Arama sonuçları

Türk üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yeri nedir?

Türk üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yeri nedir?

Türk üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yeri nedir? Üniversite tercihi yapan adayların dikkate aldığı kriterlerden biri de üniversite sıralamaları oluyor. Birçok ülkede hükümetler üniversitelerin bütçelerini bile bu sıralamalara göre değiştirebiliyor.   

Peki Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarındaki yeri nedir? Hangi sıralamaya hangi üniversiteler giriyor? Alana göre yapılan sıralamalarda öne çıkan üniversiteler nedir? 

İşte bunları Türkiye'deki bir sıralama kuruluşu ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı ((University Ranking by Academic Performance) araştırdı.            

TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DÜNYADAKİ DURUMU NEDİR?

URAP, tercih aşamasındaki üniversite adaylarına ve velilere yardımcı olmak amacıyla 159üniversiteyi kapsayan rapor hazırladı. URAP’ın 2017 yılı Bilim Alanları ve Dünya Genel sıralama sonuçlarını toplu halde veren raporu Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarındaki yerini de gösterdi. 

Rapor iki bölümden oluştu. Birinci bölümde, URAP’ın 2016-2017 Dünya Alan Sıralaması’ndaki 41 bilim alanından herhangi birinde yer alabilen tüm üniversitelerin durumuna yer verildi. İkinci bölümde ise dünya genel sıralaması yapan 10 kurumun (Webometrics, SCIMago, US News and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS), CWUR, RUR, ARWU ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı )en son sıralamasından en az birinde yer alabilen üniversitelerin dünya ve Türk üniversiteleri arasındaki yerleri gösterildi.  

ÜNİVERSİTELERİN 41 ALANDAKİ YERİ NEDİR?

URAP’ın 41 bilim alanını kapsayan sıralamasında, Türkiye’de ilk 3’e giren 14 üniversitenin durumu aşağıdaki tabloda yer alıyor. 

 

EN AZ 10 ALAN SIRALAMASINA GİREBİLEN 6 ÜNİVERSİTENİN DÜNYADAKİ DURUMU  


 

 

41 BİLİM ALANINDA EN AZ 1 BİLİM ALANINDA YER ALANLAR DURUMU

 

URAP’ın 41 bilim alanını kapsayan sıralamasında, en az bir bilim alanında yer alan tümüniversitelerin dünyadaki ve Türkiye’deki durumları aşağıda yer alıyor. 

 



2016-2017 DÜNYA SIRALAMASINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİ 

Dünya genel sıralaması yapan 10 kurumun açıkladığı son listelerde üniversiteler arasında en yüksek sırada yer alan 5 Türk üniversitesi:

1. İstanbul: 4 listede en üst sırada (URAP: 515, SCIMAGO: 490, LEIDEN: 353, ARWU 450)
2. ODTÜ: 3 listede en üst sırada (WEBOMETRICS: 456, CWUR: 525, RUR: 407)
3. Boğaziçi: bir listede en üst sırada (US NEWS: 166)
4. İ. D. Bilkent: bir listede en üst sırada (QS: 426)
5. Koç: bir listede en üst sırada (THE: 275)

 

10 KURUM SIRALAMASININ  EN AZ 6'SINDA YER ALAN 15 ÜNİVERSİTE 

159 ÜNİVERSİTENİN DURUMU 

On dünya genel sıralamasına göre 159 Türk üniversitesinin dünyadaki durumu (2016-2017)






10 sıralama kuruluşunda yer alan üniversitelerin durumları ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 

1. Alan sıralamalarında; ODTÜ ve İTÜ Türk üniversiteleri arasında ilk 3’te en fazla yer alan iki üniversitemiz oldu. ODTÜ 16 alanda ilk 3’te yer alırken İTÜ 13 alanda ilk 3’te yer aldı. 
2. Bu iki üniversite, aynı zamanda dünya alan sıralamasında en fazla bilim alanında yer alan üniversitelerimiz oldu. ODTÜ dünya alan sıralamalarından 17’sinde yer alırken, İTÜ 14 alan sıralamasına girdi.
3. Mimarlık alanında İTÜ dünyada 97. ve ODTÜ 100. sırada yer alarak tüm alanlar içinde ilk 100’e girebilen iki üniversitemiz oldu. 
4. Diş Hekimliği dünya alan sıralamasında 3 üniversitemiz; Hacettepe: 103., İstanbul: 105. ve Ege: 128. sırada yer alarak ilk 150 arasına girdi.  
5. Dünya genel sıralamalarında, bu yıl İstanbul Üniversitesi 10 sıralamanın 10’unda da yer alan tek üniversitemiz oldu. Bu 10 sıralamadan 9’unda yer alabilen 5 üniversitemiz: ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, İTÜ, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’dir. 
6. ARWU ve SCIMago dünya genel sıralamalarında, 2016'da ilk 500’e girebilen tek üniversitemiz İstanbul Üniversitesi oldu. 
7. Webometrics dünya genel sıralamasında, ilk 500’e 2016’da sadece ODTÜ girdi. 
8. Dünya genel sıralamalarında ilk 250 arasında iki üniversitemiz yer alabildi. Bu üniversiteler; Boğaziçi (US NEWS: 166) ve ODTÜ (US NEWS: 231) oldu. 

URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut üniversite sıralamalarının adayların üniversite ve bölüm seçmelerinde etkili olduğunu belirterek, adaylara şu uyarılarda bulundu:"Ancak her aday, kendisine uygun olan bölümler hakkındaki son kararı mutlakakendisi vermelidir. Puanı yüksek adayların, puanlarına uygun ama kendi beklentilerine uygun olmayan yüksek puanlı bölümleri seçmesi genellikle sorun yaratır. Yüksek puanlı adayların, taban puanları biraz düşük de olsa okumaktan mutlu olacakları bölümleri tercih etmeleri iş yaşamında başarılı olmalarına yardımcı olur. Puanı düşük olan adaylar; okumaktan mutlu olacakları çok düşük puanlı bölümleriseçmekten çekinmemelidir. Bu bölümlerde çok çalışıp bölümlerinin en başarılı mezunları arasında olmaları, mutlu olacakları işleri bulma şanslarını artırır.

 

24-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş