Arama sonuçları

Türkiye Kardeşleri 'farklılıkları' ile buluşuyor

Türkiye Kardeşleri 'farklılıkları' ile buluşuyor

Türkiye Kardeşleri 'farklılıkları' ile buluşuyor. Kültürlerarası iletişim ve öğrenme alanında çalışmalar yürüten Türk Kültür Vakfı (TKV) ve AFS Gönüllüleri Derneği (AFSGD) 4 yıldır Türkiye Kardeşleri Yurt İçi Değişim Programı’nı yürütüyor. Bu programda değişik illerden öğrenciler buluşuyor.
Bu kez de programa 12 ilden öğrenciler, öğretmenler ve onları misafir edecek aileler katılıyor. Dördüncüsü düzenlenen programın bu yılki sloganı: “Farklılıklarımızla Bir Aradayız, Renklerimizle Zenginiz”

TÜRKİYE KARDEŞLERİ 'FARKLILIKLARI' İLE BULUŞUYOR

Türkiye Kardeşleri Yurt İçi Değişim Programı, 21-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. 12 ilden katılımcılar, program sonunda Ankara’da düzenlenecek iki günlük zirvede bir araya gelecek.


HANGİ İLLERDEN ÖĞRENCİLER GELECEK?

 

Türkiye Kardeşleri Programı'na Adana, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Isparta, Kars, Rize, Uşak ve Zonguldak’taki liselerden 164 öğrenci ve 36 eğitimci ile gönüllü aileler katılacak.

Bir hafta boyunca başka bir şehirdeki aileler tarafından konuk edilecek gençler çeşitli kültürel, eğitsel ve gönüllü faaliyetlere katılacak ve farklı kültürel yapıları deneyimleyecek.

Sivil toplum, aktif yurttaşlık ve kültür üzerine gönüllüler tarafından gerçekleştirilecek atölye çalışmalarında “Önyargılarımız nerelerden kaynaklanıyor?”, “Bir arada yaşamın temel ilkeleri neler olabilir?”, “Kültürü etkileyen unsular nelerdir?” gibi sorulara hep birlikte cevap aranacak.

 

KÜLTÜRLERARASI DİYOLOG GÜNÜ DE KUTLANACAK

 

Program sırasında Avrupa Kültürlerarası Öğrenme Federasyonu’nun (EFIL) her yıl Eylül ayının son Perşembe günü olarak belirlediği ve değişim haftasının son gününe denk gelen Kültürlerarası Diyalog Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Program katılımcıları bir haftanın ardından 28 Eylül’de Ankara’da gerçekleşecek Türkiye Kardeşleri Zirvesi’ne katılacak. Zirve sırasında gençler deneyim paylaşımı ve takım çalışması yaparken, eğitimciler içinse kültürlerarası öğrenme eğitimleri gerçekleştirilecek.

 

Türk Kültür Vakfı ve AFS Gönüllüleri Derneği’nin iş birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ile 2015’ten beri her yıl yürütülen Türkiye Kardeşleri Programı, katılımcı gençlerin kültürlerarası öğrenme, aktif yurttaşlık ve sosyal yeterliliklerini geliştirerek toplumsal barışa katkıda bulunmayı amaçlıyor.

 

ÖNYARGILAR AZALIYOR

Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti  Başkanı Sinemis Candemir, liseli gençlerin bir hafta boyunca farklı bir ilde misafir edildiğini hatırlatarak, kültürlerarası öğrenme eğitimlerine katılmalarının ve sosyal sorumluluk çalışmalarında yer almalarının önemini şöyle anlattı:

“Türkiye Kardeşleri Programı’ndan sonra programın gençlere ne kazandırdığı konusunu katılımcı eğitmenler, gençler ve gönüllülerimizle birlikte değerlendirdik. Programın gençler üzerinde birçok olumlu değişim yarattığını gözlemledik. Programa katılan gençlerin farklılıklara dair önyargıları azalıyor, toplumsal farkındalıkları artıyor, özgüvenlerinde, sosyalleşme ve iletişim becerilerinde artış oluyor.  AFS Gönüllülerinin kültürlerarası öğrenme konusundaki deneyimleri ve özverili çalışmaları sayesinde bir haftalık bir sürede bile bu değişimi yaratabildik.”

 

TOPLUMSAL BARIŞA KATKI SAĞLIYOR

 

Sivil Toplum Kuruluşları’nın toplumsal fayda üretmek için gerçekleştirdikleri projelerde en çok bireysel bağışlara ihtiyaç duyduğunu belirten Candemir, bu yılki program için bireysel bağışçılardan bir miktar da olsa destek alabildiklerini belirtti.

AFS Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selva Aydıner de şunları anlattı:

3 ŞEHİR VE 21 ÖĞRENCİYLE BAŞLADIK

“2015 yılında 3 şehir ve 21 öğrenciyle başlayan Türkiye Kardeşleri’nin bugün 12 şehir ve 164 öğrenci ile birlikte 36 eğitimciye ulaşmış olması heyecan verici. Biz bu yola çıkarken aklımızda kültürlerarası farklılıklar tarafından beslenen olumsuz önyargıların barışa engel olduğu ve bu farklılıklarla yalnızca ülkeler arasında değil aynı ülke içinde de sıklıkla karşılaşıldığı düşüncesi vardı. Biz inanıyoruz ki birbirimizi tanıyarak ortak değerler ve deneyimler paylaşmamızın karşısında hiçbir önyargı, hiçbir ötekileştirme, hiçbir ayrımcılık duramaz. Türkiye gibi onlarca medeniyetten izler taşıyan çok kültürlü bir coğrafyada toplumsal barışa katkıda bulunmak için kültürlerarası anlayış, saygı ve bir aradalık arzusunu güçlendirmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl programa katılan öğrenciler tarafından belirlenen “Farklılıklarımızla bir aradayız, renklerimizle zenginiz” sloganı aslında bütün bu hislerimizi çok iyi anlatıyor. Bu hislerimizin program faydalanıcıları tarafından benimsenmesi bizi çok gururlandırıyor; Türkiye Kardeşleri’yle ve diğer çalışmalarımızla elimizden geldiğince toplumun bütün renklerini bir araya getirerek, birbirlerini tanımlarını ve birbirlerinden öğrenmelerini sağlamaya devam edeceğiz.”

PROGRAMA KATILANLAR NE ANLATIYOR?

Programa 2017 yılında Bursa’dan Adana’ya giderek katılan öğretmen Berna Baştaymaz: “Bu projeyle ‘ben yapabilirim’ başardık. Bu projeyle ailelerin önyargılarını yıktık. Bu proje ile eğlendik. Bu proje ile bir haftalık arkadaşlıklardan sonra bile gözyaşları ile ayrılabilineceğini gözlemledik.”

 

Programa bu yıl Aydın’dan Eskişehir’e giderek katılacak Fatma Nur Göçer: "Hayallerimin şehrinde bir hafta geçirecek olmanın heyecanıyla yanıp tutuşurken, yola çıkmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Küçüklüğümün hayallerini yaşama imkânını sunduğunuz için size çok teşekkür ederim."

21-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş