Arama sonuçları

TrakyaKariyer projesi ile 4 bin genç iş dünyasına atılacak

TrakyaKariyer projesi ile 4 bin genç iş dünyasına atılacak

Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya bölgesindeki genç istihdamını destekleyecek bir projeye başlatıyor. Türkiye ve Avrupa Birliği’nin ortak finansal desteği ile Trakya Kalkınma Ajansı öncülüğünde, Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle, gençlerin işgücü piyasasına katılımını destekleyerek istihdamın artırılmasına yönelik oluşturulan TrakyaKAriyer projesi 3 milyon Euro’yu aşan bir bütçe ile hayata geçiriliyor.   

Proje kapsamında Namık Kemal, Kırklareli ve Trakya üniversitelerinde kurulan kariyer merkezleri aracılığıyla bölgesel ölçekte işverenler ile üniversiteler arasındaki bağlar güçlendirilecek, İşkur gibi kamu kurumlarının da bu modele katılımı sağlanacak.    

Öncelikli olarak yeni mezunlar ile öğrencilere istihdam sağlamayı hedefleyen TrakyaKAriyer projesi, 2016’nin başında başlamış olup ve 20 ay boyunca kesintisiz sürdürülecek. Hedefi 4 bin gencin istihdam edilmesini sağlamak olan projenin bu yönde gerçekleşecek projelere örnek olması bekleniyor.   

TrakyaKAriyer projesi kapsamında Namık Kemal, Trakya ve Kırklareli üniversitelerinde kurulacak kariyer merkezleri aracılığıyla öğrenci ve yeni mezunların iş hayatına geçişleri sağlanacak. Böylece yeni mezunlar ve üniversite öğrencileri ile işverenler aynı platformda buluşabilecek. İşverenlerin yanı sıra kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının aktif katılımıyla da gençler, istihdama katılabilecek. İşverenler de aradıkları özelliklere sahip nitelikli çalışanlara kolaylıkla ulaşabilecek.

Proje hakkında bilgi veren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, gençlerin iş hayatına kazandırılması noktasında başta sivil toplum kuruluşları ve özel sektör olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin çaba sarf etmesi gerektiğine inanarak TrakyaKAriyer projesine imza attıklarını söyledi.
 
İŞVERENLER VE GENÇLER AYNI PLATFORMDA 
TrakyaKAriyer projesinin Trakya bölgesinde bölgesel ölçekte işverenler ile gençleri bir araya getirerek, gençleri hızlıca iş hayatına kazandırmayı hedeflediğini belirten Şahin, bu proje kapsamında işverenler, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve gençlerin katılımıyla “Çok Paydaşlı Ortaklık Modeli” çerçevesinde kariyer merkezi modeli oluşturacaklarını vurgulayarak projeye ilişkin şu bilgileri verdi:  
 
İŞVERENLER NİTELİKLİ ÇALIŞANLARA ULAŞACAK: İstihdam sürecinde yer alan tüm paydaşların katılımı ile oluşturulacak kariyer merkezi modeli ile, kariyer hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde sunulması için her ortağın belirli roller ve sorumluluklar alarak sürece katkı sunmasını hedefliyoruz. Böylece üniversiteler farklı sektörlerde yer alan ortaklarla aynı platformda buluşurken; işverenler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının aktif katılımıyla da mezunlar ve öğrenciler, iş arama becerilerini geliştirerek daha kolay istihdam edilecekler. İşverenler de aradıkları özelliklere sahip nitelikli çalışanlara kolaylıkla ulaşacak.
 
UZUN VADELİ İŞBİRLİĞİ: Modelimiz sayesinde gençler, kariyer merkezlerinden bilgi ve danışmanlık hizmeti almanın yanı sıra, kendi kariyerlerini yönetme ve yönlendirme becerisine de kavuşacaklar. Projemiz ile üniversitelerin kariyer merkezleri ve bölgedeki işletmeler arasında uzun vadeli işbirliği sağlanacak. Nitelikli iş gücüne ihtiyacı olan iş dünyası ile o dünyaya yeni adım atacak olan yetişmiş gençler arasında kuvvetli bir diyalog kurulacak. Gençler, kariyer hizmetleri ve danışmanlığından faydalanarak staj imkanlarından haberdar olacak. Projede verilecek girişimcilik eğitimleri sayesindeyse kendi işlerini kurabilecek bilgiye ulaşacaklar.
 
TRAKYA KARİYER KAPSAMINDA HANGİ FAALİYETLER OLACAK?
İşte TrakyaKAriyer kapsamında yürütülecek başlıca faaliyetler:

Strateji geliştirme: Trakya bölgesinde 7 bin kişilik anket çalışması ve çok sayıda odak grup toplantısı gibi  metotlarla Bölge İşgücü Piyasası Analizi, Bölge İnsan Kaynaklarının Gelişimi Stratejik Planı, Üniversiteler için eylem planları hazırlanacak ve kamuoyu bilgilendirilecek.

Web tabanlı kariyer yönetimi yazılım ve portal: Kariyer merkezi modeline uygun olarak yazılım geliştirilecek. Bu sayede üniversiteler, öğrenciler, kariyer danışmanları, işverenler ve diğer paydaşlar ortak bilgilere erişebilecek, bilgi paylaşabilecek, veri toplanacak, anketler yapılacak. Öğrencilerin kariyer gelişimi için önemli olan bilgilendirme, iş ve staj ilanları, haberler, aktiviteler, kariyer danışmanlarından randevu alımları da bu portal aracılığı ile yapılacak. Portal, engellilerin de kullanabileceği şekilde tasarlanırken, aynı zamanda kiosk ve mobil cihazlar üzerinden de ulaşılır olacak.

Hedef grup ihtiyaç analizi: Öğrenciler ve işverenlerle bin 350 kişilik anket çalışması, derinlemesine görüşmeler ve odak grup toplantıları sonucunda Kariyer Merkezleri tarafından verilecek hizmetlerle ilgili ihtiyaç analizi yapılacak.

Model kariyer merkezi: Üç üniversitedeki kariyer merkezleri için uluslararası sertifikasyona hazır iş planı, iş akış şeması, rehberlik hizmetleri kitapçığı gibi teknik dokümanlar hazırlanacak.

İşletmelere bilgilendirme ziyaretleri: 720 işletme ziyaret edilerek kariyer portalı tanıtılacak. En az 200 işletmenin sisteme kaydedilmesi ve 25 işletmeyle işbirliği için iyi niyet anlaşmasının imzalanması sağlanacak.

İşletmelere günübirlik çalışma ziyaretleri: Toplam bin 620 öğrencinin faydalanacağı şekilde farklı sektörlerden 36 şirkete 3’er kez günübirlik çalışma ziyaretleri düzenlenecek.

İletişim gönüllüleri ve akran danışmanlarının eğitimi: Kariyer merkezlerinin tanıtımını yaparak iş dünyası ile ilişki kurulmasında da kolaylaştırıcı rol oynayacak iletişim gönüllüleri, Ticaret Sanayi Odalarındaki sektör komite temsilcileri, işletmelerin insan kaynakları yöneticileri ve üniversitelerdeki öğrenci danışmanlarının arasından seçilerek bilgilendirilecek. Ayrıca üç üniversiteden akran danışmanları belirlenerek öğrencilere de akranlarına temel yönlendirme ile rehberlik etmeleri için eğitim verilecek.

Mezun buluşmaları: Mezunlara ulaşmak ve kariyer merkezlerini tanıtmak üzere üç üniversitede mezunlar buluşması organize edilecek.

Öğrenciler için eğitim ve atölye çalışmaları: Proje döngüsü yönetimi, girişimcilik, iş arama teknikleri, özgeçmiş hazırlama, deneme mülakatları, Avrupa gönüllülük hizmeti, gençlik projeleri vb. alanlarda çok sayıda eğitim ve atölye çalışması yapılacak.

Öğrencilerle rehberlik görüşmeleri: En az 2 bin  öğrenciye rehberlik hizmeti verilecek ve 800 öğrenci staja yerleştirilecek.

Trakya İstihdam Fuarı: İş arayanlar ve işverenleri bir araya getirmek üzere 3 gün süre sürecek olan ve atölye çalışmalarının da yer aldığı bölge istihdam fuarı organize edilecek.

23-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş