Arama sonuçları

Türkiye, eğitime en az harcama yapan ülkeler arasında

Türkiye, eğitime en az harcama yapan ülkeler arasında

Türkiye, eğitime en az harcama yapan ülkeler arasında. Yükseköğretim öncesi kademelerde öğrenci başına yaptığı eğitim kurumları harcamasında (4.594 dolar) en az harcama yapan ülkeler arasında bulunuyor. Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM’in OECD Bir Bakışta Eğitim 2020 raporundan derlediği bilgiler Türkiye’de eğitime ayrılan kaynaklar hakkında bilgi veriyor.

TÜRKİYE, EĞİTİME EN AZ HARCAMA YAPAN ÜLKELER ARASINDA

Türkiye yükseköğretim öncesi kademelerde öğrenci başına yaptığı eğitim kurumları harcamasında (4.594 dolar) en az harcama yapan ülkeler arasında. İlgili harcama miktarı OECD ortalamasının (9.999 dolar) da bir hayli gerisinde. Türkiye’de ilköğretim ve ortaöğretim zorunlu eğitim kapsamında olmasına rağmen, harcamaların yüzde 14’ünü hane halkı harcamaları oluşturmakta. Bu noktada zorunlu eğitim kapsamında parasız ve nitelikli eğitimin ana sağlayıcı olması beklenen kamunun payının düşüklüğü ve hane halkı harcama oranlarının yüksekliği dikkat çekiyor.

Yükseköğretimde yapılan harcamalarda da Türkiye OECD ortalamasının oldukça gerisinde. Yükseköğretim kademelerinde, Ar-Ge dâhil olmak üzere, öğrenci başına yapılan harcama OECD ortalaması için 16.327 dolar, Türkiye için 9.708 dolar.  OECD ortalamasında yükseköğretimde öğrenci başına yapılan harcama diğer kademelerde yapılan harcamanın yaklaşık 1,6 katı, Türkiye’de ise yaklaşık 2,1 katı.

AİLELER PARA HARCIYOR

Eğitim kurumlarına yapılan harcamaların büyük bir kısmı, kamu kaynaklarından aktarılmakta. Ancak OECD genelinde kamu harcamalarının yanında özel harcamalar da eğitim harcamalarının önemli bir parçası. Türkiye’de ilköğretimden yükseköğretime ilgili harcamaların yüzde 75,3’ü kamu kaynaklarından, yüzde 24,4’ü özel kaynaklardan, yüzde 0,3’ü ise uluslararası kaynaklardan aktarılmakta. Türkiye’nin verileri OECD ortalamasıyla karşılaştırıldığında yükseköğretim öncesi kademelerde özel kaynakların payının daha az, yükseköğretimde ise daha fazla olduğu görülmekte. Eğitim kurumlarına özel kaynaklardan yapılan harcamaların bir bölümünü hane halkı harcamaları oluşturmakta.

16-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş