Arama sonuçları

TYT testi bir IQ sınavına mı benzeyecek?

TYT testi bir IQ sınavına mı benzeyecek?

TYT testi bir IQ sınavına mı benzeyecek? İki oturumlu Yükseköğretim Kurumları (YKS) sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi- TYT testi örnek sorularını ÖSYM sitesinden yayımladı. Uzmanlar soruların ALES tarzına benzediğini ve öğrencilerin alışması için zamana ihtiyaçları olacağını belirtti.

TYT TESTİ BİR IQ SINAVINA MI BENZEYECEK?

Hürriyet'ten Esra Ülkar'ın haberine göre eğitimciler sınav için ‘küçük bir IQ testi’ yorumunu yaptı. Uzmanlar, Türkçe’de ise tarih ve felsefe gibi diğer derslerin bilgilerinin de yer aldığı paragraf sorularının olduğunu vurguladı. 

ADAYLAR  BU SINAVA NASIL HAZIRLANMALI?

İbrahim Turan Başay (Nesin Matematik Köyü Öğretmeni): ÖSYM’nin ilk sınavdaki hedefi okuduğunu anlayıp yorumlamak, bu yüzden formülleri bile vermiş. PISA, Kanguru, SAT, ALES ve YGS’nin iyi bir karışımı. Öğrencilerin alışması 1-2 sene alır. Yayınları revize bekliyor. Tek değişmeyen problem sayısının çokluğu. Formül ve bilgi gerektiren sorular ikinci sınava ertelenmiş. Katlama, kesme ve üç boyutlu sorularla soyut akıl yürütme, şekil yeteneği ölçülmek istenmiş. Küçük bir IQ sınavı gibi. Gerçek sınav daha zor olacaktır.

YORUMLAMA YETENEĞİ ÖNE GEÇİRECEK

Vural Aksankur (Hocalara Geldik): Eskiden matematikte direkt işlem sorulurdu. Şimdi bu işlemleri tariflerle, anlatımlarla yönlendirmişler. Özellikle bazı konuların soruları çok kolay. ÖSYM, zekâ testi gibi sorularla yorumlama kabiliyetini ölçmek istiyor. Bunlar biçimsel olarak öğrencileri korkutabilir. Alıştıklarının biraz dışında. Ancak iyi bildikleri konular.

PISA VE TIMSS SORULARINA BENZİYOR

Sinan Koca (Matematik Öğretmeni): Daha çok görsel algıyı ön planda tutuyor, ezberden uzak ve yoruma önem veriyor. Yaratıcı ve analitik düşünme becerisini daha iyi ölçen sorular. Bu, günlük hayatla ilişki kurabilen, okuduğunu anlayabilen öğrenci için avantaj. Soruların benzerliği PISA ve TIMSS ile ölçülebilir, onlar iyi incelenmeli. Bilgiyi okuyup soruyu cevaplaması isteniyor. Bu çok iyi bir gelişme.

TÜRKÇE'DE FELSEFE BİLGİSİ SORULUYOR

Onur Soğuk (Eğitimci): Türkçe’de özellikle paragraflarda felsefe ve tarih bilgilerinin olduğu metinler göze çarpıyor.  Matematikte mantığa dayalı sormuşlar.Sözel bilgilerden ya da grafiklerden hareketle çözülecek sorular özellikle eşit ağırlık ve sözelciler için rahatlatıcı olabilir. 

TEOG DÜZEYİNDE SORULAR

Caner Asna (Felsefeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi): İçerik YGS ile aynı ama az soruyla beceri ölçülemez. Ayırt edici soru yok. TEOG düzeyinde basit içerikler var. 10 soru olması talebimizi YÖK ve ÖSYM’ye ileteceğiz.

BİRDEN FAZLA KAZANIM ÖLÇÜLMELİ

Barbaros Gönençgil (Türk Coğrafya Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi): Lise müfredatında 150’ye yakın kazanım var. Bunlar 4-5 soruyla ölçülemez. Birden çok kazanımı, konuyu içeren sorular olmalı, sayı artmalı.

DİNDEN MUAF OLANLARA 5 FELSEFE SORUSU

23 Haziran’da yapılacak sınavın örnek soru kitapçığında 40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu yer alıyor. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu var.

HANGİ TESTE NASIL HAZIRLANMAK GEREKİYOR?

Eğitimci Salim Ünsal’ın testlere hazırlık konusunda adaylara önerileri şöyle: 

TÜRKÇE'DE DİL BİLGİSİNİ İYİ KAVRAYIN

Dil bilgisi ağırlığı arttığı için onu iyi kavrayın. Okuduğunu anlama, yorumlama becerisinin ön plana çıktığı soru dağılımı var. Bu niteliklere uygun çok soru çözün. YGS müfredatındaki konulara ağırlık verin.

MATEMATİK SORULARI İÇİN ORTAOKUL DÜZEYİNE İNİN

Sınavın en sürpriz dersi. Alıştığımız YGS tarzından farklı. Sadece 9’uncu sınıf müfredatıyla yetinmeyin, ortaokul düzeyindeki şekilli sorular konusuna da çalışın. Problem sorularında ALES kaynaklarından yararlanın. Sözel ağırlıklı matematik soru bankalarını kullanın. Kısa sürede yeni soru stilinde kitap çıkacaktır.

SOSYAL BİLİMLERE YGS GİBİ HAZIRLANIN

YGS’deki gibi hazırlanın. Özellikle felsefeye Türkçe ile birlikte çalışın. Din kültürü biraz bilgi yokladığından kitabı gözden geçirin. Tarih ve coğrafyada bilgi ve yorum dengeli. Bilgiye de çalışın.

YGS İLE EN ÇOK BENZEYEN FEN SORULARI 

Yorum gerektiren, işleme çok da ihtiyaç duyulmayan sorular var. YGS’deki en yüksek benzerlik  fende. Kolay soruları çalışacak bir yöntemle hazırlığınızı sürdürün.

05-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş