Arama sonuçları

Tercihleri yurtdışı eğitim oldu

Tercihleri yurtdışı eğitim oldu

Son yıllarda yurtdışında eğitim gençlerin tercihi haline geldi. Her yıl yaklaşık 11 bin 500 öğrenci üniversite eğitimi için yurtdışına çıkıyor. Ülkenin en iyi okullarından mezun öğrenciler arasında yurtdışında eğitim görmek için gidenlerin sayısı da giderek artıyor.

Yurtdışında eğitim alacak gençler hazırlık ve başvuru aşamalarını da profesyonel yurtdışı eğitim danışmanlığı yapan firmalardan alıyor.

TERCİHLERİ YURTDIŞI EĞİTİM OLDU

Bunlardan biri de Edcon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı. Yıllardır öğrenciler için yurtdışı eğitimde doğru adresleri bulan kurum bugüne kadar binlerce öğrenciyi yurtdışına gönderdi.

İşte bu öğrencilerden 4’ü yurtdışında eğitim almaya karar verme, başvuru süreci ve yurtdışı deneyimlerini şöyle anlatıyor:

 

ALİ: MASTER İÇİN TERCİHİ İNGİLTERE OLDU

Bize eğitim geçmişiniz hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Lise eğitimimi Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdim. 2017 yılında master eğitimi için İngiltere Nottingham Üniversitesi’ne başladım.  

Yurtdışında eğitim almaya nasıl karar verdiniz ? İngiltere’yi seçmenizdeki temel sebepler neler oldu?  

Yurdışında eğitim almak istememin temel sebebi farklı bir ülkede bulunmak, oranın eğitim koşullarını görmek ve daha önemlisi farklı kültür ve milleten insanlarla bilgi alışverişi yapabilmekti. İngiltere daha önce geldiğim bir ülkeydi ve hep bir kez daha gelip daha uzun süreli kalmak istemiştim. Fakat daha önemlisi eğitim alanında dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapması beni İngiltere’yi seçme konusunda çok etkiledi.

Sizce bu eğitimi Türkiye’de alamaz mıydınız ?

Kesinlikle hayır. İngiltere’de Türkiye’den farklı olarak kişisel özellikler asla başarılarınızın önünde bir engel oluşturmuyor. İyi şeyler üretebildiğinizi gören her insan size tahmin ettiğinizden çok daha fazla destek veriyor. Eğitime duydukları saygı basarının temelini olusturuyor diyebilirim. Ayni zamanda eğitim sistemleri sebep-sonuç ilişkisine dayalı ve okuduğunuz bölümde sağlam bir altyapı gerektiyor. Bu açıdan da biraz challenge yaratıyor tabiki. 

Eğitim süreciniz beklentilerinizi karşıladı mı? Örneğin size kazandırdığı çevre ve istihdam avantajlarından  bahsedebilir misiniz?

Kesinlikle karşıladı diyebilirim. Burada kesinlikle international bir ortam var ve kendinizi yalnız hissetmeniz mümkün değil. Üniversitelerin part-time iş bulmanıza yardım eden ayrı bir departmanı dahi var.

 

Yurtdışı eğitim sürecine nasıl hazırlandınız? Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz var mı?

 

Öncelikle bu konuda kararlı olmak lazım çünkü zorlu bir süreç ve zorlu bir eğitim hayatı onları bekliyor. Ayrıca sabırlı ve azimli olmaları dışında İngilizce eğitim seviyelerini olabildiği kadar yüksek tutmalarını tavsiye ederim.

 

Edcon bu süreçte size ne gibi yardımlarda bulundu? Edcon’dan almış olduğunuz destekten memnun musunuz?

 

Edcon bu süreçte en büyük destekçim oldu diyebilirim. Kendi iş tanımları dışında olan birçok konu dahil her türlü sorun ve sorunumda hem İngiltere’ye gelmeden önce hem geldikten sonra bana vakit ayırdı. Edcon ekibinden özellikle Oytun Hanım’dan almış olduğum hizmetten yüzde yüz çok memnunum hem güler yüzlülükleri hem de öğrencinin yerine kendilerini koyabildikleri için.

 

 

DOĞA: LONDRA'DA YÜKSEK LİSANS YAPIYOR

 

Bize eğitim geçmişiniz hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi 2017 yılı Mimarlık bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı, Londra'da bulunan University of Greenwich'te Sürdürülebilir Bina Tasarımı ve Mühendisliği üzerine yapıyorum.

 

Yurtdışında eğitim almaya nasıl karar verdiniz ? İngiltere’yi seçmenizdeki temel sebepler neler oldu?  

 

Her zaman yurtdışında eğitim almanın benim için çok farklı ve güzel bir deneyim olduğunu düşünmüştüm. Lisedeyken, Erasmus programına katılmayı düşünüyorum. Üniversiteye geçtiğimde yüksek lisansımı yurtdışında tamamlamamın gelecekte benim için çok daha faydalı olabileceği kanısına vardım. İngiltere'nin eğitim sisteminin biraz daha farklı olduğunu öğrenince denemek istedim. Ayrıca yüksek lisans eğitimini 2 sene yerine fulltime bir programla 1 senede tamamlayabilecek olmamın avantajlı olduğunu düşündüm. İngiltere'nin ana dilinin İngilizce olması da benim için önemli sebeplerden biriydi.

 

Sizce bu eğitimi Türkiye’de alamaz mıydınız ?

Türkiye'de aynı derece alabileceğimi çok düşünmüyorum açıkçası. Bunun tek sebebi okuduğum programın içeriği değil. Sürdürülebilir Bina Tasarımı ve Mühendisliği üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Yani belirli ölçülerde hem tasarım hem mühendislik bir aradaydı. Türkiye'de genellikle bir arada bulunmuyor. Ayrıca eğitimin 2 sene yerine 1 sene olması da eğitim sistemini farklı yapıyor.  Türkiye'de de artık genelde eğitim dili İngilizce ancak tabiki de ana vatanında öğrenmek ve günlük hayatınızda bile İngilizce'yi kullanıyor olmak da çok büyük bir avantaj.

 

Eğitim süreciniz beklentilerinizi karşıladı mı? Örneğin size kazandırdığı çevre ve istihdam avantajlarından  bahsedebilir misiniz?

Açıkçası çevre ve istihdam açısından ne yazık ki beklentimi karşılamadı. Alanında uzman daha çok insanla tanışmış olmayı, önüme iş imkanı sunmasını bekliyordum. Ama bu açıdan beklentim karşılanmadı. Ama eğitim sistemi ve kalitesi açısından beklediğim gibiydi diyebilirim.

Yurtdışı eğitim sürecine nasıl hazırlandınız? Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz var mı?

Benim İngiltere'ye başvuru sürecim çok son zamanlara kaldı. Başvuru yaptığım süreçte aynı zamanda mimarlık bitirme projemle uğraşıyordum. Tabii ki, bitirme projeme çok daha fazla önem vermem gerekiyordu. IELTS sınavı başvuru tarihimden 2 hafta sonraydı. Okulumun kendi presessional programına katıldım. Zamanlamadan kaynaklı ekstra bir hazırlık yapamadım. Yurtdışında okumak isteyen öğrencilere tavsiyelerimden en önemlisi, ilk başta hangi bölümü okuyacaklarına karar vermeleri. Okuyacağınız bölüme karar verdikten sonra, gideceğiniz ülkeyi seçmek daha kolay oluyor. Çünkü aslında araştırma yaparken her ülkenin bazı bölümlerde daha profesyonelleşmiş olduğunu görüyorsunuz. Bence en sağlıklı olanı, bölüme karar verdikten sonra tek bir ülke üzerinde yoğunlaşmak. Sonra da o ülkedeki o bölümdeki dünya listesinde en iyi sıralamaya girmiş üniversiteler arasından seçim yapmak. Ülke seçerken birbirinden farklı pek çok kriterle karşılaşabiliyoruz. Benim için en önemlisi eğitim kalitesiydi. Kriterler arasında, iklim ve hava şartları, mesafesi, eğitim ve konaklama imkanları, ücretleri gibi önemli olan diğer seçeneler de var. En az 1 sene yaşayacak olacağınız ülkeyi seçerken en önemlisi kendinizi bütün bu kriterleri dikkate aldığınızda nerede ve nasıl mutlu hissedeceğinizi keşfetmek bence.

 

Edcon bu süreçte size ne gibi yardımlarda bulundu? Edcon’dan almış olduğunuz destekten memnun musunuz?

 

Daha önce de dediğim gibi benim başvuru sürecim çok hızlı ve son zamanlarda gerçekleşti. Başvuru sürecimi Edcon'la beraber yapmamış olsaydım, muhtemelen şuan yüksek lisansımı İngiltere'de tamamlamak üzere olamazdım. Gerek yapılan başvuru sürecinde, gerekse kabul aldıktan sonraki süreçte Edcon üniversitelerle iletişime geçmem konusunda bana çok yardımcı oldu. Pek çok işlemimi çok daha kısa ve kolayca çözmemi sağladı. Bütün bunları, bitirme projemle eş zamanda kendi başıma halletmeye çalışsaydım muhtemelen stresten yarıda bırakırdım. Bu yüzden Edcon'dan almış olduğum destekten gerçekten çok memnun kaldım ve herkese tavsiye ediyorum.

 

FURKAN: TERCİHİNİ İNGİLTERE'DEN YANA KULLANDI

Bize eğitim geçmişiniz hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Koç Üniversitesi'ne 2012 yılında Business Administration öğrencisi olarak yerleştim. Hazırlık sınıfımı kaydımı dondurarak Cambridge Bell’de tamamladım. Aynı şekilde 2. ve 3. eğitim senelerimde Roehampton University ve University of Essex’de değisim programları yaptım ve 2017 senesinde mezun oldum.

Yurtdışında eğitim almaya nasıl karar verdiniz ? İngiltere’yi seçmenizdeki temel sebepler neler oldu?  

Henüz yeni lise mezunu olarak 2012 senesinde bu fikri abimden almıştım. “İngilizce, İngiltere’de öğrenilir” demişti. Dilden öte, İngiltere’nin harika bir ulusal pazarlaması var. Kraliyet ailesi, dünyaca ünlü eğitim enstitüleri, filmleri ve kültürüyle çok cazip bir ülke. Bu yüzden bir heyecan apar topar kaydımı dondurup Cambridge’e gittim ve akademi hayatımdaki ilk İngiltere macerası başlamış oldu. İlerleyen yıllarda 2 defa daha İngiltere'yi seçme sebebim tabii ki ilk deneyimimin olağanüstü geçmiş olması.

Sizce bu eğitimi Türkiye’de alamaz mıydınız?

Kesinlikle alamazdım. Dil konusunda zorda kalmadan öğrenemeyen bir kişiyim. Girdiğiniz ortamlarda, gittiğiniz mağazada, grup projesi toplantılarında, spor salonunda ve akla gelebilecek her mekanda İngilizce konuşma zorunluluğu bana dili öğretti. Eğitim sistemindeki farklılık akademi hayatının ne kadar farklı yaşanabileceğini gösterdi. Düşünebilir musunuz Roehampton Üniversitesi'nde hiç sınavsız bir yıl geçirdim? Ben düşünemezdim. Birçok farklı ulustan sınıf arkadaşlarım oldu, bir çoğu ile hala iletişimdeyim. Onlardan öğrendiklerime, onlardan gördüklerime paha biçilemez. Eğitim sadece okul duvarlarında olan bir şey değil ki, gerçek eğitim sınıftan çıktığınızda başlar. Deneyim herşeyden önemli, İngiltere’de kazandığım vizyon bana bir hayat boyu ışık tutacak.  İşte bu yüzden aynı bilgileri Türkiye’de alabilirdim, ama aynı eğitimi alamazdım. 

Eğitim süreciniz beklentilerinizi karşıladı mı? Örneğin size kazandırdığı çevre ve istihdam avantajlarından  bahsedebilir misiniz?

İngiltere bana beklediklerimden fazlasını verdi. Gittiğim her okul, kaldığım yerden ulaşım problemlerime kadar herşeyle ilgilendi. A’dan Z’ye tüm adımlarım önüme portfolio olarak getirildi. 2 dönemimde İngiliz aile ile yaşama seçeneğim vardı ve kullandım. Böylece kültürün içine birebir dahil olabildim. Aynı zamanda part-time çalışma hakkım da vardı. Tam 3 sezon Londra Moda Haftasında PR olarak staj yaptım. 

Yurtdışı eğitim sürecine nasıl hazırlandınız? Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz var mı?

Araştırmalarımı minimumda tuttum. Kendime küçük bir liste çıkardım. Yaşamak istediğim yerin özellikleri, gittiğim okulun özellikleri bir de ulaşım. Liste kabardıkça işin işinden çıkılmaz oluyor. İngiltere’ye gitmek demek bambaşka bir hayat demek, bazı istekleri ve kuralları ucu açık tutmak lazım. Oraya yepyeni bir sayfa açmak için gidiyorsunuz, değisime hazır olmak gerek. Öğrenci adaylarına en büyük tavsiyem ise kampus okullarına gitmeleri. Kampus kelimesi ile ilgili Türkiye’de bildiğiniz herşeyi unutun. Ben ‘kampus’ kelimesini İngiltere’de sevdim. Üniversite hayatının ne olduğunu öylece gördüm. Bir de birinci deneyimde büyük şehirden kaçınmalarını tavsiye ederim. Londra’ya trenle heryerden ulaşılabiliyor. İngiltere’yi gerçek anlamıyla yaşamak isteyenler küçük lokasyonlara odaklansınlar, sebebini ise bizzat yaşamaya gittiklerinde göreceklerdir.

Edcon bu süreçte size ne gibi yardımlarda bulundu? Edcon’dan almış olduğunuz destekten memnun musunuz?

Bütün deneyimimi Edcon’a borçluyum. Tüm programlarımın başında ofise girdiğimde “Merhabalar, ben İngiltere’ye gitmek istiyorum” gibi gayet genel ve hiç detaysız bir istekle gittim. Her seferinde ise ofisten her detayı düşünülmüş ve organize edilmiş bir programla çıktım. Belgelerimin düzenlenmesinden, okullarla iletişime, başvuru süreçlerinden gidip yerleştiğim ilk güne kadar Edcon bir ebeveyn gibi herşeyimle ilgilendi. Yurtdışı eğitimi ile ilgili en ufak sorusu olanlara “Edcon’a gidin, oranın kapısı herkese açık, istediğinizi sorun.” diyorum. Gerçekten de öyle, “ama ben ne istediğimi bilmiyorum, ne sorucağımı bilmiyorum” demeyin, direk ofise gidin. Emin olun bir sonraki adımınızı net bilecek şekilde çıkacaksınız. Şimdiden tüm İngiltere yolcularına başarılar diliyorum ve hayatlarının en doğru kararını aldıkları için tebrik ediyorum! 

 

YAĞIZ: MAKİNE TASARIM MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANSI YAPTI

 

Bize eğitim geçmişiniz hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Öğrenim hayatıma 2000 senesinde Ankara'nın Elmadağ İlçesi’nde bulunan Gümüşpala İlköğretim Okulu’nda başladım. Burada geçen 5 seneyi takiben ortaokul eğitimini aynı kurumda tamamladım. Lise eğitimimi Ankara Gaziçiftliği Lisesi’nde 280 öğrenci arasında beşincilik derecesi ile bitirmeme müteakiben üniversite tahsilime başladım.  2012-2013 akademik yılından başlayarak Türk Hava Kurumu Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tam burslu olarak aldığım 5 senelik bir eğitimin ardından, aynı bölümden şeref öğrencisi olarak bölüm üçüncülüğü derecesi ile mezun oldum. Mezuniyetimin hemen ardından 2017-2018 eğitim öğretim yılında Birleşik Krallık Manchester şehrinde bulunan University of Manchester'dan makine tasarım mühendisliği alanında yüksek lisans derecemi aldım. 

Yurtdışında eğitim almaya nasıl karar verdiniz ? İngiltere’yi seçmenizdeki temel sebepler neler oldu?  

Yurtdışında eğitim alma istediğim lisans eğitimini aldığım Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde geçirdiğim yıllarda oluşmaya başladı. Dünyanın en prestijli üniversitelerinde yapılan araştırmaları ve eğitimini aldığımız disipline olan yaklaşımı kavrayabilmek adına yurtdışında sunulan eğitim alternatiflerini değerlendirmeye başladım. Ardından yaptığım incelemeler neticesinde kararımı kesinleştirdim.  Birleşik Krallıkta yaptığım yüksek lisans eğitiminden önce Roketsan’da hali hazırda çalışmakta idim. Yurtdışında master yapmak istiyor ancak mevcut işimden feragat etmekte istemiyordum. Bu noktada Birleşik Krallık’ta sunulan master programlarının 1 yıl olması benim için büyük avantaj oldu. Bunun yanı sıra çalışmak istediğim konuda ülkenin öncü konumu ve ev sahipliği yaptığı üniversitelerin saygınlığı karar verirken beni cesaretlendiren diğer etkenler idi. 

Sizce bu eğitimi Türkiye’de alamaz mıydınız?

Açıkçası Birleşik Krallık’ta bir yıllık süreç içerisinde aldığım bu eğitimi Türkiye’de alabilme şansım kesinlikle yoktu. Özellikle "edge of science" olarak nitelendirilebilecek alanlarla ülkemizin imkanları ne yazık ki çok kısır. Ayrıca en prestijli Türk üniversitelerinin sıralamalardaki pozisyonlarıda içler acısı. Dolayısı ile Birleşik Krallık’ta aldığım eğitimin muadili olabilecek bir eğitimin ülkemizde verilmesinin şu anki durumda olası olmadığı kanaatini taşıyorum. 

Eğitim süreciniz beklentilerinizi karşıladı mı? Örneğin size kazandırdığı çevre ve istihdam avantajlarından  bahsedebilir misiniz?

Eğitim süreci gerçekten başarılı idi. Burada tek nüans Anglo-Sakson eğitim sisteminin Türk eğitim sisteminden farklı olması. Şayet beklentiniz Türkiye’de sunulan ve "Spoon Feeding" olarak adlandırılan modelde bir eğitim almak ise Birleşik Krallık sizin için kesinlikle doğru alternatif olmayacaktır. Zira Anglo-Sakson sistemi öğrencinin bireysel olarak öğrenmesini amaçlarken Türk modeli öğrenme sürecinin bir danışman güdümünde gerçekleşmesini baz alıyor. Özet olarak aldığım eğitimi değerlendirdiğimde, kesinlikle beni kendi kendine öğrenebilen bir mühendis aşamasına çıkardığını söyleyebilirim.

Eğitimin kazandırdığı çevre konusuna değinmek gerekirse, tek kelime ile mükemmel olduğunu ifade edebilirim. Süreç içerisinde pek çok alanında uzman hoca ile tanışmanın yanı sıra, dünyanın en prestijli mühendislik şirketlerinden gelen mühendisler ile gerçekleştirilen pek çok etkinlik kapsamında tanışma şansını yakaladım. Eminim ki edindiğim bağlantılar iş hayatımda beni bir adım öne taşıyacaktır. 

Şüphesiz edindiğimiz bağlantılara paralel olarak iş bulma ve global bir değer olma anlamında da bir adım öne geçmiş bulunuyoruz. Türkiye’den lisans derecesi almış bir mühendisin global şirketlerde değerlendirilmesi oldukça güç. Bunun en temel nedeni üniversitelerimizin en iyilerinin bile dünya sıralamalarında 200'ler civarında olmasından kaynaklanıyor. Buna karşın Birleşik Krallık’ta eğitim alan bir bireyin bu anlamda sıkıntı çekmesi pekte mümkün görünmüyor. Zira dünyanın her köşesinde akademik yapısı ile saygı duyulan Birleşik Krallık üniversiteleri sizi, hemen her ülkede akredite bir hale getiriyor. 

 

Yurtdışı eğitim sürecine nasıl hazırlandınız? Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz var mı?

Yurtdışında eğitim şüphesiz binlerce süpriz ile dolu koca bir macera. Bundandır ki bu sürece mental olarak hazırlanmak yaşanabilecek zorlukların minimize edilmesi anlamında çok önemli.  Ben gitmeden önce, okul ile ilgili ve yapılan akademik çalışmalar ile alakalı detaylı bilgi edinmiştim. Değerli genç arkadaşlara da aynısını yapmalarını şiddet ile öneririm. Bu sayede akademik çalışmalarına başladıklarında akıllarında şekillendirdikleri bir plan olacaktır. Bunun yanı sıra imkanları var ise ülkeyi iyi bilen insanlar  (Orada minimum 1 sene aralıksız yaşamış kimseler) ile görüşmelerini öneririm. Onların ülke ile alakalı önerileri şüphesiz ki çok kıymetli olacaktır. Gitmeden önce işlemlerini işinin ehli kimselere yaptırmaları ve oluşabilecek maduriyetlerden bu şekilde sakınmaları çok önemli. 

 

Edcon bu süreçte size ne gibi yardımlarda bulundu? Edcon’dan almış olduğunuz destekten memnun musunuz?

Edcon ile tanışmam şüphesiz ki bana bu maceranın kapılarını açan etken oldu. Okulların seçiminden evrakların hazırlanmasına kadar bütün süreçte sonsuz desteklerini esirgemediler. Bu noktada çok sevgili eğitim danışmanım Sayın Oytun Binler'e teşekkürü bir borç bilirim. Kendisi yoğun temposunda, benim her türlü sorumu yanıtlayarak ve bütün gerekli işlemlerimi titizlikle gerçekleştirerek süreci en az sancılı hale getirdi benim için. Eminim ki her arkadaşım aynı düşünceler ile ayrılacaktır Edcon'dan.

Bu yazı advertoryal olarak hazırlanmıştır

24-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş