Arama sonuçları

TEOG'da 6 dersten toplam 12 sınav yapılıyor

TEOG'da 6 dersten toplam 12 sınav yapılıyor

2014 yılından itibaren başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına geçişler Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne (TEOG) göre yapılmaya başlandı. Bu sistemde 8. sınıf öğrencileri 6 temel dersten Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) merkezi olarak yaptığı 12 sınava giriyor. Bu sınavlar Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerini kapsıyor.

Sınavların ilk 6'sı her yıl kasım ayının, 6'sı da nisan ayının son haftalarında yapılıyor. Bu yılın TEOG sınavlarına 1 milyon 287 bin 847 öğrenci girdi. Sınavlara giremeyen öğrenciler de "mazeret sınavlarına" katılıyor.

Bu sınavlarla ilgili merak edilen soruların yanıtları şöyle:

TEOG SINAVLARINA KİMLER KATILIYOR?

Sınavlara 8. sınıf öğrencileri giriyor.

TEOG HANGİ DERSLERDEN YAPILIYOR?

Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor.

SINAVA GİRMEK ZORUNLU MU?

Evet. Bu sınavların sonuçları yalnızca lise geçişleri için oluşturulan yerleştirme puanının hesaplanmasında kullanılmıyor. Aynı zamanda okul sınavlarından biri olarak da kabul edildiğinden ders geçme notu olarak da değerlendiriliyor. Yani sınav sonuçları öğrencinin yılsonu başarı puanını da oluşturmada etkili.

SINAVLARDA KAÇ SORU VAR?

Her dersin sınavında çoktan seçmeli 20 soru oluyor. Sınavlar yazılı değil, test usulü yapılıyor. 4 tane cevap seçeneği veriliyor. Her sınav 40 dakika sürüyor.

TEOG SORULARINI KİM HAZIRLIYOR?

Soruları Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yaklaşık 50 kişiden oluşan ekibi hazırlıyor. Ancak son 2 yıldır TEOG sorularını Türkiye'nin çeşitli illerinden ortaokul branş öğretmenleri de hazırladı. 2015 Kasım ayında yapılan TEOG sınavlarının ilk oturumlarının sorularını 83 öğretmen hazırladı. 

SINAVLAR ARASINDA MOLA VERİLİYOR MU?

Evet. Bu sınavlar blok halinde yapılmıyor. Her dönem 6 sınav yapılıyor. Öğrenciler her gün 3'er tane olmak üzere iki günde toplam 6 sınava giriyor. 40 dakika süren her sınavın ardından dinlenmek için 30 dakika mola veriliyor. Bu sürenin sonunda öğrenciler diğer sınava giriliyor.

SINAVIN OLDUОU GÜN OKUL VAR MI?

Sınavlar hafta içi yapılıyor ve sınavın olduğu günlerde okullarda ders olmuyor. TEOG sınavları nedeniyle yılda 4 gün ders işlenmiyor.

SINAVA BAޞKA OKULDA GİREBİLİR MİYİM?

Hayır giremezsiniz. Öğrenciler bu sınavlara kendi okullarında giriyor.

SINAVDA KENDİ ÖОRETMENİM GİRECEK Mİ?

Hayır. Her sınıfta iki gözetmen öğretmen oluyor. Bu öğretmenler başka okullardan geliyor. Özel okulların öğretmenleri ise bu sınavlarda görev almıyor.

SINAVA GİREMEZSEM TELAFİSİ VAR MI?

Evet var. Sınava hastalık, yakınlarından birinin hastalığı ya da ölümü gibi nedenlerle katılamayan öğrenciler için asıl sınavdan bir ay sonra mazaret sınavları yapılıyor.

DİN SINAVINDAN MUAF OLABİLİR MİYİM?

Eğer azınlık öğrencisi değilseniz ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu alıyorsanız bu sınavlara katılmak zorundasınız. 2014 yılında ilk kez azınlık öğrencilerinden Ulus Özel Musevi Ortaokulu öğrencileri kendi dinlerine göre hazırlanan sınava girdiler. 2015 yılında ise Ermeni ortaokullarında okuyan 218 öğrenci de kendi dinlerine göre hazırlanmış sorulardan oluşan din sınavına katıldılar. 

ÖZEL OKULDA OKUYAN GAYRİMÜSLİM ÖОRENCİ DİNDEN MUAF MI?

Evet. Eğer özel okulda okuyorsanız din dersinden muaf olduğunuz gibi TEOG sınavlarında da bu dersten muaf oluyorsunuz.

KAÇ TÜR KİTAPÇIK VAR?

İlk yıl A ve B olmak üzere iki kitapçık türü vardı ama 2014 yılından itibaren kitapçık türü sayısı A, B, C ve D olmak üzere 4 oldu.

YANLIޞ CEVAP VERİRSEM DOОRU CEVAP ETKİLENİR Mİ?

Hayır. Bu sınavlarda yanlış cevaplar doğruları etkilemiyor. Üniversite ya da SBS'de olduğu gibi 4 yanlış bir doğru cevabı götürmüyor. O yüzden de yanıtını bilmediğiniz soruları "şansınızı" kullanarak işaretleyebilirsiniz. Cevabınız yanlış olsa bile doğru cevaplarınız bundan etkilenmeyecek.

SINAV KAÇ PUAN ÜZERİNDEN DEОERLENDİRİLİYOR?

12 sınavın sonucu 700 tam puan üzerinden hesaplanıyor. 12 sınavda tüm soruları doğru yapan öğrenci 700 puan alacak.

OKUL NOTU KAÇ ÜZERİNDEN DEОENDİRİLECEK?

Öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf notları 300 tam puan üzerinden hesaplanacak.

YERLEޞTİRME PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Yerleştirme puanı öğrencinin 3 yıllık yılsonu notları ile 12 sınavdan oluşacak puanın toplamının ikiye bölünmesiyle hesaplanacak. Bu puanının oluşmasında öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı notlarının aritmetik ortalaması yüzde 30 oranında katkı sağlayacak. 12 sınavın sonucu ise yüzde yerleştirme puanının oluşmasına yüzde 70 katkı yapacak. Bunun için de ağırlıklandırılmış bu 6 dersten alınan sınav puanları kullanılacak. 3 yılda tüm notları 100 üzerinden 300 olan ve 12 sınavda da 700 alan bir öğrencinin yerleşme puanı 500 olacak.

Fotoğraf : Üsküdar Amerikan Lisesi 

01-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş