Arama sonuçları

TEOG'da bir soru kaç puan getirecek?

TEOG'da bir soru kaç puan getirecek?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG) öğrenciler Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, Yabancı Dil, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten sınava girecek.

Her dersin sınavında öğrencilere 20'şer soru yöneltilecek. Her sorunun değeri okul yazılısı değerlendirmesinde 5 puan olarak hesaplanacak. Öğrenci soruların tümünü yaptığında okulda kullanılacak yazılısı olarak 100 puan alacak. Yapamadığı her soruya karşılık 5 puan kaybedecek.

MAОDURİYET YARATAN UYGULAMA BİTTİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk uygulamasında mağduriyetlere neden olan uygulamasından geçen yıldan itibaren vazgeçti. İlk yıl sınavda iptal edilen soru ya da sorular olduğunda değerlendirme kalan sorular üzerinden yapılıyordu. Bu durumda sorunun değeri 5 puandan daha yüksek oluyor ve yanlışı olan öğrenciler puan kaybediyordu. Üstelik mazeret sınavında iptal edilen soru olmadığında bu durum mağduriyetin artmasına yol açıyordu.

ÖSYM'Yİ NİHAYET ÖRNEK ALDI

Oysa ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda bir soru iptal edildiğinde tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilerek, değerlendiriliyordu. Sonunda geçen yıl MEB hatalı uygulamasından vazgeçti. Artık sınavlarda iptal edilen bir soru olduğunda bu soru tüm öğrenciler için doğru kabul edilmeye başlandı.

YANLIޞ DOОRUYU GÖTÜRMEYECEK

Okul yazılısı olarak da kabul edilen TEOG sınavlarının bir başka özelliği ise yanlış yanıtlanan soruların doğruları etkilemeyecek olması. Tüm sıralama sınavlarında 4 yanlış bir doğru soruyu götürür. Ancak TEOG'da bir sıralama sınavı olmasına ve öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde kullanılmasına rağmen "yanlış cevabın doğruyu etkilemesi" kuralı geçerli değil.

YANITI BİLMESENİZ DE İŞžARETLEYİN

Bu yüzden de TEOG sınavlarında her zaman öğrencilere tavsiyemiz sorunun doğru yanıtının hangis olduğunu bilmeseniz de seçeneklerden birini işaretlemeniz yolunda oluyor. Çünkü yanlış işaretlediğinizde kaybedecek bir "doğru"nuz yok. Bu yüzden de veliler de öğretmenler de öğrencilerine tüm soruları işaretlemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunmalı. Öğrenci deyimiyle sınava gireceklere, "Cevabı sallayın, belki tutturabilirsiniz" tavsiyesini vermek gerekiyor. Unutmayın ki bu sınavların sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puanın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak. 20 soruluk 4 seçenekli bir testte bir öğrencinin tüm soruları rastgele işaretleyerek 5'ten fazla doğru cevap bulması olasılığı yaklaşık yüzde 21, soruların yarısından fazlasını cevaplama olasılığı on binde 9 civarında.

TEOG PUANLARI OKUL YAZILISI DA OLACAK

TEOG dersleri sınavlarının puanları yalnızca liselere geçişte hesaplanacak yerleştirme puanlarında kullanılmayacak. Aynı zamanda bu sınavlardan alacağınız puan okuldaki yazılılardan biri olarak da sayılacak ve sınıf geçme notu olarak kullanılacak. Bazı aileler TEOG derslerinden bazılarının puanlarını kullanan okullara çocuklarını yollacaklarını söyleyerek, sınavların tümüne girmek zorunda olup olmadıklarını soruyor. Okul yazılısı olarak da bu sınavlar işlem göreceği için çocuğunuzun bu sınavlara girmesi gerek. Aksi halde sınavlara girmediği için okuldaki yazılardan birine de girmemiş kabul edilerek, 0 alacağını unutmayın. Bu yüzden de TEOG sınavlarına girmek zorunlu.

SONUÇLAR OCAK AYINDA AÇIKLANACAK
 

25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak ilk dönem sınavlarına giremeyen öğrenciler 12 ve 13 Aralık'ta gerçekleştirilecek mazeret sınavlarına katılacak. Öğrencilerin ilk dönem sınavlarının sonuçları ise Ocak 2016 tarihinde açıklanacak. TEOG sınavlarının kalan 6'sı ise ikinci dönem yapılacak. Bu sınavlar da 27 ve 28 Nisan'da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs'ta yapılacak.

 

Fotoğraf: Bahçeşehir Koleji

20-11-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş