Arama sonuçları

TEOG’da tercihine yerleşemeyen açık liseye

TEOG’da tercihine yerleşemeyen açık liseye

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinin en çok tartışılan uygulaması tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrencilerin otomatik olarak açık liseye kaydedilmesiydi. Geçen yıl başlayan bu uygulama bu yıl da sürüyor. 25 okulluk tercih listesindeki okullardan birine yerleşemeyen öğrenciler için bu yıl da adres açık lise olacak. 

Eğitimcilerin 14 yaşındaki çocukları örgün eğitim dışına çıkardığı için eleştirdiği bu uygulamada değişen bir şey yok. Tercih yapmayan öğrenciler gibi tercihlerine yerleşemeyenler de zorunlu eğitim 12 yıl olduğu ve son 4 yılı açık lisede okunabildiği için açık liseye kaydedilecek.

NAKİL UYGULAMASI NEDİR?
Tercih listesinde daha üst sıralarda okula yerleşmek isteyenlerde olduğu gibi açık liseye zorunlu olarak kaydedilen öğrenciler için de bundan kurtulmanın bir yolu nakil uygulaması olacak. Yerleştirme sonuçlarının açıklanması 4 gün ertelendiği için TEOG yerleştirmeleri 12 Ağustos’ta açıklanacak. Bunun ardından da 3 kez nakil uygulaması yapılacak. Açık liseye kaydedilenler gibi tercihlerinde bir üst okula yerleşmek isteyen öğrenciler de bu nakil uygulamasına katılacak. Her uygulamada veliler 3 okul tercih edebilecek.

NAKİLDE YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Nakil uygulamasında da yerleştirme işlemleri yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilecek. İlk 3 nakil uygulamasına açık liseye kaydedilen öğrenciler gibi tüm öğrencilerin katılma hakkı bulunuyor. Ancak 5-8 Eylül tarihleri arasında tercihlerin alınacağı son nakillere sadece açık liseye kaydedilenler katılabilecek. Bu uygulama il ve ilçelerde milli eğitim müdürlüklerinde kurulan nakil komisyonları tarafından gerçekleştirilecek. Yine bu uygulamada da velilerin 3 okul seçme hakları olacak. 

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK? 
TEOG yerleştirmeleri işlemleri velilerin tercihleri doğrultusunda okul kontenjanlarına göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) esas alınarak yapılacak. Yerleştirme işlemini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) merkezi olarak gerçekleştirecek. 

PUANI EŞİT İKİ ÖĞRENCİ NE OLACAK? 
Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) eşit olan iki öğrencinin aynı okulu tercih etmeleri durumunda o okulda tek bir kontenjan boş kaldıysa yerleştirme işlemi nasıl yapılacak? İşte Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu soruya verdiği cevap: 

Yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.

26-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş