLOJİNİN GİRMEDİĞİ BİR EĞİTİM SİSTEMİ VAR MI?

Waldorf School of the Peninsula’da, akılı tahtalar değil, karatahta ve tebeşir kullanılıyor. Bu okul, öğrencilerin teknolojiden çok, sanat, hayal gücü ve insan ilişkileri gibi yeteneklerine odaklanmalarını esas alıyor. Waldorf eğitim sistemi, 1919 yılında Waldorf Astoria adlı sigara şirketinin sahibi olan Emil Molt’un filozof Rudolf Steiner’den çalışanların çocukları için okullar açmasını istemesiyle başlamış.

1919 yılında Stuttgart’ta ilki açılan Waldorf Okulları’nın ikinci şubesi 1928 yılında New York’ta açıldı. Amerika’da bugün 125, dünyada ise 3'den fazla Waldorf Okulu bulunuyor. Steiner’ın “antropozofi” (insan bilgeliği) teorisi ise Waldorf eğitim sisteminin temelini oluşturuyor. Stenier, Birinci Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkımdan sonra ülkesinin tekrar kalkınabilmesi ve böyle bir yıkımın bir daha yaşanmaması için yeni bir insan modelinin var olması gerektiğini düşünüyordu. Bu yeni insan modeli ise yeni bir eğitim anlayışıyla var olabilirdi.

WALDORF EĞİTİM SİSTEMİ NEDİR?

Steiner’a göre her çocuğun bir potansiyeli vardır ve bu potansiyel uygun koşullar sağlandığında ortaya çıkar. Bunun için de acele etmeye gerek yoktur. Waldorf yaklaşımına göre gelecekte ihtiyacı olan akademik becerileri geliştirebilmesinin yolu çocuğun sağlam bir öğrenme sevgisi oluşturmasıdır. Bu eğitim felsefesinde ayrıca baskı ve ezber bilgiler reddedilir ve bunların yerine çocukların doğayla iç içe ve gündelik yaşam içerisinde hayatı öğrenmeleri temel alınır.

Teknolojiden çok doğaya odaklanan Waldorf eğitim sistemi, öğrencilerin eğitimlerini “orman okullar”da geçirmesi, yaprak temizlemesi veya balmumundan heykel yapması gibi aktiviteleri içeriyor. Hem evde hem de okulda teknoloji kullanımını içermeyen eğitim sisteminde öğrencilere hikayeler dinletilirken resmi okuma ya da yazma eğitimi verilmiyor. Waldorf eğitim sistemine göre problem çözme ve matematik becerisi, örgü örmek, makas ya da bıçak kullanmak gibi ufak el becerileriyle gelişiyor. El becerileri ve atlama, zıplama, tırmanma gibi hareket becerileri ise, 7 yaşından sonra zekaya dönüşüyor.

MÜZİKLE ÖĞRETİM

Kuzey Amerika’daki Waldorf Okulları’nın operasyon yönetici müdürü olan Stephanie Rynas, özellikle okul öncesi sınıflarda öğrencilerin yaşlarının karışık olabildiğini söylüyor. 3-4 yaşları ile 5-6 yaş gruplarının kendi içlerinde birlikte okutulduğunu ve bir sınıfta 18-20 öğrencinin olduğunu söyleyen Rynas, bu sınıflarda bir ana öğretmen ve asistanının olduğunu söylüyor. Daha üst sınıflarda ise genellikle aynı öğretmen aynı sınıfı eğitmeye devam ediyor. Böylece öğretmen ve öğrenciler arasındaki ilişki sağlamlaştırılmış oluyor.

Öğrencilere dersler genellikle “öritmi,” adı verilen dans-dil karışımı bir metotla öğretiliyor. Bu metotta öğrencilere genelde bir piyano eşlik ediyor. Silikon Vadisi’ndeki teknoloji patronlarının da çocuklarını yollamayı tercih ettiği bu eğitimde, öğrencilere yemek yapma, örgü örme, bulaşık yıkama gibi işler öğretiliyor. Kuzey Karolina Waldorf Okulu’nda müzik öğretmenliği yapan Jason Child, bu eğitim sisteminin amacının “Çocukların toplumun üretken bireyleri olacak şekilde koyduğu hedefler yerine onları tam insanlar olarak yetiştirmek,” olduğunu söylüyor.

Öğrencinin yarı zamanlı ya da tam zamanlı eğitim görüyor oluşuna bağlı olarak Waldorf Okulları’nın ücreti de değişiklik gösteriyor. Kaliforniya’daki Live Oak Waldorf Okulu’nda ücret 7,980 $ iken, bu ücret New York’taki Rudolf Steiner Okulu’nda 34,000 $’a kadar çıkabiliyor. Mezun öğrencilerin 98’i ise koleje devam ediyor ve ilk üç tercihlerinden birisine girme hakkı elde ediyor. 

WALDORF OKULLARI DA ONLINE EĞİTİME GEÇTİ

Normalde teknolojiden uzak bir eğitim anlayışının benimsenmesini temel alan Waldorf eğitim sistemi de koronavirüs salgını nedeniyle online eğitime geçiş yaptı. Tarihinde ilk kez uzaktan eğitim programına başlayan okulun öğrenciler için hazırladığı programda matematik, yabancı dil, öritmi, müzik, ahşap ve el işleri gibi dersler yer alıyor. Müfredatta öğrencilerin dijital dünyayla ilişki kurmasını konu alan Siber Yurttaşlık Bilgisi dersi de işleniyor. Öğrencilerin ev işlerinde yer alması ve evine yakın yerlerde spor ve yürüyüş yapmaları da teşvik ediliyor.

Waldorf Okulları bu süreçte velilere de rehberlik etmek için de pek çok online konferans ve seminer düzenliyor.

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com

20-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş