Arama sonuçları

Türkçe yüzde 70 ‘hukuk’ ile Boğaziçi’ne girecek

Türkçe yüzde 70 ‘hukuk’ ile Boğaziçi’ne girecek

Boğaziçi Üniversitesi’nin İngilizce öğretim dili “hukuk fakültesi” ile bozulacak. Çünkü hukuk fakültelerinde öğretim programlarının en fazla yüzde 30’u yabancı dilde yapılıyor. Bu yüzden de hukuk fakültesinde öğretim dili yüzde 70 Türkçe olacak.

AKP milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun 2 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan öğrenci ve akademisyen protestoları sürüyor. Akademisyen ve öğrenciler “Kayyum rektör istemiyoruz” diyerek her gün protesto yapıyor.

TÜRKÇE YÜZDE 70 ‘HUKUK’ İLE BOĞAZİÇİ’NE GİRECEK

6 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Boğaziçi Üniversitesi'ne hukuk ve iletişim fakülteleri kuruldu. Akademisyenler bu fakültelerin “Truva atı” olarak görev yapacağını gerekli kadroların bu fakülteler üzerinden verileceğini dile getirdi.

Bir başka konu da üniversitenin İngilizce öğretim dilinin hukuk fakültesi aracılığıyla delineceği yönünde. Çünkü yönetmeliklere göre hukuk fakültelerinde öğretim programlarının ancak yüzde 30’u yabancı dilde okutuluyor. Yani hukuk fakültesinin öğretim dili yüzde 70 Türkçe olacak. Türkiye’de 47’si Devlet, 37’si vakıf olmak üzere toplam 84 hukuk fakültesi bulunuyor.

HUKUK FAKÜLTESİ DEKANI BELLİ OLDU MU?

Bu arada Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran’ın dekan olarak atanacağı da dile getirildi. Kuran’ın ise 2018’de 3 adayla birlikte girdiği AİHM Yargıçlarını Seçme Komisyonu mülakatında “yetersiz bulunduğu” da gündeme geldi.

DEKAN NASIL ATANIYOR?

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 16. maddesi de dekan atamasının nasıl yapılacağını şöyle ifade ediyor:  "Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır."

20-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş