Arama sonuçları

TÜSİAD raporu: Okulu terk artacak

TÜSİAD raporu: Okulu terk artacak

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Kovid-19'un eğitime etkisini incelediği raporda, uzaktan ve hibrit eğitim için olanakları sınırlı olan ve artan yoksulluktan etkilenen kırılgan gruplardaki çocukların okulu terk etme riskinin daha da yüksek olduğu belirtiliyor.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Türkiye’de uzaktan eğitime ideal önkoşulların sağlanmadan geçilmesi nedeniyle eğitimi bırakmak ve çalışmak zorunda kalan çocukların sayısında artış bekleniyor. 

TÜSİAD ve Eğitim Reformu Girişimi işbirliğiyle hazırlanan ‘’Covid-19 Etkisinde Türkiye’de Eğitim’’ başlıklı rapor dün düzenlenen toplantıyla açıklandı. 

EĞİTİM SİSTEMİNDE SORUNLAR

Toplantının açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, salgın sürecinde teknolojinin eğitim sistemlerine büyük hızla entegre edildiğini ancak tüm çocukların erişimi konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. Kaslowski, “Tüm çocukların erişimi sağlanamaması halinde fırsat eşitsizliğinin artması, uçurumların açılması kaçınılmaz hale geliyor’’ dedi. 

"NİTELİKLİ VE KAPSAYICI EĞİTİME YATIRIM YAPMALIYIZ"

Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında okulların en uzun süre kapalı kaldığı ikinci ülke olduğunu hatırlatan Kaslowski, şunları söyledi: 

Eğitim, kriz anında feragat edilemeyecek en önemli konuların başında gelmeli. Yeni dönemde gerekli tüm önlemler alınarak okullar açık tutulmalı. Eğitimde hata yapma lüksümüz yok. Nitelikli eğitim kritik önemdedir, yoksulluğun eşitsizliğin giderilmesi için hayatidir. Nitelikli ve kapsayıcı eğitime yatırım yapmalıyız.’’ 

Raporun sunumunu yapan  ERG Politika Analisti Ekin Gamze Gencer, tüm dünyada salgın nedeniyle 1.5 milyar öğrencinin eğitiminin sekteye uğradığını belirterek “Salgının 140 milyon çocuğu daha yoksulluğa itmesi ve bu sayının 725 milyona çıkması bekleniyor’’ dedi. 

RAPORDA NELERE DİKKAT ÇEKİLDİ?

- İstanbul’da derin yoksulluk yaşayan hanelerle yapılan bir araştırma çocukların yüzde 11.3’ünün yeni dönemde okula devam etmeyeceğini öngörüyor.

- Türkiye’de yaklaşık 160 bin öğrencinin okulu terk etme riski bulunuyor. 

- Farklı sosyoekonomik dilimde yer alan öğrenciler arasında salgın öncesinde iki yıllık eğitime eşdeğer olan farkın salgın nedeniyle yüzde 9 oranında artabileceği öngörülüyor

- Bu süreçte hanedeki materyal yetersizlikler sebebiyle uzaktan eğitimi etkin izleyemeyen öğrencilerin, her iki sınav döneminde de diğer yıllara göre daha çok etkilenmiş oldukları söylenebilir.

-  Suriyeli öğrenciler, salgın döneminde ekonomik zorluklarla ve eğitime erişimde önemli sorunlarla karşı karşıya kaldı.

- 4-17 yaş grubunda çocukların gelecekteki potansiyel kazançları yıllık yüzde 5 azalabilir

- Okul çağındaki 100 sığınmacı çocuktan 487’si okulu bırakmak zorunda kaldı

- Salgın sürecinin okul terkini artıracağı düşünülüyor. Eğitime erişemeyen ve yoksul çocukların okul terki riski daha yüksek

- İstanbul’da derin yoksulluk çeken ailelerdeki öğrencilerin yüzde 11.3 okula devam etmeyecek.

- Eğitimi bırakmak zorunda kalan ve çalıştırılan çocukların sayısında önemli bir artış bekleniyor.

- Okul ortamından fiziksel olarak uzaklaşılmasıyla sınıf içi sosyal öğrenme ve iletişime dayalı akran etkileşimi kayboldu. 

YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMESİ HANGİ RİSKLERİ GETİRİYOR?

- Okul terki

- Öğrenme kaybı 

- Çocuğun iyi olmama hali

Tüm dünyada okuldan kopma riski altında olan öğrenci sayısı: 

Ortaöğretimde: 4.5 milyon

İlköğretimde: 6.5 milyon

Okulöncesinde: 5 milyon

17-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş