Arama sonuçları

TÖZOK Başkanı Öztürk: Sınıfların 30 olması eğitim kalitesini düşürmez

TÖZOK Başkanı Öztürk: Sınıfların 30 olması eğitim kalitesini düşürmez

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, yönetmelik değişikliğiyle özel okullarda sınıf mevcutlarının artırılmasının eğitimin kalitesini etkilemeyeceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı bugünkü resmi gazetede yayımlanan kararla, özel öğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna göre özel okullarda sınıf mevcutlarını okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'a kadar çıkarıldı.

Özel okullarda okul öncesi eğitim kurumlarında sınıflar en fazla 20, diğer kademelerde ise 24 olarak düzenlenmişti. Peki bu yönetmelik değişikliği özel okulları nasıl etkileyecek, eğitimin kalitesi düşecek mi, öğretmenler işsiz kalır mı? Tüm bu soruları pervinkaplancom için TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk şöyle yanıtladı:

EĞİTİMİN KALİTESİ DÜŞMEZ

Önceki yıllarda da aslında özel okullarda sınıf mevcutları 30’du sonra bir değişiklikle en fazla 24 olacak denildi. Bu hangi bilimsel kritere göre yapılmıştı belli değil. Devlet okullarında da 40. Bizim okullarımız kaliteyi korumak adına kendi iç yönetmeliklerinde sınıf mevcutlarını zaten düzenliyor. Bazıları 20 öğrenci yapıyor, bazıları daha az. Sınıfların en fazla 30 olmasının olumsuzluk getireceğini düşünmüyoruz. Bu dunum eğitimin kalitesini etkilemez. Gelişmiş ülkelerde bu konuda kısıtlama bile yok.

KONTENJANLAR ARTMIYOR

Birçok okul zaten kontenjanlarını doldurdu. Bu değişiklik okulların kontenjanını artırmıyor sadece sınıf mevcutlarını düzenliyor.

ÖĞRETMENLER İŞSİZ KALIR MI?

Eğer bir sınıfta 26 öğrenci olsa bu sınıf değiştirilen eski yönetmeliğe göre ikiye bölünmek zorundaydı. Şimdi okul 26 öğrenci ile tek sınıfta eğitim-öğretim verecek, iki öğretmen yerine 1 öğretmen istihdam edecek. Aksi halde maliyet artıyordu. Çünkü özel okullarda ilkokullarda sınıf öğretmenleri 22 saat derse giriyor ve diğer dersleri branş öğretmenleri veriyor. Bu yüzden daha fazla öğretmen istihdam etmek gerekiyordu.

BU YILI ETKİLEMEZ

Bu değişiklik bu yılı etkilemez. Çünkü hem kayıtlar yapıldı hem de öğretmenlerle sözleşmeler. Bu yüzden öğretmenlerin işten çıkarılması, öğretmen azaltılması gibi bir durum söz konusu olmaz. Yani 2023-2024 eğitim öğretim yılını etkilemeyecek daha sonraki seneyi etkileyecek bir durum var. Köklü okulların tümü, yabancı özel okullar kayıtları tamamladı zaten.

DERS SAATLERİ AZALIR MI?

Okullar gerçekten tüm ülke gibi ekonomik buhranla başa çıkmaya çalışıyor. Resmi okullarda zorunlu dersleri toplarsanız haftada 25-30 saat eder. Ama özel okullarda bu saat 40-45 saat. Bu da bir maliyet kalemi. Ancak bu sene için ders azaltmaya gidilmez diye düşünüyorum. Çünkü planlamalar yapıldı.

OKULLAR KAPANIRSA NE OLACAK?

Bakanlık özel okullara en fazla 36.7 oranında zam yapabileceklerini söyledi. Ancak okullar zor şartlarda ayakta durmaya çalışıyor. Bizim şu anda personel maliyetleri yüzde 100, elektrik su gibi giderler yüzde 200-300, gıda harcamaları yüzde 200 arttı. Okulların tek geliri velilerden aldıkları ücretler. Okullar kapanırsa ne olacak? Öğrenciler devlet okullarına geçmek zorunda kalacak, öğretmenler ise işsiz.

HERKESE İZİN VERİLMEMELİYDİ

Her sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de yanlış yapanlar yok mu? Var elbette. Biz onları hiçbir zaman savunmadık. Franchise sisteminin eğitim sistemine gelmesi zaten yanlıştı. Bazı aktörlerin bu sektöre girmesine hiçbir zaman izin verilmemeliydi. Bu kadar denetimsiz okul açılması sorundu.

03-08-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş