Arama sonuçları

Tercihine yerleşemeyeni MEB açık liseye kaydedecek

Tercihine yerleşemeyeni MEB açık liseye kaydedecek

Tercihine yerleşemeyeni MEB açık liseye kaydedecek. Bu yıl da Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla ya da yerel yerleştirme ile tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için adres açık lise olacak.  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eylül ayına kadar bir liseye yerleşemeyen öğrencileri otomatik olarak açık liseye kaydedecek. Yani 14 yaşındaki ergen çocuklar örgün eğitimden koparılacak.

Çocuklarının örgün eğitim yerine açık liseye gitmesini istemeyen aileler için seçenek ise özel okullar olacak. Ya da her yıl olduğu gibi bu yıl da kontenjanları boş kalacak Anadolu meslek ya da Anadolu imam hatip liselerini tercih etmek zorunda kalacaklar.

TERCİHİNE YERLEŞEMEYENİ MEB AÇIK LİSEYE KAYDEDECEK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre LGS tercihleri hem sınavla hem de sınavsız yerleştirmeler için 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. 3 farklı tercih yapılacak. Bunlardan biri sınavla öğrenci alan, diğeri yerel yerleştirmeyle öğrenci alan, diğeri de pansiyonlu okullar. Her birinden 5’er okul tercih hakkı var. Yerleştirme sonuçları 22 Temmuz’da açıklanacak.

Ardından da 29 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında iki kez yapılacak nakil uygulaması gerçekleştirilecek. 19-23 Ağustos tarihlerinde herhangi bir liseye yerleşemeyenler il ve ilçe nakil komisyonlarınca bir okula yerleştirilecek.

KAĞIT ÜZERİNDE GÜZEL DE!

Bu sistem kağıt üzerinde hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını gösteriyor. Ancak yerel yerleştirmede de tıpkı geçen yıl olduğu gibi çocuklarının meslek ya da imam hatip lisesine gitmesini istemeyen veliler, Anadolu liselerinde kontenjan yetmeyeceği için açıkta kalacak. Bu durumda da seçenekleri çocuklarının örgün eğitimden çıkmasını kabul etmek olacak. Başka seçenekler ise imam hatip ve meslek liseleri ile özel okullar olacak.

SİSTEM ÖZEL OKULA YÖNLENDİRİYOR

Kısaca tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu sistem yerleşemeyen öğrencilerin ailelerini özel okullara yönlendirecek. LGS yerleştirmelerinde bu sistem geçen yıl da çok tartışıldı ve velilerin tepkisi üzerine Anadolu liselerinde İstanbul gibi büyük kentlerde ikili eğitime geçilmek zorunda kaldı.

ÇÖZÜMÜ YOK MU?

Peki çözümü yok mu? Elbette var. Öncelikle LGS, Milli Eğitim Bakanlığı’nın beklediği gibi bir sonuç vermedi. Bu sistemin tanıtımını yaparken, dönemin bakanı ile müsteşarı sadece birkaç yüz bin öğrencinin sınava gireceğini savunuyordu. İki yıldır sınava giren öğrenci sayısı 1 milyonun üzerinde. Demek ki bu tahminleri, öngörüleri tutmadı,-ki biz eğitim yazarları zaten 1 milyon öğrencinin sınava gireceğini söylüyorduk. O dönem bakanlık bizleri eleştiriyordu.

OKUL TÜRÜ DAYATMASINDAN VAZGEÇİLMELİ

İkincisi ise okul türü dayatma zorunluluğu. Ailelerin çok çok tercih ettiği liseler Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri. Çünkü çocuklarının üniversite sınavları için akademik eğitim veren bu liselerde okumalarını istiyor. Ancak bu liselerin kontenjanları ile öğrenci sayısı arasında uçurum var. Bu durumda da yerel yerleştirmede de kayıt alanı zorunluluğu ile okul türü kısıtlaması yüzünden veliler tercih yapabilmek için istemedikleri okulları da listelerine almak zorunda. Bu liseleri istemeyenler ise açıkta kalıyor.

LGS ve yarattığı sorunları karşısında TEOG bu sistemden daha iyi bir sonuç veriyordu. Ya da bazıları Anadolu liselerine dönüştürülen ve ‘tabela liseler’ haline getirilen “klasik lise” seçeneği ile öğrenciler sınavla yerleşemediklerinde yine bu okullara gidebiliyordu. Yapılacak olan meslek liselerinin ve imam hatip liselerinin boş kontenjanları dikkate alınarak, bu liselerin ihtiyaç dışında kalanlarının Anadolu liselerine dönüştürülmesi. Velilerin çocuklarını istemedikleri okullara göndermeleri için zorlanmaması gerek. Çocuklarını istemedikleri okullara yollamak istemeyen velilere de “açık lise” seçeneğini sunmak ise çözüm olarak getirilmemeli.

ÖZEL OKULLAR ÖĞRENCİ SAYISIN ARTIRIYOR

Böyle bir sistemde en karlı çıkan özel okullar oluyor. 4 yıl önce sayıları 6 binlerde olan özel okul sayısı yaklaşık 12 bine ulaştı. Öğrenci sayısı da 1.4 milyonu aştı. Özel okulların eğitimdeki payı yüzde 8’in üzerine çıktı. Açık öğretimdeki öğrenci sayısı ise 1.5 milyonu aştı.

Yoksa bu sistem ile veliler geçmişi daha çok özlemle anmaya devam edecek.

27-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş