Arama sonuçları

TEOG’da kolay sorular ile şampiyon ‘rekoru’

TEOG’da kolay sorular ile şampiyon ‘rekoru’

TEOG’da kolay sorular ile şampiyon ‘rekoru’ kırıldı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçları açıklandıktan sonra Türkiye’nin her köşesinden “şampiyon” haberleri de gelmeye başladı. Eğitim İş şampiyon sayısının 15 bini bulduğunu savunurken, bu kadar çok şampiyon çıkması da akla “sorular çalındı mı?”, “çok mu kolaydı” gibi soruların da gelmesine neden olurken bir başka soru da şu oldu: Bu kadar kolay sorularla bu kadar çok birinci çıkması gerçek bir başarı mı yoksa yapay mı? Geçen yıl ilk dönem tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı  1525 iken, ikinci dönem sayı 987 oldu. Ancak bakanlık bu yıl testlere göre tüm soruları doğru yapan sayılarını açıklarken, her iki sınavda da tüm soruları yapan öğrenci sayısını açıklamaktan kaçındı.     

TEOG’DA KOLAY SORULAR SAYIYI NASIL YÜKSELTTİ?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2017 TEOG ikinci dönem sınavlarının verilerini açıklamasıyla ortaya çıkan tablo “kolay sorularla rekor kırıldığını” gösterdi. Geçen yılın aynı dönem TEOG sınavlarına göre bazı derslerde tam yapan öğrenci oranları 9 kat artarken,yıllardır matematikte geçilemeyen yüzde 50 başarı sınırı da bu sınavda aşıldı.   

MEB verilerine göre geçen yıl ikinci dönem TEOG sınavlarında Fen Bilimleri’nde 44 bin öğrenci tüm soruları doğru yanıtlarken bu yıl sayı 112 bin oldu. Türkçe’de geçen yıl 36 bin olan tam yapan sayısı bu yıl 177 bine, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük’te ise 21 binden 180 bine, İngilizce’de 44 binden 139 bine,  matematikte ise 20 binden 76 bine çıktı.

ÇOK ŞAMPİYON NASIL ETKİLEYECEK?

Oysa soruların çok kolay olması, doğru yapanların sayısının artması öğrencilerin yüzdelik dilimlerinin geçen yıla göre daha düşük olmasına neden olacak. Bu yüzden bu yıl tercihlerin dikkatli yapılması gerekecek, geçen yılın verileri yanıltıcı olacak ve okulların puanları yükselecek. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt soruların kolay, tam yapanların fazla olmasının etkilerini şöyle anlatıyor: 

YÜZDELİK DİLİMLER DÜŞECEK Mİ?

“TEOG bir sıralama sınavı ama bu kadar kolay soru olması hata. Sınav sonuçlarının yüzde 70 etkili olduğu YEP açıklanınca hayal kırıklığı yaşanacak. Çünkü geçen yıla göre puanlar yüksek ama başarı sıraları düşük gelecek. YEP hesaplamasında okul notları da yüzde 30 etkili olduğu için hormonlu notlar belirleyici olacak. Bu yıl tercihlerde velilerin çok dikkatli olması gerekecek. 

ÖZEL OKULLARI NASIL ETKİLEYECEK?

TEOG’da doğru yapan öğrenci sayısının artmasının başta yabancı özel okullar olmak üzere TEOG puanıyla öğrenci alan okulları nasıl etkiyeceğini de Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Konseyi üyesi Cem Gülan şöyle anlattı: 

“Yabancı ve Türk özel okulların bazıları TEOG sınavlarının 4’nü ya da YEP’i kullanıyor. Eğer iki sınavda da tam yapan sayısı 4 binin üzerindeyse sıkıntı yaşarız, yoksa bizi etkilemez. Çünkü çocuğunu yabancı özel okula yollayacak aile sayısı ortalama 2 bindir. Bu sayı şampiyon çok diye değişmez. Yine bu kadar aile çocuğunu yollar. Robert ilk yerleştirmede tam dolarsa, etkisi ondan daha düşük puan alan okullara olur. Bu okullar geçen yıl 6-7 hatalı öğrenci alıyorsa bu yıl 4-5 hatalıyı alır. Puanını ortalama 10 puan yükseltir. Daha yüksek puanlı öğrencilere burs verirler. Bu yıl hızlı hareket eden ve kararlı veliler daha şanslı olur. Devlette ise YEP açıklanınca geçen yıla göre puanların yüksek olduğu görülür. Bu yüzden de geçen yılın puanlarına göre tercih yanıltır.”

MEB: SONUÇLAR NORMAL, MANİPÜLE EDİLİYOR

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin TEOG’da çok sayıda öğrencinin soruları doğru yanıtlamasının “manipule”edildiğini söyleyerek, şöyle dedi: "TEOG süreci, genellikle YGS-LYS merkezi sınavlarla karıştırılıyor. Bu da yanlış anlamalara sebep oluyor. TEOG bir merkezi sınav değil, bir yerleştirme süreci ve bu süreç çocuklarımızın okul notlarından oluşturuluyor, yani normal ders yazılılarından elde ediliyor. Dolayısıyla çok sayıda öğrencinin yüksek not alması manipüle ediliyor. Tekrar hatırlatalım, bu kapsamda yaptığımız sınavların çocuklarımızın normal yazılılarından hiçbir farkı yok. Ders saatinde, kendi sınıfında, istenilen konulardan normal sınava giriyor çocuklarımız. Bu nedenle herhangi bir yazılıdan ülke genelinde kaç çocuğumuz tam puan alıyorsa, burada da benzer sayıda tam puanlar var. Aynı sınıfta birden fazla öğrencinin herhangi bir dersten tam puan alması nasıl tuhaf değilse burada da öyle."

YAPAY BAŞARI YARATILIYOR 15 BİN ŞAMPİYON VAR

Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık ise MEB’in TEOG sınavlarında başarıyı yükseltmek için ikinci dönem sorularının kolay hazırladığını ve 15 bin civarında öğrencinin bu şekilde soruları doğru yanıtladığını savundu. Balık bugüne kadar ki TEOG sınavları incelendiğinde soruların tümünü doğru yapanların sayısının 4 bini geçmediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Burada olay MEB’in yapay bir başarı hikayesi yazma girişimidir. PISA sonuçları ortada. Eğitimin niteliğini gerçekçi yükseltmek yerine bu tür politikalar uygulanıyor. 

Ayrıca Batman’dan bir sınıfta 10 öğrencinin tüm soruları doğru yapması da şüphe uyandırmakta. Bu ilde sorular mı çalındı?” dedi. 

İKİ YILIN TAM YAPAN ÖĞRENCİ SAYILARININ KARŞILAŞTIRILMASI
  TEOG 2016 TEOG 2017 
DİN KÜLTÜR  172.405​​  146.000 
FEN BİLİMLERİ 44.959​​​  112.000 
TÜRKÇE  36.029​​  177.000 
İNKILAP  ​​​21.081​​​  180.00 
MATEMATİK 20.299​​  76.000 

 

04-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş