Arama sonuçları

Türkçe Yeterlik Sınavı'nın uluslararası geçerliği onaylandı

Türkçe Yeterlik Sınavı'nın uluslararası geçerliği onaylandı

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitü tarafından geliştirilen Türkçe Yeterlik Sınavı'nın (TYS) ilk ve tek sınav olarak uluslararası geçerliliğe sahip olmasının kendilerine büyük bir gurur yaşattığını belirterek artık Türkçe öğrenenlerin dil becerilerini belgeleme sorununun da çözüldüğünü bildirdi.

ULUSLARARASI GEÇERLİLİK ALDI

Avrupa Dil Sınavları Derneği (ALTE) tarafından YEE'nin geliştirdiği TYS'ye "ALTE Kalite Nişanı" verilmesi dolayısıyla Enstitü'nün Ulus'taki merkezinde takdim töreni düzenlendi.

Törende konuşan Ateş, bugün Türkiye, Türkçe, kültür insanları ve Türkçe konuşan her bir birey için önemli bir gün olduğunun altını çizdi.

Ateş, YEE kuruluncaya dek Türkçenin uluslararası alanda konuşulan yaygın bir dil haline gelebilmesi, yabancı dil olarak başka ülkelerin dil müfredatlarına girebilmesi hususunda 80 yıldır pek somut adım atılamadığını vurguladı.

Enstitünün kuruluşundan bu yana çok sayıda kişiye Türkçe öğrettiklerini aktaran Ateş, "Geçen süre zarfında milyonlarca insana Türkçenin dünyasını açtık" dedi.

Ateş, TYS'nin bireylerin Türkçe öğrenirken dört dil becerisine hakimiyetini ölçmeye yarayan bir sınav olduğunu hatırlatarak şöyle dedi: "Türkçe sınavının dünyada geçerliğinin olabilmesi için uluslararası akreditasyonunun olması gerekiyordu. Çünkü özellikle Avrupa'da yaşayan 5 milyondan fazla Türk kökenli insan var. Sadece bu değil, uluslararası kuruluşlarda ve 250-300 milyonu varan Türkçe konuşan insan olduğu halde dünyada uluslararası geçerliği olan bir dil belgesi şu ana kadar yoktu. Uluslararası dil sınavları akreditasyon merkezi olan ALTE'nin dilimizin ilk ve tek sınav olarak onaylaması bize büyük bir gurur yaşatmakta" diye konuştu.

"BU GELİŞME, BİZİM GİBİ KÜLTÜR VE DİL İLE UĞRAŞAN İNSANLAR AÇISINDAN G20'YE GİRMEK KADAR ÖNEMLİ"

Ateş, ALTE'nin bugüne kadar 19 dil sınavına akreditasyon verdiğine ve bunlardan 6'sının sadece İngilizce için olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Dolayısıyla Türkçemizin Türkçe sınavı olarak kabul edilen tek belgesi Yunus Emre Enstitüsü vasıtasıyla ALTE tarafından onaylanmıştır. Bugün itibarıyla bu dillerden biri de artık Türkçedir. Bu gelişme, bizim gibi kültür ve dil ile uğraşan insanlar açısından G20'ye girmek kadar önemlidir."

ALTE HAKKINDA

ALTE, dünya genelinde dil becerilerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi alanında çalışmalar yapan kurum ve kuruluşları bir araya toplayarak alana yönelik önemli çalışmaları yürütüyor.

Dil becerilerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi alanında standartları belirleyen ve çatı kuruluş olarak nitelendirilen ALTE, hem dil sınavlarının uluslararası geçerliğine ilişkin incelemelerin yapıldığı hem de onay verme yetkisine sahip bir kuruluş.

29-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş