Arama sonuçları

Tercihler başladı ama ‘baraj’ tartışmaları sürüyor: Baraj düşerse ne olur?

Tercihler başladı ama ‘baraj’ tartışmaları sürüyor: Baraj düşerse ne olur?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) genel başarı düzeyinin salgın nedeniyle düşük olduğunu söyleyerek, tercih barajlarının düşürülmesi gerektiğini söylemesi yeniden “baraj” tartışmalarına neden oldu.

MHP Lideri Bahçeli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ön lisans programlarını tercih edebilmek için Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanlarının 150’den 140’a, lisans programları tercihi için de Alan Yeterlilik Testi (AYT) puanlarının 180’den 160 düşürülmesi gerektiğini söyledi.

YKS tercihleri ise geçtiğimiz 5 Ağustos’ta başladı ve 20 Ağustos saat 23.59’da son bulacak.

BAŞARI SIRALARI DEĞİŞECEK

Peki YKS barajları düşerse ne olur? Başarı sıraları değişir mi?

Yanıt evet, tüm öğrencilerin puanlarının tekrar hesaplanması gerekir. Çünkü yerleştirme puanları hesaplanırken öğrencilerin lise hayatı boyunca aldıkları notlar yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ekleniyor. OBP’nin yerleştirme puanına etkisi de yaklaşık yüzde 12. Yani en az 30 en fazla 60 puan yerleştirme puanına geliyor.

Üst gruptaki öğrencilerde değişiklik olmaz ama alt grupta ortaöğretim başarı puanının girmesi ile sıralamalar da değişir.

BAŞARI SIRALARI DEĞİŞİR

Barajın değişmesiyle başarı sırasılarının nasıl değişeceğini Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şöyle örnekledi:

“Barajların düşürülmesiyle birlikte öğrencilerin başarı sıraları da değişir. Çünkü OBP eklenecek. Bu durumda da örneğin 179 puan almış bir öğrenci OBP eklenmesiyle yerleştirme puanı 180 olan öğrencinin de önüne geçebilir. Lisans tercihi geçen sene olduğu gibi 170’e indiğinde de 180 altında kalan 170 ve üzerinde puan alanların SAY-SÖZ-EA puanları da OBP eklenerek hesaplanacak. OBP’si yüksek öğrencinin başarı sırası da bu puanın eklenmesiyle 180 puana sahip ama OBP’si düşük öğrencinin önüne de geçebilir.”

BU TABLOYU OKUYAMADILAR MI?

Biliyorsunuz ÖSYM, sonuçları bir hafta önce açıkladı. Hatta hatalı olarak yayımladığı tercih kılavuzunu bile yetişteremediği için puanları açıkladıktan bir gün sonra düzelterek, yayımladı. Kılavuz bile hazır değilken, bu kadar acele sonuçların açıklanmasının nedeni acaba neydi?

Burada akla gelen soru; bizlerin gördüğü bu tablonun neden analiz edilmediği. Barajın altında kalan öğrenci sayısında bu kadar vahim bir düşüş olduğunu ve tercih yapacak aday sayısının da yüzde 7 ile yüzde 44 arasında kalacağını azalmasının kontenjanları nasıl etkileyeceğini göremediler mi?

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BOŞ KALIR

Tercih yapacak aday sayısının geçen seneye göre azalmasının nasıl etkili olacağına gelince; yorumlar barajlar  düşmezse başta vakıf üniversiteleri olmak üzere yükseköğretim kurumları kontenjanların boş kalacağı yönünde.

09-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş