Arama sonuçları

TEOG’da şampiyon sayısı kaç oldu?

TEOG’da şampiyon sayısı kaç oldu?

Liselere yerleştirmelerde sonuçları kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) geçtiğimiz kasım ayında 6 dersten yapılan ilk sınavlarında tüm soruları doğru yapan yani şampiyon olan öğrenci sayısı 4 bin 742 oldu. Üstelik bu öğrencilerin hemen tümü özel okullardan çıktı.

ޞampiyon sayısı bu kadar fazla olunca da TEOG derslerinden bazılarının sonuçlarına göre öğrencilerini alacak yabancı ve Türk özel liselerde "Bu kadar çok şampiyon nasıl yerleşecek?" sorusu gündeme geldi. Bu kaygının nedeni de şampiyon çocukların özel okullardan çıkması ve lise seçimlerinde de tercihlerini yine aynı okul türünden yana kullanmalarının beklenmesi oldu.

BİNLERCE ÇIKACAK DİYE KORKULDU

Eğitimcilerin en büyük endişesi geçtiğimiz nisan ayında yapılan ikinci TEOG sınavlarında da şampiyon sayısının yine binlerce olmasıydı. "ޞampiyon bu kadar bol olunca" da öğrencilerin aynı puan dilimlerinde yığılmasının sorun olacağı, kontenjanları sınırlı olan devlet ve özel okullarında yerleştirme sorunlarının yaşanacağı dile getirildi.

7 BİNDEN 253'E İNDİ

Ancak ikinci TEOG sınavlarında 6 dersten tümünden soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı bu kez binlerce olmadı, adeta şampiyonlar eridi. Sınavlar eleyici olunca tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı da 253'te kaldı.

BELİRLEYİCİ OKUL PUANI OLACAK

ޞampiyon sayısının az olması ise öğrencilerin en üst puan gruplarında yığılmalarını engelleyeceği gibi daha rahat sıralanmalarını da sağlayacak. Ancak öğrencilerin sıralanmasında bu kez sınavlar değil, okul notları etkili olacak. Özellikle de Yerleştirmeye Esas Puana (YEP) göre öğrenci alacak okullarda öğrencilerin sıralamasını okul notları belirleyecek. Çünkü bu puanın hesaplanmasında TEOG sınav sonuçları yüzde 70 oranında etkili olurken, öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları da yüzde 30 etkili. Sınavda en yüksek puan olan 700 alan iki öğrenci arasındaki eşitliği işte bu okul notları bozacak. Birçok okulun da öğrencilerine 100 tam puan verdikleri dikkate alındığında sınavda ikisi de 700 tam puan alan iki öğrenci arasındaki eşitliği işte bu "hormonlu" yani şişirilmiş notlar bozacak. Bu notlar ise sadece özel okullarda verilmiyor. Birçok devlet okulu da öğrencilerini sıralamada öne geçirebilmek için hormonlu not kullanıyor.

ÖZEL OKULLAR DA KULLANILIYOR

Üstelik bakanlığın hesapladığı bu yerleştirme puanı yalnızca devlet liselerini tercihlerde kullanılmıyor. Bazı özel okullar da öğrencilerini alırken bu puanı dikkate alacak. Bu okullardan bazıları MEB tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecek yerleştirme sistemi içine girecek, bazıları da sadece puanı dikkate alarak öğrencilerini puan üstünlüğüne göre kayıt yapacak.

Fotoğraf: ޞişli Terakki Lisesi

 

19-06-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş