Arama sonuçları

TEOG’da hangi soru tartışma yarattı?

TEOG’da hangi soru tartışma yarattı?

Yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin iyi bir liseye yerleşmek hayali ile girdikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ikinci dönem sınavları Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarının yapılmasıyla son buldu.  TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde yer alan “Selanik” sorusu ise tartışma konusu oldu. Sınavdan sonra öğrenciler arasında tartışılan soruya öğretmenler de “doğru bir yanıtı bulunmadığı” gerekçesiyle itiraz ediyor.  Öğrenciler ve veliler ise sorunun iptali istemi ile change.org üzerinden imza kampanyası başlattı.  

“Selanik’in sosyo-kültürel özelliklerinin birlikte maddeler halinde verildiği A kitapçığı birinci soruda içerik olarak hatalar olduğunu düşünüyoruz” diyen öğretmenler soruda “sosyal” ve “kültürel” olarak sınıflandırılması gereken maddelerin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullara dağıtılan kitaplardaki ifadeleri kaynak göstererek cevap anahtarında yanıtının yanlış olduğunu iddia ediyor. İddialar ise şöyle:

“TEOG sınav cevap anahtarında ‘sosyal’ özellik olarak verilen ‘I.Farklı milletler bir arada yaşamaktadır’ ifadesi MEB kitabındaki “Bu çok uluslu yapı konuşulan dil, inanç, gelenek, görenek ülkede çok zengin bir ‘kültürel yapı’ oluşmasını sağlamıştır’ ifadesiyle çelişiyor. Bu ifade ‘sosyal’ değil ‘kültürel’dir. TEOG sınav cevap anahtarında “kültürel” özellik olarak verilen ‘II. Önemli fikir akımlarının etkisindedir’ ifadesi yine MEB kitabındaki ‘Balkanlarda ortaya çıkan bu ayrılıkçı fikirler Osmanlı aydınları arasında yeni arayışlara neden oldu. Bu arayışlar Batıcılık, Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük gibi fikir akımları özellikle yeni siyasal örgütlenmelere neden olmuştur’ ifadeyle çelişmektedir. Siyasal örgütlenme olarak yer alan ifade “sosyal” bir olguyu oluşturur. Bu gerekçelerle sorunun doğru cevabı yer almamaktadır. Bu nedenle iptali gerekmektedir.”

Sınav sonrasında soruları inceleyen uzmanlar ise soruyu “öğrencilerin ayrım yapmakta zorlandığı bir soru” olarak değerlendirdi. İşte uzmanların yorumları:

‘SINAVDA HATALI SORU YOK’

Bilfen Ortaokulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı – Havva GÜNEŞ:

Sınav soruları MEB’in yayımlamış olduğu konu ve kazanımlarına uygun sorulardan oluşmaktadır ve sınavda hatalı soru bulunmamaktadır. Sınavın çözülme oranlarını, A kitapçığında 1., B kitapçığında 8., C kitapçığında 11. ve D kitapçığındaki 20. soru olan “Selanik’in sosyal ve kültürel özelliklerinin sınıflandırılması istenen” soru olacaktır.

Soruların dağılımında beklendiği gibi TEOG-2 konularının ağırlıklı olarak yer aldığı görülmektedir. Sınav; öğrencilerin kavram bilgisini, yorum yapabilme becerisini iyi ölçen sorulardan oluşmaktadır.

‘ÖĞRENCİLERİN AYRIM YAPMAKTA ZORLANDIĞI BİR SORU’

Ferda Gençel- Bahçeşehir Okulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı:

Sınavı değerlendirdiğimizde MEB müfredat ve kazanımlarına uygun olduğu görülmüştür. Sorular daha çok son üç üniteden gelmiştir. Sınav dikkat gerektiren sorulardan oluşmuş olup terimsel terminolojiye hakim öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınavdır.

Sınavda olumsuz soru köküne ait dört soru olduğu görülmüştür. Sınav üniteler arası ilişkilendirmeye dayalı bilgi ve yorumun iç içe olduğu tarzda sorulardan oluşmuştur. Sınavda Selanik’in taşıdığı özelliklerle ilgili soruda verilen özelliklerin  “kültürel ve sosyal” olarak sınıflandırılması istenmiştir. Fakat bu alanlara yönelik verilen bilgilerin birbirine çok yakın ve birbiri ile ilişkili kavramlar olması nedeniyle öğrencilerin ayrım yapmakta zorlandığı bir soru olmuştur. 

 

İşte o soru:

Atatürk’ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik’in taşıdığı özelliklerden bazıları şunlardır:

I.    Farklı milletler bir arada yaşamıştır. 

II.    Önemli fikir akımlarının etkisindedir. 

III.    Zengin bir basın-yayın hayatı vardır.

IV.    Çok uluslu bir yapıya sahiptir.

Bu bilgilerin sosyal ve kültürel özellikler olarak sınıflandırılması aşağıdakilerin hangisinde doğru yapılmıştır?

SOSYAL    KÜLTÜREL

A) I ve II.    III ve IV.

B) I ve IV.    II ve III.

C) II ve III.    I ve IV.

D) II ve IV.    I ve III.

 

Kaynak: Habertürk

Fotoğraf: AA

29-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş