Arama sonuçları

Trump yasağı dünya yükseköğretimini nasıl etkileyecek?

Trump yasağı dünya yükseköğretimini nasıl etkileyecek?

ABD yükseköğretiminin en prestijli yayını The Chronicle of Higher Education, MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin’in ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koymak istediği seyahat yasağı kararının uzun dönemde dünyadaki akademik, bilimsel ve teknolojik araştırmalara etkisi hakkındaki görüşünü “Amerika’nın Araştırmadaki Rolü Risk Altında” başlığı ile yayınlandı. 

The Chronicle of Higher Education, Prof. Dr. Muhammed Şahin’in görüşlerine üst yorum olarak “Bir Türk Üniversitesi Rektörü Amerika’nın bazı Müslüman ülkelere uyguladığı seyahat yasağının tüm dünyada bilim insanlarının kalbinde ve akıllarında olumsuz yönde yankılanacağı yönünde uyarıda bulundu” şeklinde yazdı.  

1966 yılında kurulan ve her hafta düzenli olarak dünya yükseköğretiminin nabzını tutan ve aylık olarak 2.3 milyon kişiye ulaşan The Chronicle of Higher Education’da yayınlanan görüşte Prof. Dr. Muhammed Şahin; ABD’deki güvenlik gerekçesiyle 6Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişine izin verilmemesi kararının birçok akademisyenin ve öğrenciyi etkilendiğine ve etkilemeye devam edeceğine dikkat çekiyor. 

YASAKLAR SADECE MÜSLÜMAN ÜLKELERİ TEDİRGİN ETMEDİ

Prof. Şahin ilgili yazıda sözlerine şöyle devam ediyor. 

“Bu karar sadece 6 Müslüman ülke vatandaşını değil, diğer Müslüman ülke vatandaşlarını ve hatta Müslüman olmayan vatandaşları da gelecek açısından tedirgin etmiştir. Bazı insanlar, bu yasaklamanın ilerde başka din mensuplarını ve etnik grupları da kapsayıp kapsamayacağını merak etmektedirler. ABD, tüm dünyada akademisyenlerin araştırma yapmak; öğrencilerin ise eğitim görmek istediği, köklü demokrasi ve hukuki değerlere sahip özgür bir ülkedir. 

YASAK DÜNYANIN GELECEĞİNİ DE TEHDİT EDECEKTİR

Yüzyıllardır ABD topraklarında var olan üniversitelerin çatıları altında yapılan araştırmalar dünyanın geleceğini yönlendirmiştir. Dünyanın birçok yerinden ABD’ye gelen akademisyen ve öğrenciler, ABD’nin olanaklarından faydalanarak bugüne kadar sadece ABD’ye değil tüm dünyaya katkı vermiştir, vermeye de devam etmektedir. Amerika’nın bu misyonunun devam etmesi sadece Amerika için değil tüm dünyanın geleceği için son derece önemlidir. Amerika’da yapılan bilim ve teknolojik gelişmeler tüm dünyanın geleceği için yapılıyor, bunun bir an bile durması dünyanın geleceğini tehdit edecektir. Öğrencilerime artık ABD’nin ileride hayallerini gerçekleştirmek için eğitim görecekleri bir ülke önerisinde bulunmakta tedirginlik duymaya başladım. Lisede okuyan oğlumu üniversite eğitimi için ABD’ye gönderme konusunda şüphelerim şimdiden başladı. Eminim bu sadece benim değil dünyada birçok insanın görüşüdür.”   

TÜRKİYE'DEN KATILAN TEK REKTÖR OLDU

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin 11-14 Mart 2017 tarihlerinde Amerikan Eğitim Konseyi'nin (American Council on Education-ACE) bu yıl Washington, DC’de 99.’sunu düzenlediği ve ABD’nin 2000’e yakın rektör ve üst yöneticilerinin katıldığı Kongresi’ne Türkiye’den katılan tek üniversite oldu.

Prof. Dr. Muhammed Şahin, ACE’de sadece rektörler için düzenlenen özel bir panelde söz alarak önce MEF Üniversitesi’nin yenilikçi öğrenme modeli Flipped Learning’in son üç yıllık uygulamasını anlattı sonra da Chronicle’da yayınlanan Donald Trump’ın dünya yükseköğretimine dokunan uygulamaları hakkındaki fikirlerini dile getirdi. 

Sözlerinin ardından salondan büyük alkış alan Prof. Şahin’i birçok rektör tebrik etti. ABD’li panel yöneticisi Prof. Dr. Şahin’e teşekkür ederek, "Trump’ın politikalarını yerel olarak değerlendirdiğimiz bu panele uluslararası bir bakış açısı kattınız. Bizi farklı konulara düşünmeye ittiniz. Katkınız için teşekkür ederiz’’ dedi. 

Prof. Dr. Şahin ACE Kongresi ardından Turkish Coalition of America  Başkanı Lincoln McCurdy ile görüştü. McCurdy, Prof. Şahin’i, ACE’de yankı uyandıran görüşlerinin ABD Senatosu’na ulaşmasını arzu ettiğini ifade ederek Eğitimden Sorumlu Demokrat Kongre Üyesi Jared Polis ile ve Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Virginia Foxx’un baş danışmanları Emily Slack ve Carson Middleton ile ayrı ayrı görüştürdü. 

Prof. Şahin, görüşlerini ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından Albright Stonebridge Group ve Atlantic Council yöneticileriyle de paylaştı. Ayrıca Prof. Dr. Şahin Bilim-Teknolojide Türkiye ve Dünya başlıklı sunumunu da Dünya Bankası'nın Türk çalışanlarına yaptı.

AMERİKAN EĞİTİM KONSEYİ ACE NEDİR?

1918 yılında kurulmuş olan prestijli yükseköğretim kuruluşu Amerikan Eğitim Konseyi (ACE) ABD’nin en önde gelen yükseköğretim konseyi  olarak kabul ediliyor. Türkiye’den sadece MEF Üniversitesi’nin üye olduğu ACE, katılımcılarına, meslektaşlarıyla profesyonel ağlarını geliştirme fırsatı sunuyor, yükseköğretimin sorunları, yenilikleri hakkında genel paneller ve konu bazlı sunumlarla katkı veriyor. 2011 yılından bu yana ACE’ye katılan Prof. Dr. Muhammed Şahin, ACE 2016’da MEF Üniversitesi Rektörü olarak özel bir sunum yapmış ve Flipped Learning eğitim sistemini, bu sistemin nasıl kurulduğunu, öğrenci, akademisyen paylaşımlarını, sistemin kısa zamanda getirdiği başarıları ve gelecekte yükseköğretimde yaratacağı dönüşümü anlatmıştı.

2.3 MİLYON KİŞİ TAKİP EDİYOR

1966 Yılında kurulan ve her hafta düzenli olarak dünya yükseköğretiminin nabzını tutan The Chronicle of Higher Education’ın basılı ve dijital yayını aylık 800.000’den fazla kişi tarafından okunuyor. Ayrıca www.chronicle.com ise aylık olarak 2.3 Milyon farklı kişi tarafından takip ediliyor. Dünyanın yükseköğretiminde yaşanan tüm değişimler ve gelişmelerin yer bulduğu Chronicle, aynı zamanda yükseköğretimin iş fırsatlarının da yönetildiği bir merkez olarak görülüyor. ABD’li Akademisyenlerin yüzde 92’si yeni iş fırsatlarını buradan yakalıyor. 

İlgili Yayın Linki:

http://www.chronicle.com/section/Opinion-Ideas/40/?cid=UCHESIDENAV1

06-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş