Arama sonuçları

TIMSS 2019: Dördüncü sınıf matematik soruları bu sene daha mı kolaydı?

TIMSS 2019: Dördüncü sınıf matematik soruları bu sene daha mı kolaydı?

TIMSS 2019: Dördüncü sınıf matematik soruları bu sene daha mı kolaydı? Pek çok öğrenci, dördüncü sınıf itibariyle basit aritmetiği kavrayıp matematikteki daha karmaşık konulara geçer. Fakat pek çok nedenden dolayı, bazı ülkelerde, dördüncü sınıf öğrencileri, halen temel matematiksel becerilerini geliştiriyor olurlar. Bu sebepten dolayı, 2015’te başlayan ve 2019’da da devam eden uygulama kapsamında, Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA), dördüncü sınıf seviyesi için, normal soruların yanında daha kolay sorular da  hazırlıyor.

TIMSS: DÖRDÜNCÜ SINIF MATEMATİK SORULARI BU SENE DAHA MI KOLAYDI?

TIMSS and PIRLS internet sitesinde yer alan değerlendirmelere göre, dördüncü sınıf öğrencilerine TIMSS kapsamında daha basit matematik soruları sormanın mantığı ise ölçeğin alt kısımlarında daha iyi bir ölçüm sağlamak. 2015’te, TIMSS Numeracy (TIMSS Matematiksel Beceri) olarak bilinen bu daha basit matematik soruları, ayrı bir kısım olarak sunulmuştu. TIMSS Numeracy’de yer alan ülkelerin çoğunun TIMSS’te de yer almasına rağmen, bu yeni ölçümleme sistemi önemli gelişmelere yol açtı.

Öncelikle, TIMSS 2015 ile birlikte, dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik sonuçlarının, öğrencilerin TIMSS ya da TIMSS Numeracy’ye katılması fark etmeksizin, aynı ölçekte değerlendirilmeleri mümkün oldu.

İKİ AYRI VERSİYON KULLANILDI

Böylece, 2019 TIMSS’te de iki ayrı TIMSS versiyonu olmasında karar kılındı: İlk olarak daha basit bir matematik sınavı hazırlanarak ülkelerin matematiksel beceri ve fen alanlarında iki ayrı değerlendirme yürütmesine gerek kalmayacaktı. Ülkenin eğitim gelişimine ve öğrencilerin matematikteki yeterliliğine göre, ülkelerin en etkili sonucu verecek iki TIMSS uygulamasından birisine katılması sağlandı.

TIMSS 2019 sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, şu noktaların önem taşıdığı görülüyor:

  • Matematik değerlendirmelerdeki hem normal hem de daha kolay olan iki versiyon da, müfredat kapsamdaki dördüncü sınıf matematiğine göre geliştirilmiştir.
  • Dördüncü sınıf matematiği için geliştirilen bu iki TIMSS versiyonu, TIMSS’in her ülkenin durumunu göz önünde bulundurarak mümkün olan en iyi sonuçları elde etmelerine yardımcı olmaktadır.
  • TIMSS 2019’da yer alan tüm ülkelerin matematik sonuçları aynı başarı ölçeğinde değerlendirilecek, bu değerlendirmeye TIMSS matematiğin daha kolay olan versiyonunu uygulayan ülkeler de dahil edilecektir.

TIMSS’in hem normal hem de daha kolay olan bu iki versiyonu, dördüncü sınıf matematiği ölçümünde eşdeger olup, iki değerlendirmenin üçte biri kadarı da birbirleriyle aynıdır. Geri kalan üçte ikilik kısmı ise aynı konuları kapsarken, değerlendirmelerden birisi daha kolay olacak şekilde hazırlanır.

TIMSS Numeracy 2015 kapsamında hazırlanan daha kolay versiyondaki unsurların önemli bir kısmı, trendleri ölçmek amacıyla hazırlanmıştı. İki versiyon arasındaki ortak öğeler ise iki değerlendirmenin birbirleriyle ilişkilendirilebilmelerini, böylece iki değerlendirmenin sonuçlarının birlikte rapor edilebilmesini ve direkt olarak birbirleriyle karşılaştırılabilmelerini hedefledi.

TIMSS ile öğrencilerin müfredat ve başarıları arasında iyi bir eşleşme sağlamanın öneminin altı çizilirken, TIMSS Numeracy ile performansı düşük öğrencilerin daha kolay bir değerlendirmeyle daha çok motive edilmesi, yapabileceklerinin farkına varmaları ve daha az konu çıkarılarak, soru ve cevap çerçevesinde daha yüksek bir başarı oranı hedefleniyor.

09-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş