Arama sonuçları

'Türkiye'nin mühendis kızları' buluştu

'Türkiye'nin mühendis kızları' buluştu

'Türkiye'nin mühendis kızları' buluştu. Limak Vakfı tarafından 2015'ten bu yana sürdürülen "Türkiye'nin Mühendis Kızları", İstanbul'da 5. kez bir araya gelirken, bugüne kadar toplam 430 öğrenci proje kapsamına alındı.

Türkiye'de kadın mühendis sayısını artırmak, kadınların iş hayatında daha etkin ve karar verici mekanizmalarda yer almasını sağlamak, sektörde cam tavanları yıkmak amacıyla Limak Vakfı tarafından başlatılan "Türkiye'nin Mühendis Kızları (TMK)" projesi, 5'inci yılında büyüyerek ilerlemeye devam ediyor.

'TÜRKİYE'NİN MÜHENDİS KIZLARI' BULUŞTU

Limak Vakfı'nın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra  Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürüttüğü projenin yeni dönemi için "Türkiye'nin Mühendis Kızları", İstanbul'da bir araya geldi.

Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir bu projenin sadece iyi bir kadın mühendis değil, aynı zamanda iyi bir insan yetiştirme vizyonundan bahsettiğini belirtti.

Özdemir, 5'inci yılına giren TMK'nın Türkiye'de marka olma ve geleceğin lider kadın mühendislerini yetiştirme konusunda öncülük etmeye devam edeceğini vurgulayarak, şöyle dedi: "Bu yeni dönemle birlikte desteklediğimiz 430 mühendis kızımız oluyor. Mentor havuzumuzda ise 150'nin üzerinde mentor var. Geçen yıl aramıza koçlarımız da katıldı. Son 4 yılda 66 kızımızı mezun ettik. Onlar da birer TMK gönüllüsü olarak artık aramızda."

KADININ İŞGÜCÜNE KATILIMI DÜŞÜK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu da Türkiye'de kadının iş gücüne katılımının yüzde 34,6 seviyesinde olduğunu hatırlattı. Ustaoğlu, bakanlık olarak 2023'te bu rakamı yüzde 38,5 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov ise şöyle dedi:

"STEM alanında uzmanlaşmış kadınların dönüştürücü etkisi, eğitimde ve mesleklerde kalıp yargılardan arınmış bir gelecek için büyük önem taşıyor." 

2015'ten bu yana yürütülen TMK, mühendislik eğitimi alan veya alacak olan, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik programlardan oluşuyor. TMK Üniversite Programı'nın ilk yılından itibaren sırasıyla 40, 54, 106 ve 110 olmak üzere 4 yılda toplam 310 kız öğrenci burs ve çok yönlü desteklerden faydalandı. 2019-2020 döneminde ise 120 öğrenci program kapsamında sunulan imkanlardan yararlanıyor.

Program devlet üniversitelerinin bilgisayar, çevre elektrik-elektronik, endüstri, inşaat ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencileri kapsıyor. Burs imkanı ile birlikte kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak sertifika programı, İngilizce dil eğitimi, mentorluk desteği, staj ve istihdam imkanı gibi fırsatlar sunuluyor.

Projenin lise ayağında ise geçen dönem eğitim programları ve rol model buluşmaları ile 20 bini aşkın öğrenciye ulaşılırken, 2019-2020 döneminde lise programına 10 ili kapsayan (Adana, Isparta, Diyarbakır, İzmir, Aydın, Bitlis, Ankara, Samsun, Balıkesir, İstanbul) 25 okulda, Öğretmen Akademisi Vakfı iş birliğinde devam ediliyor. 

16-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş