Arama sonuçları

Türkiye'de yabancı ve özel üniversiteler olmalı mı?

Türkiye'de yabancı ve özel üniversiteler olmalı mı?

Türkiye'de yabancı ve özel üniversiteler olmalı mı?  Önceki gün vakıf üniversiteleri rektörleri ile vakıf meslek yüksekokulları müdürleri YÖK’te ilk kez gerçekleştirilen “Vakıf Üniversiteleri Çalıştayı”nda toplandı. Vakıf yükseköğretim kurumlarının mevcut durumu ile bu kurumların denetleme süreçlerine ilişkin faaliyetlerin ele alındığı çalıştayda “Geleceğe Bakış” adı altında düzenlenen panelde ise tartışılan iki ana konu vardı: Yabancı üniversitelerin Türkiye’de kampus açması ve özel üniversitelerin kurulmasına izin verilmesi.

Her ne kadar bunların yaşama geçirilmesi için Anayasa değişikliği gerekiyor olsa da YÖK, vakıf üniversitelerinin yaklaşımını görmek istedi.

Yabancı üniversitelerin Türkiye’ye gelmesine itiraz eden de var, destek çıkan da. Tıpkı bu toplantıda olduğu gibi. Bazı rektörler haksız rekabet yaratacağı için endişelerini dile getirirken, bazıları da “daha iyi eğitim ortamı için” bu üniversitelerin kampus açmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Ancak rektörler örneğin dünya sıralamalarında ilk 100’e giren üniversitelerin kampus açmasına izin verilmesi gibi bir “açılma kuralı” getirilmesini de istiyor. Aksi halde “kuralsızlığın” bazı ülkelerde yaşandığı gibi Türkiye’yi “üniversite çöplüğü” haline dönüştürebilece- ğini vurguluyorlar.

Dün MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ile beraberdik. Şahin yabancı üniversitelerin kampus açmasına “Rekabet Türk yükseköğretimi için daha iyi bir ortam oluşturur” diyerek, destek veriyor.

Özel üniversite konusuna gelince; şu anda Türkiye’de iki tür üniversite modeli var. Biri devlet diğeri de vakıf. Kâr amacı taşıyacak özel üniversitelerin kurulması da Anayasa değişikliği ile mümkün. İşte bu Anayasa değişikliği yapılırken vakıf üniversiteleri kendilerine “isteyen özel üniversite olabilir” seçeneğinin tanınmasını ve tercihini vakıftan yana kullananlara da ABD’de olduğu gibi vergi muafiyeti getirilmesini istiyor.

Rektör Şahin, “Örneğin Harvard vergiden muaf olmasaydı yılda 80 milyon dolar vergi ödeyecekti. Bunu araştırmaya ayırabiliyor. Biz de vergi ödemezsek daha çok proje geliştirebiliriz” diyor.

Vakıf üniversiteleri ayrıca kuruldukları kentlerin dışında başka kentlerde de fakülte ya da yüksekokul açılmasına izin verilmesini ve yurtdışında kampus açacaklara destek verilmesini de istiyor.

YÖK bu toplantı ile önce rektörleri toplayarak, yabancı ve özel üniversiteler konusundaki yaklaşımlarını öğrendi. Önümüzdeki günlerde de mütevelli heyet başkanlarını toplayacak. Sonra da “özel” ve “yabancı” üniversiteler ile ilgili Anayasa değişikliği gündeme gelecek.

Bu yazı Habertürk Gazetesi'nde 25 Mayıs 2017 tarihinde Pervin Kaplan'ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştı.

YAZIYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYABİLİRSİNİZ.

 

25-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş