Arama sonuçları

Türkiye'deki 126 okulun bütçesi ABD'li Stanford'ın yarısı

Türkiye'deki 126 okulun bütçesi ABD'li Stanford'ın yarısı

Türkiye'deki 126 okulun bütçesi ABD'li Stanford'ın yarısı. Milli Gazete'den Bünyamin Güler'in haberine göre, Türkiye’deki 126 devlet üniversitesinin yıllık toplam bütçesi ABD’li bir üniversitenin bütçesi kadar bile değil. Türkiye, 2019-2020 döneminde devlet üniversiteleri ve ileri teknoloji enstitülerine toplamda 36 milyar 50 milyon TL bütçe ayırırken, ABD’li Stanford Üniversitesi’nin yıllık bütçesinin ise yaklaşık 7 milyar dolar (52,6 milyar TL) olması ‘pes’ dedirtti.

YATIRIM YAPMADAN ÜRÜN BEKLİYORUZ

Her yıl lise ve üniversiteye giriş sınav sonuçları açıklandığında öğrencilerin yüzde kaçının matematik ya da fen bilimlerinden ‘sıfır çektiği’ haberleri gündemi meşgul eder. Bu tartışmalar birkaç gün gündemi meşgul ettikten sonra tekrar tartışılmak üzere rafa kaldırılır. Bu döngü neredeyse her yıl bu şekilde devam eder. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2019-2020 Örgün Eğitim İstatistikleri’ne bakıldığında Türkiye’deki toplam devlet üniversitelerine ayrılan bütçenin yurtdışındaki bir üniversitenin bütçesine bile denk gelmediği ortaya konuluyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VERİLERİ ile ABD’NİN VERİLERİ KARŞILAŞTIRILDI

MEB’in kamuoyuyla paylaştığı verilere göre 2019-2020 döneminde devlet üniversiteleri ve ileri teknoloji enstitülerine 36 milyar 50 milyon TL toplam bütçe ayrıldı.

ABD’li Stanford Üniversitesi’nin yıllık bütçesi incelendiğinde ise 2019-2020 döneminde Stanford Üniversitesi’nin toplam bütçesinin yaklaşık 6,8 milyar dolar civarında olduğu görülüyor. Stanford Üniversitesi’nin 2020-2021 dönemindeki bütçesi ise yaklaşık 7 milyar dolar. Güncel dolar kuruyla bu meblağ yaklaşık 52,6 milyar TL’ye denk geliyor.

Ülkeler, yetişmiş kalifiye eleman ve güçlü bir ekonomi için her yıl eğitime milyarlarca dolar bütçe ayırırken, Türkiye’deki durum ise pek iç açıcı değil! Türkiye’de 126 devlet üniversitesi için toplamda 36 milyar lira ödenek ayrılırken, ABD’li Stanford Üniversitesi’nin tek başına yıllık bütçesi ise 52, 6 milyar lira. ABD’nin tek bir üniversite için ayırdığı bütçenin Türkiye’nin 126 üniversitesinin iki katı olması, “Bire karşı 126 üniversite” yorumlarına neden oldu.

YATIRIM YAPMADAN ÜRÜN BEKLİYORUZ

Her yıl lise ve üniversiteye giriş sınav sonuçları açıklandığında öğrencilerin yüzde kaçının matematik ya da fen bilimlerinden ‘sıfır çektiği’ haberleri gündemi meşgul eder. Bu tartışmalar birkaç gün gündemi meşgul ettikten sonra tekrar tartışılmak üzere rafa kaldırılır. Bu döngü neredeyse her yıl bu şekilde devam eder. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2019-2020 Örgün Eğitim İstatistikleri’ne bakıldığında Türkiye’deki toplam devlet üniversitelerine ayrılan bütçenin yurtdışındaki bir üniversitenin bütçesine bile denk gelmediğini ortaya koyduğu görülür. Bu durum ise, “Önem vermediğin, yatırım yapmadığın yerden ürün beklemenin mantıksızlığını” ortaya koydu tabiri caizse.

126 ÜNİVERSİTENİN BÜTÇESİ ABD’Lİ BİR ÜNİVERSİTEDEN BİLE AZ

MEB’in kamuoyuyla paylaştığı verilere göre 2019-2020 döneminde devlet üniversiteleri ve ileri teknoloji enstitülerine 36 milyar 50 milyon TL toplam bütçe ayrıldı.  ABD’li Stanford Üniversitesi’nin yıllık bütçesi incelendiğinde ise 2019-2020 döneminde Stanford Üniversitesi’nin toplam bütçesinin yaklaşık 6,8 milyar dolar civarında olduğu görülüyor. Stanford Üniversitesi’nin 2020-2021 dönemindeki bütçesi ise yaklaşık 7 milyar dolar. Güncel dolar kuruyla bu meblağ ise yaklaşık 52,6 milyar TL’ye denk geliyor. Bu rakamlara göre Türkiye’de bulunan 126 devlet üniversitesine ayrılan yıllık bütçe, ABD’li Stanford Üniversitesi’nin yıllık bütçesinin yarısına denk geliyor.

18-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş